chápu, také o tom přemýšlím jak se v čem cítím po delší trase.
Ono je také věc toho jak se kdo stará o pneu. Já mám na RS každý rok převážená všechna kola a občas rovnání a je to znát. Ioniq to zdá se nemá a navíc vyvážit tak kravský R20 s tím profilem nebude sranda a cítit byly že by to šlo lépe a kdo ví jestli někdo už lehce nepokřivil disk protože s rozvorem 3 metry tím zadkem někde prostě něco přejedeš typicky v podzemních garáží, to je peklo. Ateca je taková neutrální, jenomže tam vše přebije zvukově diesel a to jako bez pardonu. Ale obecně nevím o jakých vibracích je řeč. RS žádné nemá. Prakticky tam ani není nic spojené s motorem co by se k řidiči dostalo no a je to benzín, že. Max tak spojka ale zase, hydraulická takže asi taky ne. Ateca, kde by dnešní "PDčko" vibrovalo? Od motoru? určitě ale nijak se to nepřenáší do interieru. Ale je mi jasné že jiný model koncernu na tom bude jinak s odhlučněním a třeba nemusí bejt na tom autě něco v pořádku. V čem si jezdil že to vibruje?
- o manuálním RS se nemá cenu bavit, člověk je unavenější pokud jede z Jižních Čech do Prahy. Stačí popojíždět v kolonách kolem Benešova a končíš a to se nebudu nijak vymlouvat, je to opruz a u toho RS je to subjektivně ještě horší než s běžnou oktavií. Nejsem člověk co ničí dvouhmotu a pokouší rozvody jízdou na volnoběh nebo rozjezdy v koloně na volnoběh atd.. Není ani lehké zkombinovat malé otáčky a pomalou rychlost. Do určité rychlosti se tomu akcelerovat moc nechce při popojíždění a pak se dosáhne určité hranice otáček a vystřelí to úplně nesmyslně. To se mi stává třeba i při hledání parkování na parkovištích. Jedeš pomaličku a seš na tý hranici kdy při tom že chceš lehce zrychlit musíš víc použít plynu. Pak dojde k rychlejšímu nafouknutí turba, nažene tam řádově větší tlak který už ale nekoresponduje s polohou plynu, resp. on koresponduje ale předchozí poloha ne a vystřelí to takže zase pokorně ubereš plyn ale zase daleko víc než si měl předtím aby to zase lehce zpomalilo. Ještě že to je jenom v rychlostech na parkovišti kolem 1000 otáček. Není to kombinace motoru a spojky vhodná pro popojíždění v koloně, to jako bez debat. Znám jiný auta u kterých to je v pohodě, tady ne. Neříkám že jsem nějakej profík na auta ale představoval jsem si život s výkonnějším TSI snadnější když jsem si to kupoval. Třeba s TDI v podobném výkonu se toto neděje. Dálnice je v pohodě když se valí do Chorvatska. 6 kvalit přes celé Rakousko a únava minimální. Ovšem v Jungli na D1 při nájezdu z E55 na Prahu kde nechceš tvrdnout v pravém pruhu s kamiony zjistíš že kvalt číslo 4 je pro tebe značka ideál ve smyslu maximální pružnosti auta s okamžitou reakci s minimem přeřazování který mě poslední dobou už přestává bavit (asi stáří) což se negativně podepíše zejména na hluku a spotřebě. Sezení průměrné, spíš teda záleží jak se do toho člověk nasouká a usadí a pak tam vydrží i několik hodin ale to je obecně vždy když má člověk sportovnější sedačky s lepším bočním vedení. Polokožené ale nepařím se v tom. Automatická klima funguje velmi dobře, na tu nemůžu říct ani půl slova. Obecně ok a prakticky se na ní nic nemění v nastavení celej rok.. Pokud se člověk naučí používat XDS diferenciál, ujede v zatáčkách na okreskách snad všemu a to je to poblblej předohrab. Je v tom obecně radost i trochu takovej sleeper. Ale po vystoupení z toho po 400km jsem v pohodě. Ale co si budeme, to auto mělo mít DSG.
