Vubec. Taky bych byl radsi kdyby skoncil. Strasny bastl. Byt pred wavem byl nejlepsi...

To se vyřeší samo když AF60 LR je 2x dražší za nic.

Skor ide o tie omielane pps ktore sa tu casto spominaju. Samozrejme pokial zoberem PTP tak teraz je wave lacnejsi a antena zakrytovana, tu neni o com. Ale pokial je to len "zneuzita" klientska antena a bude tam nejaky limit kvoli CPU a pod tak stale by 60LR mal zmysel ak by tieto veci riesil. Akoze nemusime zas plakat...nejaky dolar hore dole. Par rokov dozadu sme vsetci o gigabite na 1-2 km za take ceny mohli snivat.....takze uz ma to tak nezrusuje.

vecino
to by ale trocha sli proti sebe pretoze tiez si myslim ze wave ma byt primarne na ptmp a airfiber uz su od pociatku ubnt vlajkove lode a nedat 540 mhz na Airfiber lr ktory presadzovali ako vlajkovu cast by bol pre nich krok spat..

pedro4444 bohuzel wave je jak konstrukcne, signalove, atd. lepsi nez AF. Jenom asi hraji pul ty pps AFku...

Na 540Mhz šířku kanálu to má při ratě 12x kapacitu 809Mbps, 9x má 438Mbps. Přidali i možnost lehce doladit spoje přes BF. Scan okolních 60tek taky není uplně na škodu, ale zatim otestováno jenom na stole, buhvi jestli to uvidí MKT.

// Tak jo umí to scanovat i tiky, vykecá to i SSID

Co se týče propustnosti tak je 5Ghz dobrá, ale nemám vyzkoušeno to přepnutí. Máte někdo otestováno v reálu jak rychle to přepne a jestli to nezlobí?

na UI fore sa stazuju ze to neprepina, pripadne to ostane zaseknute na 5ghz, ze 5ghz ma totalne zly signal a pod...

5Ghz záloha není uplně ok, co mám zkušenosti tak se přepíná docela pomalu, cca 10s trvá než zareguje. Signálově výpočet neodpovídá o cca 6-10dB a že by to byl nějaký rychlostní zázrak....no v 20Mhz jede cca 50-80Mbit i v relativně čistém 5.8 pásmu bokem. Pořád ale lepší když to alespoň nějak jede a neni uplně hlucho. Je s tím potřeba počítat a případně postavit bokem něco rychlejšího pokud vás backup 50Mbit při slejváku nespasí.

Je to furt jenom záloha na pár minut největších mordorů, tak je třeba se k tomu stavět. 10 sekund přepnutí není nic hrozného, lepší když to má nějakou hysterezi, než kdyby to přepínalo při každém zakolísání. Navíc myslím že to v dalších verzích FW dají dokupy, teď se evidentně soustředí spíš na 60G rádio což je celkem logicky priorita. Je to furt celkem novinka a vyladění vždycky trvá dlouho.

SpeedyGT Tak to nesouhlasím. Náš test na 4km tak při 20Mhz to dalo 130Mbit HD. A to jsem nevybíral volný kanál. Takže jsem se určitě do něčeho trefil.

honzam Reálný test anebo ten jejich test přímo v UBNT? Ten totiž ukazuje docela nesmysle. Testováno zatím na 4 spojích od 2 do 3km a pokaždé víceméně ten samý výsledek, měření Tik vs Tik standartní bandwidth test na jednu konexi tcp.

