• InzerceSlužby
  • Nabídka řešení povinnosti ukládaná dat od MV (někdo tomu říká data retention)

je to nařízení z EU, ne státu a je to nařízení správné. To že stát na to nemá tabulky s cenami je věc jiná.

hapi no žádáš stát ne EU, stát to zavedl na základě befelu z EU, teoreticky mohl dojednat nějakou vyjijmku a nemuselo by se to dělat 🙂

hapi je to nařízení z EU, ne státu a je to nařízení správné. To že stát na to nemá tabulky s cenami je věc jiná.

Ale prdlajs. Stávající úprava je jen a pouze výmysl našeho státu, protože směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/24/ES ze dne 15. března 2006 byla zrušena Evropským Soudním dvorem. A to rozhodnutím ve věcech C-293/12 a C‑594/12 ze dne 8. 4. 2014, viz třeba https://www.pravniprostor.cz/clanky/obcanske-pravo/data-retention-v-judikature-ustavniho-soudu-sdeu
    Plošný sběr provozních a lokalizačních dat není v EU povolený, akorát náš stát na to plánovaně kašle a vymýšlí si hovadiny. No tak ať za to platí....
    Četl jsem několik právních rozborů, které říkají, že současná úprava data retention tak jak je uvedená v trestním řádu, v ZoEK atd. je v přímém rozporu s unijním právem, protože od nálezu Soudního dvora Evropské unie nebyla novelizována česká právní úprava.
    A teoreticky tím vzniká i možný hustý problém - pokud poskytujete na území ČR svoje služby spotřebitelům (fyzickým osobám) z jiných států EU, kteří tu trvale nebydlí tak Ti se mohou chtít domáhat svých práv na ochranu osobních dat u soudů v EU. Ďábel je v ustanovení, že právo EU má také přímý a nepřímý účinek na právní předpisy členských států EU a stává se součástí právního řádu každého členského státu.
    Prakticky vzato tě stát nutí chovat se protiprávně a buď si jistý, že jestli se najde nějaký blbec z jiného státu EU, který tě bude žalovat za porušení unijních GDPR předpisů, tak tě v tom stát taky nechá vykoupat.

.... to je úplně stejné, jako nová směrnice o kyberbezpečnosti NIS2. Její transpozice do našeho práva chystaná v NUKIBu jde v mnoha případech vysoce nad rámec znění schváleného pro celou EU a borečci si tam kreativně dopisují hovadiny dle libosti. Ostatně je o tom docela hezký seriál na Lupa.cz

okoun Ano, to vůbec nerozporuju. A kdyby ty nabídky třetích stran, které toto zajišťují, nebyly přepálené, tak bych do toho taky šel. Mám problém jen v tom, že se na tom chce někdo nechutně napakovat, když "z cizího krev neteče", a my jako ISP mu v tom máme pomáhat.

Když už jsme u toho, kdy naposledy jste byli požádáni o export? Dříve to po nás PČR žádala třeba 2x měsíčně, někdy i častěji, poslední 2 roky, ale už nic, že bysme měli vzorné klienty?

za celou dobu 1x policie a 1x mail z DCMA (nebo jak je ta zkratka) USA.

peyrak Zrovna minulý týden dorazil úsměvný nebo spíše smutný pozdrav od pčr ve znění: hlupák s číslem účtu xxxxxxx/0800 si přes whatsapp s telefoním číslem 603xxxx objednal boty u podvodníka a pro jiistotu mu k tomu poskytl i přístupy do bankovnictví. Tím přišel o 280tis kč. Komunikace proběhla 12.7 v čase 18:40 až 20:50. Pošlete kontaktní údaje pro ztotožnění podvodníka...
        Na tohle je fakt DR krátká...

o 3 měsíce později

darklogic tak si vezměte, že takto si o peníze říkají a stát sype i všichni největší ISP v ČR - O2,TMC,PODA... a zde to budou čísla s hodě nulami... A jste s tímto vnitřeně v pohodě, že malý český ISPík bude moralizovat a velcí rýžovat??? Jak chcete konkurovat pak? Totožné pravidla platí pro všechny stejně, jestli jsou špatné, OK, tak ať je změní a opět platí pro všechny totožně. Jedná se tady o paragraf který říka, že stát proplácí náklady spojené s povinností sběru dat pro PČR aspol., což zde patří i hraniční router apod...

peyrak někdy i 5x do měsíce... a světe div se, jde pak o totožného účastníka...

garry Jak jsem psal už dříve...nejsem v pohodě s tím, jak nesmyslné částky se účtují. S rozumnýma částkama bych problém neměl.

A preto vsetko treba vysosat...nic na tom neni. Nespravim to ja, spravi do 10 dalsich ktorym je dobre....

gemb Jasně, každý má morální hranice nastavené jinak. A když ti nevadí, že se na tobě jako ISP přiživuje nějaký vykuk, co chce jen tahat prachy od státu, je to tvá věc.