- atecou s DSG7 v klidu, že. Automat to vyřeší. Novější auto, menší nájezd, řadí to hezky, sedačky ok. Tahá to. Trochu tvrdší, to je podle zvyku, je to prostě karoq od seatu ale tvrdší a 4x4 a výkonnější motor. Nevim jak to že jim to koncern dovolí. Seat má vždy nalazený koncernový motory na větší výkon. Pro mě to je pohodlné. Klima ok, ovládaní wágnu takže intuitivní a ok. Je to bez problému po 100km ale sedačky by mohly být měkčí.
- Ioniq no, obecně se nadává na sedačky. Jasně, pokud seš korejec, nebudeš mít problém. Pokud máš širší hrudník (rozumněj, normální evropský), je problém. Má to sice nastavování asi milionu věcí k sedačce ale je to přesně ten případ že to je k ničemu a nepomůže to. Jinak ostatní věci ok. Prostor uvnitř je opravdu obrovský. Ale jako fakt obrovský. Kufr ne. Nepřesvědčivá je klima. V mém autě mám 23-24. Tady 22.5 a stále je trochu nevychlazeno. Neni tam taková pohoda jako v RS. Nedokážu to nijak vysvětlit. Přijde mi že mixování vzduchu výdechy v RS funguje a je všude stejná teplota. V Ioniqu se nám nedařilo nasměrovat výdechy tak aby nefoukaly do ksichtu a nefoukaly na řidičovy ruce a nebo se to nestočilo na předních sedadlech za krk a furt to bylo takové jako že tady v tom místě je zima, tady je teplo. Jinak únava za volantem je jak s DSG. Velké plus je rekuperace vo tom žádná. Není nutné přendavat nohu na brzdu v 99% případech. Pokud to tedy neřídí vopice a neřídí stylem brzdím na poslední chvíli co to jde. Ale i přesto na nejsilnější mód to rekuperuje hodně velkou silou a v kombinaci s iPedalem (hyundai to tak nazývá) se prostě řídí jedním pedálem a hotovo. Po dnešní projížďce v RS jsem zjistil že to brzdí rekuperací daleko silněji než většinou brzdím v běžných situacích. Mělo to i HUD takže tam vidíte i auta co jedou kolem v mrtvých úhlech nebo vzadu co se blíží což je pro mě ulehčení, mám rád když vím kde kolem mě jsou auta. Elektronická zrcátka mi kupodivu vůbec nevadili a to ani v noci. Podivně jsem si na ně zvykl lusknutím prstu. Ale jo, dlouhá cesta je v tom v pohodě, pro mě hodně v pohodě. Podvozek žehlí vše ale né tak moc aby byl nečitelný. Obecně hodně pohodlné, nenaklání se, nehoupe dopředu dozadu tak jak to některá auta na zvlněné silnici umí, takovej jistej postoj to auto má. No aby ne když je to skoro o 20cm širší než běžné auto a má to rozvor 3 metry. Podzemní garáže s tím jsou horor. A nemá to zadní stěrač. Myslel jsem že to nevadí ale nedělní celkem vydatný déšť v Praze ukázal že je pak obrovský problém a vnitřním zrcátkem dozadu není vůbec nic vidět.
Mě se Ioniq celkově líbil. Manželce ale ne. Ta chtěla zpět do RS. Ženská na ty auta kouká úplně jinak. Já jí chápu, je to tam takové útulnější.
Takže ve zkratce. Všechno záleží také na rychlosti ten hluk. Ve městě Atecu ne, Ioniq rozhodně ano, RS spíš ne. V 90km/h, Atecu ne, Ioniq rozhodně ano, RS ano. Dálnice atecu ne, Ioniq ano, RS ano.