https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-prodeje-elektromobilu-v-evrope-v-lednu-raketove-vzrostly-40510503
zajímavé… žádné dotace, kazdej v tom prý shoří a přitom se to prodává celkem dobře :-)
Jen škoda, že se Elon, kdysi skvělý vizionář, z té moci očividně zbláznil.
Jezdím Teslou, ano, zatím s Li-onkama, nicméně, do spalovaku už mě dobrovolně nikdo nedostane. Ticho, klid, žádný smrad, v zimě vytopeno za 3 minutky od zapnuti na dálku, hlida si to okolí pro případ vandalismu nebo odření na parkovišti…. A to nabíjím jen veřejně, bo z bytu tahat prodlužovačku nebudu 😁
Ale ono, když se člověk místo plkání nesmyslů racionálně zamysli a rozhlédne kolem sebe, tak u každého nakupaku nabijecka, u baráku nabijecka, u fitka nabijecka a proč by se auto nemohlo nabíjet, když ho zrovna nepotrebuju? 😁
A pro rejpaly s čekáním u nabíječek:
1) za zimu jsem ani jednou nemusel jak idiot stát venku v mrazu s nastartovaným motorem, abych si vyhřál kabinu a ještě musel ty smrady čmuchat, když bych musel škrábat okýnka. Takže každý den ušetřeno minimálně 3-5 minut ráno, neboť auto bylo ohřáté a “rozmražené” dřív, než jsem k němu došel.
2) jelikož denně najezdím kolem 100 km, když nejedu dálku, tak to mam průměrně 1x tankování týdně. Takže každý týden minimálně 5-10 minut na benzince.
Ano, 5 minut týdně mam zapojování a odpojování nabíjecího kabelu. Ať jsme fér.
Suma sumárum, za prosinec a leden ušetřeno neškrábáním a neztracením času u benzinek minimálně 90 minut času…
Jinými slovy, za mě spalovák už fakt neee. A až přijdou solid state baterie, tak jsme vysmátí i na dlouhé cesty….
Ale chapu - plkat a vymýšlet důvody, proč to nejde, je jednodušší, než se zamyslet, trochu edukovat a hlavně - si to vyzkoušet.
Edit: a to ani nezmiňuju, že bydlet v domku a mít doma zásuvku s nějakým správným distribučním tarifem, tak mi to nejen klidně o 50% sníží náklady na elektřinu pro dům (bo výrazně nižší distribuce některé hodiny, a třeba s tepelkem je to 20 hodin NT za 20 hal / kWh a 4 hodiny ve VT za 33 hal, jistič potrebuju stejně kvuli autu vyšší.. bez tepelka 8 hodin, takže klidně o 20, ale i 60%,
Pokud umim se spotřebou hýbat), ale taky mam každý ráno nabito na zadaná procenta a nemusím to řešit vůbec. A jsme klidne na hodine - 2 úspory casu jen to fikne….
Ale jooo, radsi budeme nadávat na vše okolo, než použít logické myšlení a dejme tomu kalkulačku…