Sleduji tuhle diskuzi dlouho, aktuálně vybírám auto ženě. Stávající peklostroj už má nějakou tu mouchu a stává se z něj neekonomická kasička.
Roční nájezd 5-7k km, 90% město / 10% přejezd po okresce do vedlejšího okresního města ( max 40km tam a 40 zpět ).
BEV je tedy velmi vhodné. nafta nepřipadá v úvahu, malý turbobenzín s přímým vstřikem je dnes také peklo ( ve hře byl motor 1.2TCe který ale trpěl neduhem - při neúplném ohřátí propouštěl benzín skrze kroužky do oleje a to olej ředilo -> nemazalo! ). Je to známá chyba, dělají repas motoru výměnou 1:1 za cca 50k :-/
Takže BEV - Jak tu padlo - nejsem ředitel společnosti, auto bych kupoval jako FO takže cena s DPH, nevychází mi operák ( pro FO ), z kapsy nevytáhnu milion - strop je cca 0,5mio ( v hledáčku - bmw i3, vw id3, tesla 3 )
velký otazník - bydlím v paneláku v severních čechách - vytáhnout na noc prodlužovak z balkonu = ráno mám pod okny romskou osadu - navíc mám 1F hodiny s 15A rezervovaným příkonem
Hned za domem mám ale lidl a penny ..
Lidl má svou nabíječku kde podle dostupných info je cena za AC dobíjení 7,-kč za kwh kdežto DC za 10,-Kč.
Penny má nabíječku od E.ON a zde jsou pro mě tarify trochu zmatené. nicméně očekávám ceny +-10%
Za předpokladu nájezdu 100-120km týdně mi to vychází tak že bych každou sobotu ráno šel a postavil auto na nějaký čas k nabíječce a pak ho žena týden zase dráždila. V případě nutnosti lze samozřejmě řešit dobíjení kdekoliv jinak
Jsme cca 50k obyvatel město takže nabíječek už je tu poměrně hodně. Nicméně tyhle dvě mám fakt přímo pod zadkem.
Dává BEV smysl i v tomhle případě? Být odkázán na nabíjení na veřejných stanicích? bez domácího wallboxu bez vlastních solárů?