gemb aj riesi nieco na stavebku, nikde nie je zmienka o tom, ze sa jedna o last mile FTTH siet ale hovori sa len o sieti na vykon IMS (to je to ich akoze meranie a pod) pritom aj keby meraju, uz je to kombinacia IMS + FTTH a za mna by to prejst nemalo. Ked raz spravis projekt a tvaris sa pred stavebnym uradom a obcami, ze riesis IMS a cele to stavas ako FTTx tak asi niekto pekne o*evava. Je vidiet, ze ani urady to dalej nekontroluju, je to len proforma aby mali nieco na papieroch a sup stavat.
vo vztahu k VSD sa stavbami optickych sieti zaoberal okresny urad (2-stupnovy organ pre stavebne urady) aj stavebna inspekcia (prvostupnov aj druhostupnovy organ) a dosli k zaveru, ze elektronicka komunikacna siet je siet na prenos signalov a informacii, pricom nie je podstatny druh informacii.
takze nie je podstatne, ci ide o opticku siet na IMS alebo opticku siet pre internet, v kazdom pripade ide o elektronicku komunikacnu siet.
el.kom.siet je z hladiska povolovania podla stavebneho zakona samostatnou stavbou a vyzaduje sa vydanie uzemneho rozhodnutia.
tento zaver je z hladiska zakonnych ustanoveni logicky, konzistentny a v zasade spravny.
jeden problem sa nachadza v tom, ze prvostupnovymi organmi na povolovanie aj kontrolu stavieb su obce, ktore sa nechaju spravidla ukecat ze ide o prace na existujucej stavbe elektrickych rozvodov, a ze ich vobec povolovat ani kontrolovat netreba, a dalej nekonaju.
druhy problem je ze stavebna inspekcia nema kapacity, aby riesila cierne stavby el.kom. sieti v takom rozsahu, ako sa deju. vyriesilii zopar exemplarnych pripadov, ulozili sankcie. sami su si vedomi ze vo vacsine pripadov je ich cinnost zbytocna, lebo aj po ulozeni pokut alebo zruseni nezakonnych povoleni zostavaju nepovolene siete nadalej prevadzkovane, a zaroven oni sami nemaju opravnenie ulozit ich odstranenie alebo zastavenie stavby. to maju obce a tie spravidla nekonaju.
okrem toho, od 1.4.2024 ma platit novy stavebny zakon a kompetencie uz nemaju mat obce, ale novy urad pre vystavbu. ktory vsak ma dost starosti s tym, ako ma vobec zacat fungovat. mierne sa zmenili aj ustanovenia tykajuce sa vystavby a v tejto casti umoznuju kreativny vyklad. da sa ocakavat, ze urad pre vystavbu sa bud prikloni ku kreativnemu vykladu, podla ktoreho sa tym nemusi zaoberat, alebo sa tym nebude zaoberat, lebo bude mat ine starosti.