Vidim, ze diskusia je po case rozna. Pridam sem moj postreh, ktory ma velmi zaujal a zaroven velmi zvysil chut po uznavani EV a dalsich novych technologii, ktore sice neuznavam ale istym sposobom vyrazne menim na to nazor.
Nebudem teraz riesit samotne EV, problematiku baterky a neviem coho.
Pred istym casom som pozrel na cca 20min dokument na YT kde bolo blokovo znazornene cim vsetkym si musi prejst vyrobena elektrika ci ina forma energie. V skratke to vychadza tak, ze vsetko z fosilneho paliva ci uz vyroba elektriky alebo vyroba PHM ma extremne nizku ucinnost ak zobereme do uvahy cely retazec od samotnej vyroby az po koncovu spotrebu energie. Ta ucinnost vychadzala podla dokumentu blizko k 10% - dost sokujuce. (tych 10% je cely proces vyroby - napr z uhlia - samotna tazba, dovoz, spalenie, nahriatie kotla, vyroba pary, z toho nechcene vyrobene zbytocne teplo a az nasledne tocenie generatora, potom vdaka elektrike vyroba PHM z ropy atd...) V tomto jednoznacne vyhral solarny panel, veterna turbina a samozrejme aj spotrebitel s EV a je to vlastne uplne logicke, dalej co asi tam nebolo spomenute by sa tam dala pridat aj vodna elektraren, ktora ma tiez vysoku ucinnost a funguje rovnakym principom (pri tychto aktualnych technologiach vela procesov ani neexistuje a v podstate sa hned vyrobi elektrika, ktorou sa nabije baterka, aj ked vyroba zo solarneho panela ma tiez svoju efektivitu, tak vela strat je uplne eliminovanych..) Ked sa potom clovek ako ja, ktory dlhodobo EV neuznava (aj hlavne kvoli vysokej propagande EU a vlastne vynuteniu) tak z pohladu cisto technickeho retazca je to nieco prelomove co sa tyka efektivity len tomu chybaju este roky dalsieho vyvoja a budovania infrastruktury. Takze toto cele co sa deje by sa malo jednoznacne viacej zaoberat vyrobnym retazcom a nie len koncovym spotrebitelom.