sakra a tes kde mame objednavku furt nic :/ Nemyslitelne...
Nove Wave LR (nano) 60G PTP vs. AF60G LR - Zkušenosti
gemb co chceš ty stále od toho lr? Véd kukni parametre nepustia to je klientská anténa možno na satelitu do 200 MB viac ID toho nemôžeš chcieť na spoje je airfiber alebo teraz bude pro... cena ta tiež nepusti....
pedro4444 nepodporujte konkurenciu
pedro4444 jak co...ved ked to mam gigabit ethernet tak cakam, ze to aspon v jednom smere pojde stable 900Mbit s normalnou odozvou...alebo inak povedane, chcem RF parametre WAVE LR + ten aky taky backup 5GHz tak aby to chodilo ako airfiber 60LR ktory ma antenu na 2 veci. Wave PRO ma taku istu antenu ako WaveLR - RF parametre vychadzaju rovnako podla kalkulacky, tam je uz SFP+ takze je to cielene na prenos nad 1Gbit, optimalne 2Gbit, opat cakam, ze aspon v jednom smere s normalou odozvou to pojde. Inak...aky by to malo zmysel? Ved teraz to ani klientovi nemozem nasadit, lebo to ma horsiu odozvu ako multipoint airmax ac...na co by to malo mat pridany PTP rezim, ked to ani v PTP s malou zatazou ma otrasnu odozvu....
- Upraveno
No kedze ziadne testy sa nehrnu a konecne sa dokopavam k tomu nahadzovat wave produkty tak nahodene wave lr sa chova takto.
Nahrada za AF24, jedna strana ccr1009, druha strana ccr2116. Link kapacita 1,5Gbit. Pri bteste tcp medzi mikrotikmi to chodi takto.
Limit 800M, jeden smer a odozva 2-5ms, sem tam skoci viac, max cca 12ms. CPU na Wave LR je na 67%.
Limit 900M, jeden smer a odozva 8-12ms, casto to skace aj na 15 az 25ms. CPU na Wave LR je na 73%
Limit 500M, jeden smer a odoza 1-2ms, sem tam skace na 5 az 8ms,. CPU na Wave LR je na 42%
Limit 100 / 600M odozva 2-4ms celkom stable. CPU na wave lr je 58% - toto je najrozumnejsi max pomer co to slo.
Toto bolo vsetko TCP. Symetricky s velmi premenlivou odozvou to da max 600/600M v TCP odozva skace sialene.
V UDP to da max 920Mbit, vtedy je aj odozva stabilnejsia a celkom nizka. Vtedy bolo cpu na wave lr velmi malo vyuzite. Cize hlavny limit je CPU na tom zariadeni a bud sa to este bude optimalizovat troska ale moc velke zmeny necakam.
Cize spravili to ako pomyselnu klientsku jednotku, kde to vyuzitie cpu nebude take kriticke. Priamo na ptp s realnym trafficom dobre ako nahrada 5ky so zvysenim kapacity ale na AF60LR to nema, ten chodi krasne aj v zatazeni, hold asi silnejsie cpu. Cize som zvedavy na wave pro kde sa da dostat portom nad 1G.
Testovane na 68GHz a 1080Mhz kanale, 2160Mhz kanal nema zmysel na tomto spoji, link je stale 1,5G. FW 3.3.0 beta2
Vdaka za testy a vysledky... ale IMHO je predcasne skonstatovat "2160Mhz kanal nema zmysel na tomto spoji, link je stale 1,5G". Nameral si vyssie latencie a jitter pri najvyssich meranych rychlostiach (800-900 Mbps), co IMHO moze byt zapricinene prave tym, ze radio nestiha, lebo nema dostatocne pasmo. Z praxe na AF60 LR a XR, realna priepustnost je cca 50-70% linkrate. Ja by som si dovolil tipovat, ze zvysenie sirky kanalu a zvysenie bitrate moze priniest ine vysledky pri najvyssich rychlostiach.
pixall Skusal som 2160MHz, ziadna zmena. Zmena by bola keby to linkne na vyssiu speed priamo radio, tam by to fdx dalo aspon 800/800, kedze to ma kapacitu 1500 a radio si tam nechava este nejaku kapacitu ktora sa neda vyuzit tak max sa da vyuzit do 1300Mbit hdx. Ak sa to upravi vo fw a bude to linkovat na 2000Mbit potom to na radiu bude lepsie a sirsi kanal bude mat vyznam, v tomto momente nie.
- Upraveno
Nestíhá cpu, mají to na prd. Nechápu co tam můžou tak zkazit. To tam zůstává zapnutý firewall i v režimu bridge?
To bude opravdu smutný jestli to nestíhá CPU a ještě smutnejši že to takovou dobu nedokažou vyřešit a veselé to prodávají dál jako spásu ISP trhu. Latence 50+ ms opravdu není normální při trafiku nula nula hovno. To už tam můžeš rovnou dát litebeam
- Upraveno
Ma to pouze 2 jadro na 1ghz narozdil od 4 jadra 1,4 na1,4Ghz u AF60lr ci Pro verze.
Otazka je opravdu, jestli by se to pres CLI nedalo nejakym zpusobem vypnout nejakej ten FW pokud tam je zapnutej a optimalizovat a obejit to... ale to jsou vsechno spekulace. Spis to bude takto schvalne omezeny. Nicmene pokud to neda ani NAT u klientskeho rezimu, tak je to celkem fail a je potreba jim to spravne nareportovat at to optimalizuji
- Upraveno
jo no, cpu je o dost větší odpad než jsme si myslely. Jenomže IPQ5018 se dává i do wifin na doma s 802.11ax s 5400Mbit tak to snad nějak pošéfované musí být. Ale co si budem, ubnt to nikdy neumělo optimalizovat což je až s podivem.
- Upraveno
hapi
CPU neni odpad problem je optimalizace ... predchozi generace IPQ4019 dava ohledne hrubeho vykonu 1.5gbit/s. propustnosti. Tento CPU je v LHG60 a pri plnem zatizeni zadne pingy neletaji. Nasledujici generace IPQ5019 se strká opravdu vsude a ocekava se ze je vykonove vpred. Urcite to da bez potizi 1Gbit/s / 1Gbit/s, navic tento SoC obsahuje jeste NPU (network procesor) pro sitovou akceleraci (narozdil od IPQ4019)
- Upraveno
- IPQ4019 není IPQ5018, 4 vs 2 core resp. 32bit vs 64 bit (nepodstatné)
- NPU není "network procesor" ale "Neural Processing Unit"
- a jádra v obou jsou 12 let starý takže i hrubý výkon je děsný, v případě obou to jsou jádra z Rapsberry pi 2/3 x jejich počet
Já teď vidím latenci na protistranu takto (zátěž do 120Mbit):
- Upraveno
ctrlv.cz asi stávkuje, co teď?
- Upraveno
Lr chlapi je proste klient... pre klienta ja na to nemám krivé slovo antens super stelujr...to nano je des... len cena ale keď je to ore firmu v poho zaplati a majú poriadny net...
Na tie spoje pro pisu na fórach ze chodí parádne lepšie ako airfiber lr keďže veru ta anténa je trochu lepsia