majklik jde o to, kolik servisu potřebují ICE a kolik BEV, mám elektro aut několik, poměr servisu BEV vs. ICE vychází zhruba 1:5 + servisy na BEV jsou jednodušší (je to podobné jako servisovat rádio vs. optika) A samosebou i výroba BEV je jednodušší a potřebných součástek je řádově míň –> menší řetězec / míň pracovníků. To je mimochodem jedna z těch zásadních věcí, která přivádí Teslu k zisku a VW ke krachu...
Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)
- Upraveno
kamilj psal jsem to výše, říká se tomu "Strukturální změna ekonomiky" a tohle fórum existuje kvůli díky přesně stejné změně. Nebýt Internetu, neexistovalo by, stejně jako valná většina diskutujících a jejich firem...
P.S. jo a můžete mávat rudým praporem, dát se do odborů a stávkovat, ale k té změně stejně nakonec dojde. Jde o to, že ten, kdo se přizpůsobí, ten na ní vydělá, ten kdo bude jen tupě čumět, ten zapláče. As always...
majklik elekro lidí málo je fakt
Pracuji pro několik škol a musím zodpovědně říct, že další nelehké období je před námi, cca 10 let. Větší část studentů je nic nezajímá, NIC. Zajímá je mobil, sociální sítě a krátká nic neříkající videa. Učitelé si neví rady tak rezignovali.
Takže žádní odborníci v elektro a dalších oborech nebudou. Minimum a ti si odjedou na západ, za svým snem.
A z těch 1.000.000 migrantu co tady máme to taky nedáme.
A k tomu všemu v psychiatrické léčebně, která je kousek od nás přibývá mladých lidí...
kamilj ROFL, přesně a už ani ty nohy a zdraví není co bejvalo, co? Obecně to stojí za hovno a je potřeba brzo umřít, to vyřeší všechny bolístky dnešního světa. Zeptejte se AI, ta vám určitě poradí jak na to.
P.S. moje žena je učitelka a narozdíl od vás, panice nepropadá...
P.P.S. proč by měli chodit na západ, tam to přece podle vás je ještě větší průser, nebo ne?
- Upraveno
TTT mávat rudým praporem
Proč pořád máváte rudým praporem? Zůstaly vám z minula? Proč neustále a stále musíte někoho nálepkovat, urážet napadat za to, že má jiný názor? Navíc ten někdo vás ani neurážel. Proč to děláte? Myslíte si, že tak má vypadat komunikace v té vaší nové době? Myslíte si, že všechny změny co se dějí jsou správného směru?
A těch příkladů okolo nás je hodně, kdy dva lidé, národy nechtěli se slyšet, dopadlo to dost často katastrofou.
Opravdu mě děsité pane TTT.
já jen nechápu tu kravinu, kterou zde někdo vypustil že po 10 letech se mění BAT?
BAT za 10 let degraduje třeba na 75%, auto si tedy za 10let klidně necháte jako druhé v rodině na jízdu do města na nákup úplně 3x dostačující.
Ano BAT může odejít jako každý věc, to je však ale porucha kusu nikoli vlastnost. BAT degraduje především v čase nikoli najetejma km, tedy pokud se bavíme o dnešních BEV... Tedy pokud si někdo koupí BEV "jen do garáže" tak je inestiční trouba.
BAT do Tesla samozřejmě jde neofíko repasovat, pár lidí v ČR se tím přímo zabejvá. Já tedy osobně pokud by se stalo že by BAT odešla po záruce tak bych si ji nechal přímo u Tesla vyměnit protože ta cena je totálně v pohodě. VW bych však volil neofíko cestu.
- Upraveno
kamilj to je ta hyperbola, viděl jste někdy fotky ze stávky odborářů z VW? Mrknětě, pochopíte...
P.S. já vás neurážím, naopak se snažím pochopit, jaký máte vlastně názor, ale to je jednou západ je fuj, pak jdou lidi za snem na západ, jednou to je oligarchové se musí poslouchat, pak zas že ne, těžko poznat o co vám vlastně jde. A nakonec to zakončíte hnusným pesimistickým plivancem. Máte pocit že je príma všechno schazovat? být pesimistický, negativní a depresivní za každou cenu? Přijde vám že tenhle přístup k něčemu vede? Myslíte si že je v dnešní době potřeba pořád na všechno nadávat? Všechno kritizovat a na všechny plivat svoje hnusný depresivní chrchle? To vám přijde jako vrchol vaší "komunikace"? Na víc se nezmůžete? Naopak, přesně tyhle "negativní za každou cenu" lidi děsí mě a myslím si, že nejsem sám...
