Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)
Auta s malým jaderným reaktorem byla v plánu už někdy v 70. letech, ne?
No já třeba jen nechápu proč když začínala první auta a lidé jezdili na koních tak přeci také každý průměrný člověk si nemohl zdaleka dovolit koupit takové auto. To je přeci úplně stejná paralela. Dříve se města topila v hovnech od koní, které si prakticky mohl dovolit každý. Auto si mohl dovolit jen lépe situovaný, spousta lidí byla proti novotám jménem auto...
Dnes lidé v Praze se topí v jedovatejch plynech od aut, které jim jezdí pod okny a vozidlo, které již tento problém nemá si zatím nemůže dovolit každý.
Bohužel ale k tomu ještě přibyl jeden podstatný problém, dříve nás tu na planetě bylo mnohonásobně méně než dnes.
Zajímalo by mě číslo kolik vydá třeba naše zdravotnictví money na následné léčení zdravotních problémů, které má na svědomí fosilní doprava. Třeba by se ty peníze raději mohly dát do dotací což je vlastně preventivní program.
Ještě taková další věc co mi nedá spát a to jsou ceny u čerpaček. Drtivá většina čerpaček nemá zveřejné online ceny PHM, tedy abyste zjistili cenu musíte použít aplikaci 3. strany kde ale cena vůbec nemusí platit a nebo musíte přímo na místo dojet. Takže není možné si naplánovat už předem kam pojedete tankovat a mnohdy se stane že zbytečně zaplatíte na litru daleko více než je zdrávo. Toto se však třeba netýká ONA kde jsou ceny jednotné pro celou ČR a jsou na WEBu. Tyhle mafianské praktiky čerpaček by mohly přestat platit kdyby tu více vládla elektrika. To že spousta čerpaček nechce mít vedle stojanu na vzduch také nabíječku mluví za všechno.... ať si někdo nemyslí, že tyhle spolky nedělají vše pro to aby se EV co nejvíce oddálilo...
okoun S tím souhlasím. Dopátrat se k ceně rychlonabíjení je opruz, který platí snad pro všechny provozovatele. Tady by ČOI mohla ukázat své kompetence.
Jinak oceňuju, že jsi do příspěvku nevložil žádnou podprahovou elfo-masáž ve stylu, že rusákům mrznou moskviče nebo fialova vláda je nejvíc super na světě, akorát důchodci jsou nevděční
- Upraveno
okoun Tak nevím jak moc můj Euro 6 výfuk vypouští jedovaté plyny, ale určitě velký problém ve městech je prach, který víří jakékoliv auto. A i kdyby ubývalo lidí poškozenýmch "výfuky", zdravotnictví bude práce stále přibývat (čím dál větší blahobyt, obezita, stárnutí populace...).
A ano, lidé jsou přemnoženi a každý se nemůže mít jako my, na to planeta nemá zdroje. A zajímavé je, že lidé v rozvinutých zemích to nějak podvědomě pochopili a jejich populace klesají, což se politici snaží zvrátit dovozem nekompatibilních kultur, ale to je na jinou debatu.
Elektromobilita je bezpochyb budoucnost, ale zatím jen pro hrsku, kteří to chtějí a mají na to, jako to bylo z počátku vždy. Osobně se mi taky příčí tahat s sebou půl tuny baterek v celkem dvoutunovem mastodontu. Ale dobře, i to se časem bude zlepšovat.
Avšak poslední ránu moje "zelená" náklonnost dostala, když Němci vypnuli jaderky a tím zvýšili produkci o X miliónů tun CO2, kvůli nahrazení jejich spotřeby elektřinou z uhlí, čímž se ukázalo, že jde politikaření a nikoliv o "záchranu planety".
jenya Tak jestli Euro 6 vypouští či nevypouští jedovaté plyny můžeš otestovat třeba někde v garáži, tedy jen na svoji odpovědnost . Já mám třeba garáž spojenou s domem a když tam nastartuji studenej motor byť ihned vyjedu tak je to šílený. Už dělám to že auto prostě vytlačím před vrata a zavřu je a potom až nastartuji a je pokoj...
Jinak ano prach je také velký problém, což je problém počtu aut a problém počtu lidí
Ano zde populace klesá, for je ale v tom, že ty nekompatibilní kultury mají na hlavu daleko menší stopu na této planetě než průměrný evropan
puhy svatá pravda já jsem na samotě a ještě na kopci, když vidím vždy tu zahulenost v údolích tak je mi těch lidí tam líto, topení dřevem v nezatepleném domě je horší jak topit uhlím v zatepleném domku...
bohužel jaké koli nové věci pro lidi na vesnicích jsou pasé, ne že by neměli peníze ale prostě furt to nějaké dogma aneb princip tepleného čerpadla je novota která nefunguje
okoun topení dřevem v nezatepleném domě je horší jak topit uhlím v zatepleném domku
Troufám si tvrdit že emise z uhlí, zvlášť nekvalitního, jsou daleko horší než emise ze dřeva, které je ve své podstatě dokonce i uhlíkově neutrální. Ono je totiž velký rozdíl topit suchým dřevem nebo PETkou naplněnou pylinami zalitými vyjetým olejem.
staryvena Jo uvažuju o tom. Provozujete to někdo? Představa, že to nebude fungovat (ten filtr) a natahám si to z venku do všech místností mě fakt děsí. Takhle mám venku čidlo částic a VOC a větrám jen když sousedi v okolí netopí, ale těch časových oken kdy se dá větrat teď moc není. Zkoušel jsem obejít sousedy, ale jsem spíš za idiota než že by se něco změnilo. I když je pravda, že jednoho jsem přesvědčil na FVE, tak aspoň netopí v létě kvůli vodě. Jde to ale pomalu …
puhy Mám to, subjektivně bych řekl, že to funguje. Většinu času jede rekuperace na 40 % maximálního výkonu a necítím nic. Jenom když to je v baráku hodně lidí (návštěva) a začne to jet na 100 %, tak to trochu cítit jde, že to něco natáhlo z venku, ale mám klasický filtr do kterého jsou "vetkána" vlákna toho aktivního uhlí https://cleanfilter.eu/en/product/paul-novus-f-300-450-filter-set/?v=928568b84963 (musí se v drop down menu vybrat Antiodor activated carbon filter). Možná je to tím, že bych ho měl už vyměnit. Když by mi to vadilo víc, tak tam přidám samostatnou vrstvu s uhlíkovým filtrem.