Měřeno BW UBNT. Ale aby jsi dostal reálný výsledek tak musíš měřit na víc spojení, né jedno

no tak moje skusenosti s wave nano 1,12km, naladene -38-39dbm (4-5db horsie nez expected).
          pri 3.2.0 zapojene este cez TPlink opt. prevodnik + dcdc menic a injector
          teraz na 3.3.0 som dal ubnt fiberpoe gen2
          za optikou Edgecore switch

co je fajn je uz vyssie spomenuty 540MHz kanal (809Mbit, relane mi to slo nieco nad 400Mbit), 1080Mhz drzal 1,5Gbit ako predtym.
          Site survey ide aj na AP aj klientovi a pocas toho sa radio prepne na 5G cize nezhodi to. Prepnutie je prakticky instantne (pri pingu 500ms&1000size bud nevypadlo nic, alebo 1 ping) po scane cca 1-2min preplo spat na 60G. Skoda len ze scan nie je aj na 5g, ale takto toviem aspon prinutit ist cez 5G (aj ked apson speedtest viem spravit samostatne 60g/5g).
          Alignment, ten beamforming som moc nepochopil co to ma robit, stale sa to niekde prehadzvalo, nic to podla mna nerobilo (minnimalna zmena signalu).

Situacia s multicastom mi ostala (dlhe joinovanie), no prislo mi nieco nove, co neviem ci je novym softom, alebo fiberpoe. V +- pravidelnych intervaloch mi zacne skakat ping napr 1ms 17ms 1ms 17ms, takto napr 10 sekund.
          Rusenie to nebude (cisto). Zajtra este skusim vratit spat TPlinka, ci to nerobi fiberpoe. Skoda by ho bola.

honzam není reálnější nechat provoz generovat jiným zařízením než rádiem? Vždyť v reálu rádio data negeneruje. Podle mého je vhodnější např. iperf na mašině bokem, s vhodnými parametry.

svestka Hlavně je potřeba víc streamů aby se z toho opravdu ždímalo maximum... Jedno TCP spojení opravdu o ničem nevypovídá.

jcltm Právě že s jednim streamem to o kondici spoje vypoví dost.

Btw novy beta firmware 3.3.0 upravuje proti 3.2.0 i latenci přes celý spoj která se ustálila a už tolik nelítá. K dokonalosti tomu ještě ale trochu chybí ale je vidět že na tom pracují.

chlapi 🙂 snad nechcete aby sa 60tky od UBNT v cene 200€ správali rovnako ako nejaka 80tka od erika 🙂 No proste to bude trpieť na extremne zataze a hotovo! 🙂

midnight_man To od toho snad ani nikdo nečeká, ale stačí si porovnat starou 60 LR vs. jakoukoliv Wave a je tam jasný rozdíl v latenci a to i bez jakékoliv zátěže na spoji.

• pgb replied to this.

midnight_man lenze ked sa bavime o giga ktory tece cez hdx 60ghz spoj vs fdd 80ghz spoj tak pri giga kapacite je uz davno jasny vytaz - 60ghz vyhrava - v cene, v spotrebe, v jednoduchosti. Ci ma spoj stalu latenciu <1ms alebo to chodi 1-2ms je mi uplne jedno. Tak isto uz aj pri kapacite 2 giga sa o tomto vieme bavit. Dosah radii je defakto taky isty ak tu 60 tku prevadzkujeme na 68-70GHz vs samotny eband. Takze ano 60tky od ubnt za par korun voci 80tke...ocakavam velmi ale velmi podobne vysledky. 80tka by pre mna v dnesnej dobe mala vyznam na vytazenej linke kde potrebujem 3 az 10 Giga...ale aj toto nebude trvat dlho a isto pridu 60tky s takymito kapacitami za zlomok penazi.

Veď je to všetko o tom čo od toho chceš 🙂 vidiš že tieto wave majú "problemy" vo vyššej zatazi...už aj voči AFku. Tak ak oželieš nejake tie ms tak 60tka vyhrava. Ak chceš proste 0-1ms musis hladat inde. Ak doladia ten 5ghz backup tak WAVE PtP bude pecka 🙂

• gemb replied to this.

neříkal tu někdo že uvnitř je stejný hw? proč tedy AF60LR je na tom lépe než Wave LR?

hapi Je tam shodny silikon od Perasa ale jine cpu. To muze mit kazdy vyrobce svoje.