P.S. podle vás stojí všechno za hovno, podle mě stojej za hovno negativní lidé, především ti, co sami svůj život vidí negativně, a pak si myslí, že je i vše okolo nich negativní... Vaše "nejde" mě nebaví, sorry.
Je to tu ako keby ste prisli na konferenciu zvazu autoservisov ...a tam by sa mechanici rozpravali o tom preco je internet drahy :-D alebo lacny.....a preco e LtE lepsie od wifi a ze fero ma optiku a jano ma DSL. Ja ani neviem na ktory prispevok mam skor reagovat. Ak si niekto mysli ze dokaze odservisovat HV casti elektro auta doma v garazi....tak to snad ani nema komentaru.......ze vam tesla tu batt nepreda je prva vec...ze porusite zakon vlastnej krajiny druha vec...a ze vam to po vymene ani neozije je tretia vec. Ak tu vymenu prezijete. Na servis v polsku by som sa chlapci moc nespoliehal, ceske a polske rucicky vedia opravit vsetko. Presne preto posielame v dnesnej,dobe vsetko na servis vsak? Otvorte si povinne kazdy z vas v praci posraty ubnt rocket gen2 a pozrite sa na ten plosak. Vynasobte zlozitost a pocet komponentov x20 a potom cez tie komponenty strelte 400v ....a nasledne mi elektro zdatni jedinci potvrdia ze so zarukou opravit taketo zariadenie je viac menej nemozne, pretozr ak by ste aj horko tazko nasli najviac poskodene komponenty nildy nebudete vediet co dalsie je chytene a kolko to vydrzi. Nabuduce Vam spravim fotku z AC DC menica v EV renaulte ako vyzera ked kolisajuca siet vystriela z neho usmernovace, a zas elektro zdatni jedinci mozu skusit navrhnut sposob opravy.
Ano vieme vymenit loziska v ev motoroch...vieme urobit kopu servisu na EV. Ratajte s tym ze vacsina beznych servisov na to nema. Budu na to mat vedomostne a legislativne len niektore....a cena bude krasna. Majitelom tesiel tu sa rozprava pretoze su to vsetko pomerne nove auta! Tuto debatu musime odlozit ....o par rokov.
My u nas uz mame nejake 10 rocne tesly ktore zacinaju mat poruchy 10 rocneho auta. Jedna nejazdi pretoze jej treba vsetky vzduchove tlmice a kompresor a majitel stale hlada ako to odrbat..lebo na ne nema...a tesla mu uz zamkla auto a odmieta sa pohnut, kedze stale ma problem. Druha jazdi bez praveho svetla pretoze majitel kupil druhe svetlo avsak do svojej ho neda lebo netrafil...a na nove nema. Takto by som mohol pokracovat donekonecna.
Co tu pan spominal o firme a novych autach, to je presne to co som pisal.....ak na to mate a staci to, ja sam by som to kupil Je to komfortnejsie vozenie...
midnight_man můžete mi prosím napsat jaký zákon porušuji? Předpokládám že ho máte přečtený, tak prosím odkaz...
- Upraveno
S těmi 10 a více lety jsem začal já. Beru to jako worst case scenario. Záruka má 8 let a 160 000 km. Jen jsem tím chtěl naznačit, že u spalováku budu mít za sebou výfuk, rozvody, řemeny, svíčky, možná i další mnohem dražší komponenty. A já u EV možná vyměním baterii, která v té době bude stát méně než 100 000 Kč. Takže ve všech případech ušetřím.
P.s.: A servisu se nebojím, zákon nabídky a poptávky. Za deset let bude umět vyměnit baterii každý třetí servis.
na prácu s HV systémom EV/hybridov potrebujete mať platné oprávnenie. U nás na Slovensku sú na to vyhlášky. Servis, alebo aj malý živnostník ktorý opravuje doma v garáži vozidlo s HV systémom bez platnej vyhlášky je čo? Tak isto ISP sa nemôže vŕtať v rozvádzačoch el. pokiaľ dotyčný človek nemá na to vyhlášku...