darklogic

Hranice má každý jinak. Mě vykukové dokážou nakakat hodně. Ale ty hranice mají také svoje meze:
              Snažíš se, neblbneš a děláš co je správně - což je o morálce, ne o hranicích nebo zákonech.
              Pak přijde stát a chce po tobě pod výhružkou firemní smrti:
              -statistiky
              -daně
              -výkazy za zaměstnance
              -účetnictví
              -držet archiv účta, sociálního a zdravotního pojištění
              -vypisovat kosočtvercoviny pro polepšovnu
              -data retention
              -etc...
              Když to neuděláš podle jejich libosti dostaneš za uši (velmi jemně řečeno). Když tě někdo ohrožuje, sabotuje, musíš to řešit sám, protože ani stát ani pomahači ti nepomůžou a až se něco stane, už ti taky nepomůžou. Pytlíci z polepšovny neumí řešit ani základní technické věci ovšem na papírové pikačoviny to je užije. Pak se tu najde dost vykuku, kteří sosají ze státního co to jde a to nemluvím jen o telekomunikacích. Stačí třeba teď poslední šaškec s úzkou silnicí, kde se nevyhne autobus a sypač... a tohle všechno platíš, ani nemukneš. Nebo ta anabáze s e-shopem na prodej dálničních známek: nadšenci to udělali zadara aby se ušetřilo 400 mega. A jak to dopadlo? Stejně to zahodili a těch 400 mega se utratilo.

A pak přijde vykuk tak co uděláš, když ti stát vyhrožuje a hovno dělá? (pardon, ale tohle jemně nejde).
              Objednám vykuka a neřeším. Jo kdyby stát slušně přišel, že si to sám zařídí, tak ok, ještě mu otevřu dveře. A budu doufat, že to nedělá taky "správně" vysoutěžená firma. Ale i kdyby, aspoň mi nikdo nevyhrožuje.
              Za současného stavu kr...nů ve státní správě (pozor, to se nebavím o politice!) mám ale velké nutkání neřešit vykuka, jenom to, jestli si jeho řešení dokáže s těmi .... vytřít tak, abych já zrovna tohle nemusel vymýšlet a dělat za svoje s rizikem , že něco nevím nebo neumím tak jak to chce stát.

mtw To už jsme v dost filozofické rovině. Spoustu věcí výše zmíněných nemůžu ovlivnit. Co ale ovlivnit můžu, je, že pokud přijde vychcánek jako z toho prvního příspěvku, tak ho pošlu do řiti, protože určitě mu nehodlám dělat bílého koně, přes kterého bude rýžovat prachy.

o 19 dní později

Přeji hezký den. Stát refunduje efektivně vynaložené prostředky pro sběr těchto dat. To znamená, že když uplatníte proplacení routeru, který bude i routovat Vaší síť, tak porušujete podmínky. To samé platí i o serveru na kterém běží současně i něco jiného. Dostáváte se do rizika, že po odhalení budete veškeré prostředky vracet společně s trestním stíháním. Samozřejmě, že odpovědná osoba je ten kdo podává žádost a dodavatel (MPH) je z obliga. Mám na to právní analýzu i přímou konzultaci s odborem, který žádosti schvaluje a proplácí. Dá se to řešit bez rizika a nemusí Vám jet server, který mnoho ISP ani nedokáže spravovat a nebo se o to nechce starat.

• mtw replied to this.

jisi
                  "Se nechce starat" je ta správná definice. Tak ať někdo z toho "odboru" přijde, všechno zařídí a má to jak chtěl. Druhá věc je, že pokud mi sběr dat zatíží můj původní router jen třeba o 5% víc a ten přestane stíhat, tak ať se nikdo nezlobí, ale nový router který stíhat bude ať si laskavě zaplatí ten, kvůli komu se tam musel dát.
                  Před pár lety řešil kolega taky takovou maličkost: měl na starost rozběh nějaké dotační záležitosti. Měl to dělat v práci, ale mimo svou pracovní dobu. Ok. Takže vše poctivě psal a když dosšlo na vyúčtování dotace, dopsal tam i svou práci. Kosočtverci (kyně) z kontrolního odboru se mohly zvencnout, že to tam nesmí být, že se tím navyšuje rozpočet akce a kdesi cosi. Takže nakonec se ukázalo, že sice máš povinnost práci udělat, ale platit ji má někdo jiný. V tomto případě ovšem dost narazily, protože zaměstnavatel se nechtěl dát. Ačkoliv to byl taky státem placený "ústav", soudil se a kupodivu vysoudil plat toho člověka a pokuta za nedodržení dotce byla zrušena. Ovšem to je asi jediný případ co znám, kdy si někdo něco vydupal na státu. Asi proto, že to byl taky stát a nic mu nehrozilo.
                  Za mě: chce mi někdo něco prodat, co platí stát: ok, tady máš od právníka pověření, vyřiď si to a měj ty prachy. Státní lemplové mne nezajímají - mají si to dělat sami (nakonec si myslím, že jen "kontrolní činnost" toho odboru vyjde na víc, než jsou všechny náklady na sběr dat v ČR). Ale součástí toho pověření je taky zodpovědnost právě za tyto kličky.
                  Zatím každý nabízeč z toho vycouval.

Nicméně stále tu narážíme na sešlost lemplů ve státní správě, kteří vymýšlí hověziny, ale dělat nic nebudou a zodpovědnost za něco taky mít nebudou . A zejména TO je špatně.

V konsolidačním balíčku bylo rozhodnuto o zrušení refundace s jistým odkladem. Stát se snaží šetřit, ale nevnímá dopady těchto kroků. Z jedné strany je neschopnost PČR efektivně žádat o data a z toho vyplívá tento krok státu. Osobně si myslím, že tento krok je nešťastný. Podnikám v tomto oboru a sběr dat provádím jako službu, která něco stojí. To je ale na delší debatu....

📡 Telekomunikace.cz