• jap replied to this.

psichac
                          jj to prepinanie este budu ladit, toto je asi jedine v com ma mk lepsie vyladeni bonding a ten vazne ide ako ma aj v tych 60 a backup tym padom ide bez problemov....

losexitos vypada to, ze tam - v AF60LR - nebude uplne stejne 60g vysilaci pole jako ve WaveLR:

af60lr

zda se, ze AF60LR ma 5x5=25 vysilacich elementu/sektoru v poli a WaveLR 3x3=9 vysilacich elementu/sektoru.

• jap replied to this.

jap ale tech 5x5=25 elementu neodpovida tomu co je videt na obrazku z fccid.io:

af60lr

tam je 6x6=36 elementu

jap hmm, tak podle fccid.io ma wave nano stejne vysilaci pole jako af60lr. Wave-pro ani Wave-LR nema zverejneme fotky. Vzhledem k tomu, ze Wave-nano i Wave-LR ma stejny firmware bych cekal, ze hw bude stejny, jen LR ma vetsi atnenu. Mozna to je tak, ze se z pole nepouzivaji vsechny elementy, ale jen urcity pocet ze stredni casti - odpovidalo by tomu i to, ze to podle fotek vypada, ze pole vysila jen mensim pruhledem mezi 4 antenami 5ghz zalohy..

Na fccid z fotiek wave nano mi vychadza, ze su to fotky wave LR. To vnutro je proste dost masivne v porovnani s wave nano. Navyse LR nema vonka chladiace rebra (nano ma), preto to ma vsetko vnutri.
                              Podla mna su to rovnake creva, aj wave nano aj wave LR.
                              Akurat wave pro bude mat asi trochu ine, lebo iny CPU/2,5Gbit/SFPcko. Kedy sa len bude dat kupit...

V poušti už si užívaj 😅

hmm, -58 na skoro 15km, povzbudive hodnoty. Snad do konca roka skusim 17km 😃
                              Ale preco ma 5G disabled...

psichac kua a tu sa to este neda nikde objednat 🙁
                                pri takej kvalite tam ma urcite kvalitnejsi backup ako to co dava wave 🙂 tak to mame aj mi pri takychto dlzkach si myslim ze je to uz dolezite bo tie 5 ghz anteny su tam vazne bieda..

Wave PRO má mít stejný zisk antény jako běžny dostupný Wave LR i co se týče 5Ghz backupu, jen s tim rozdílem že má sfp+ a dokáže udajně 2.7Gbit full duplex. Snad se k tomu alespoň přiblíží jedním směrem, třeba Cambium V3000 s tim problém nemá tohle urvat (vzdálenost teď neřeším).

je to stejné, i Wave LR umí u nás 9km s prstem v nose. Sakra, lidi, už si to kupte a někam to namontujte.

psichac Aj chcem 5g disabled ale na Wave nano ani na APcku sa to nedá. Teda nevidím tam možnosť.

Wireless, tam rozkliknut Advanced a pod 60G frekvenciami by si mal mat 5 GHz Backup radio settings a posuvnik Enabled/Disabled.
                                Rovnako je to na AP aj klientovi.

• tulo replied to this.

psichac Bohuzial nic take tam nie je. Pouzivam WaveAP micro oproti wave Nano v rezime multipoint firmware nova beta v kanali 540mhz na cca 250 metrov len ako test zatial.

Do UISP planovania pribudlo uz zariadenie WAVE PRO, takze uz si vieme odvodit aj tie linkove rychlosti ktore uz teraz davaju logiku.
                                    2160 MHz - 3200 Mbit
                                    1080 MHz - 1800Mbit
                                    540MHz - 900Mbit - toto len predpoklada, zatial tam 540MHz moznost nie je ale dava mi to logiku.

Takze ako bolo uz spomenute Wave Nano a LR to ma umyselne priskrtene ako klientska antena na 1500Mbit. Takze Wave PRO by realne 2Gbit mohlo prenasat, full duplex nie ale to asi nikto nepotrebuje.

📡 Telekomunikace.cz