- Upraveno
tomcizech garantujem Vám že žiadna batt do čistého EV ani za 10 rokov nebude stáť 3500€. Buď ste sa pomýlili o jednu 0, v tom prípade to chápem.... a ak to myslíte vážne tak treba vytriezvieť. 3000€ stojí dnes baterka do hybridnej toyoty, stará NiCD. (menil som ju polroka dozadu) s prácou to vyšlo cca 3300€. Aktuálne baterie do čistých EV stoja 16-40 tisic eur podľa typu vozidla (europskych) čisté číny zatial netuším.
//btw, písal som to tu minule, napíšem znova. Poruch baterii je štatisticky pri EV najmenej z ostatkov, ktoré sa kazia. Tesla napr je čo sa batt týka pomerne držiak. No aj výmena ložišiek v motore, alebo výmena utopeného motora chladiacou kvapalinou sú pomerne drahé úkony. Rozhodne drahšie ako oprava vstrekovačov alebo DPF u spalováku. Ale zas napr. staršie nissany Leaf trpia na poruchy izolácie batt..tam je to sakra problém.
midnight_man Přesně, nedávno jsem se bavil s mým servisákem jak je to s opravou EV aut. Říkal mě že například ani u blbého Superba iV nesmí sundat nárazník protože v masce je umístěn nabíjecí konektor a na to už musíš mít "papíry" které tě opravňují hrabat se do EV aut. Takže nějaká výměna baterie v domácích podmínkách je naprostá utopie
honzam ano je to tak. Musí mať vyhlášku na prácu s napatim 400V. Kolko mechanikov v autoservise to má? 5% ...možno.
midnight_man Ceny baterií které uvádíte jsou mimo. Baterie do Tesly klesla na 9000€ už teď. Velkoobchodní cena 1 kWh u packu byla na začátku roku 145 USD/kWh. Nyní jsme na 113 a příští rok se odhaduje cena pod 100. Jak říkám, za deset let bude dost lidí, kteří si tu rekvalifikaci udělají. Sám mám 50 a pracovat pod napětím není nic, čeho se člověk musí bát, když dodržují pracovní postupy.
- Upraveno
tomcizech Dal by som si tú námahu požiadať o cenovú ponuku baterie na niektorý model tesla avšak tesla na to požaduje kompletné vypísanie dopytového formulára s dôvodom výmeny, VIN a pod. A to kvoli tomu aby som Vám reálne ukázal kolko batt stojí fakt robiť nebudem.
ale garantujem Vám, že to bude od 13 do 25 tisic EUR podla typu a veku vozidla.
Aktuálna cena k dnešnému dňu batt pre VW ID.3 ( je ich mnoho verzii, vybral som prvú) môžete si kúpiť aj jeden "pack" za 3199€. a to ID3 ešte nie je úplna TOP máte ID4....a potom ešte AUDI....
Aktuálne nie je možné pre MEB vozidla V.A.G opravovať čokolvek dnu v motore...musite si kupit nový za cca 6000€. Určite by sa porušením postupov výrobcu dalo niečo vyčarovať, ale zatial sa držíme toho, že robíme len to čo nám výrobca dovolí a predpisuje, aby sme dodržali všetko čo máme.
Hele, majitelé EV, kolik vám to žere v tomhle počasí, teploty kolem 0C? Ten náš trolejbus z Francie alias Proace City EV bere místo 18kWh kolem 30kWh. Jezdíme a tím jenom couračky po městě, takže pořád studené, ale i s 18C na topení to žere jako prase
petrbacina id3 2021 žere od 20 do 22kWh po městě couračky a min 20min předem výhřev auta co se u VW počítá do spotřeby. Rychlostka 110-130kmh 50km a pak 50km meziměsto 90kmh vkuse a hravě 18kWh. Problém vzniká u mě při -5°C tam už spotřeba leze nahoru, protože výhřev aku a auta žere hodně a 40km rychlostky jsem měl za 25kWh/100km. Každopádně tesla by byla jinde, ale trolejbus prostě bude brát dost. Jinak co se komfortu týče m, tam neustupuju topení na 21°C, výhřev sedačky i volantu na půlku stále nastaveno. Auto má TČ, ale to u nuly výhoda spíš není.
dojímá mne jak všichni řeši spotřebu BEV v zimě, jako naopak bych řešil spotřebu u nafty a hlavně ty srajdy co z to v zimě pouší ve městě když popojíždíte