• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

Kolobok Baterie v autě reálně vydrží 5 let.

Toto tvrzení je podloženo čím? Pokud teda není myšlena ta 12 V baterka :-)

Kolobok a proto je záruka minimálně 8 let, aby automobilky musely všem tu výměnu baterky platit co? A Tesly z roku 2014 tu vůbec nejezdí :-)

Ach jo 🤦‍♂️

darklogic jo to jsem to asi fakt špatně pochopil, že pan Insider myslel tu 12ctku 🙂

Mě se líbí jak se tu pomlouvá elektromobilní lobby. A přitom bych se vsadil, že za vypnutím německých jaderek a hatování elektromobility stojí fosilní lobby nebo země.

• Upraveno

zdeneksvarc Decentralizace energetiky.

Ty 100 MWh baterie je decentralizace? Já jsem jednoznačně pro tvrdý spolehlivý levný zdroj a tím je momentálně jádro, přečerpávačky a plyn. Využívám energii tehdy kdy já chci! Do teď to tak tady bylo než někdo přes energetickou krizi (která vznikla před válkou) vnukl myšlenku decentralizace FVO do každé rodiny. Proč? Sleduj toky peněz, pan Beran o tom podrobně hovoří.
      Proč bych měl dělat decentralizaci když budu mít funkční tvrdý spolehlivý zdroj energie nezávislý na větru či slunci. Stejně ten tvrdý zdroj energie budu muset vždy paralelně provozovat ať mám všechny pole ČR posety FVO panely a k tomu na každé zahradě větráky na dotace.

Decentralizace je i to když se otáčíme o 180 st. s energií jen na Ameriku? Já jsem jasně pro průhledný zdroj z východu a ze západu. Ať jsou to tyče do jaderek, plyn a nebo ropa.

zdeneksvarc ušetřit kačky za kWh odloženou spotřebou?

Já neříkám nešetřit energií, ale opravu ty kačky když si budou hrát ušetří? Na druhou stranu kdo si hraje nezlobí.
      Já vidím, jak se daří energetickým firmám od začátku krize. Jen v Česku si přišly na 100-ky mld. A Norsko to neví co už s penězi má dělat. Někdo to musel zaplatit a ještě zaplatí.
      Můj ekonom říká, "pro malé peníze (ti co si hrají) nevidí ty velké" Lidé opravdu nevidí ty velké. Hezky ty "děti" zabavili.
      Tak si hrejte, ale hrejte si za své Zdeňku. Za své. Pak se ukáže zda je ta nová technologie bez dotací funkční celek. Snad už každý ví jak ty dotace (hra) fungují.

Musím i napsat, že ta polemika se nám nad tématem kultivuje.

cmgn proto je záruka minimálně 8 let,

Zajímalo by mě, jak se doopravdy automobilka postaví k vyřízení reklamace když baterie garantovanou životnost neudrží.
        Jen, aby zákazníkovi nesdělili, "Víte, po dobu užívání jste ji nevhodně nabíjel a udržoval" Vyjedou stoh grafů nabíjení a označí tady, zde a ještě zde. Je nám líto, ale musíte dodržovat přesný postup užívání.
        Víme jak to chodí u mnohých reklamací s velkými korporáty.

• Upraveno

kamilj Já jsem jednoznačně pro tvrdý spolehlivý levný zdroj a tím je momentálně jádro, přečerpávačky a plyn. Využívám energii tehdy kdy já chci! Do teď to tak tady bylo než někdo přes energetickou krizi (která vznikla před válkou) vnukl myšlenku decentralizace FVO do každé rodiny. Proč? Sleduj toky peněz

Zdroje ako jadro, precerpavacky, atd, su pekne, ale nie su moje, a nemam ich prevadzku ani ceny vobec pod kontrolou. Najprv mi skrachoval dodavatel elektriny, potom ma vyzmykal dodavatel poslednej instancie, a potom nas este chcela zmykat domrvena cenova regulacia. Presli sme si za 2-3 roky od 50 EUR za MWh cez 280 EUR, 750 EUR, 860 EUR, 400 EUR, 300 EUR... par mesiacov mi naklady na elektrinu tvorili z ceny produktu namiesto 15% zhruba 200%, to sa potom blbo robi cokolvek. Prevadzku nemozeme odstavit na par mesiacov, kym je cena energii sialena.
          Tak som investoval do fotovoltaiky. Momentalne mame vacsinu roka pokrytu spotrebu z vlastnej vyroby. V zimnom obdobi dotahujeme vacsinu spotreby zo siete, ale v cene nizkej tarify. Akumulatorove uloziska nam umoznuju ulozit si energiu na na pokrytie spotreby za cca 18-24 hodin (v jednom mieste ale az dokonca na cca 7 dni), to je velmi prijemne aj z hladiska nepretrziteho napajania, vypadok elektrickej siete sa nas uz vlastne nedotyka. V lete mozeme klimatizovat kolko chceme, energie mame viac ako potrebujeme. Ked este lepsie nalozim s prebytkami z leta a podari sa mi ich preniest cez virtualnu bateriu na zimu, budeme celu spotrebu pokryvat vlastnym zdrojom.
          Jadro je fajn - ale co je doma, to sa pocita :-)

Doplnene: Pri realizacii FV som sa pozeral na moznost cerpat dotacie. Bolo to tak ako si pamatam z minulosti - plno papierov a povinnosti, zaplat toto, hento, tamto, predloz to, potom cakaj nikto nevie dokedy, a potom niekedy mozno daco dostanes, alebo aj nie. A este potom nesmies toto ani hento, lebo zoberieme dotaciu a dostanes sankciu. Nemam ani tolko casu ani penazi, aby som mal chut hrat taketo hry s nasim statom, zafinancovali sme si to cele sami. Navratnost pri dnesnych cenach energii (pre firmy) odhad 3-5 rokov. Keby som to kupil pred tym nez prisla energeticka kriza, cez tu krizu by sa to splatilo cele najviac do dvoch rokov.

kamilj To, že je nějaký autobazar neschopný prodávat EV, není nic, co by vypovídalo o baterce EV. Vždyť kdejaký český youtuber doveze a prodá více jetých EV, než co vykazovali v prodejích Auto ESA. To je spíše na zamyšlení, co tam dělá za lidi.

kamilj vážený pane, ta auta tu nejezdí 4 roky jak by mohlo vyplynout z vašich skvělých příspěvků, ale už tu jezdí okolo těch našich českejch proklínanejch 16 let, jasně na to jsou tvrdá data v jakých kondicích jsou baterie při jakých nájezdech a stářích a chováních majitelů a vězte že ta data ukazují, že ty baterky jsou na tom daleko lépe než byly původní teoretické predikce.
            pokud by to bylo dle vašich bateriových tvrzeních tak třeba Tesla, která má zisk jen z BEV tak by to už dávno zavřela a akcie by byly na nule ale ono je to přesně naopak. jasně jsou i vadné baterie, tak jako může být cokoli vadného z výroby, problém ovšem je v tom, že když se náhodou něco takového stane tak na českém internetu je z toho hned humbuk 🙁
            takže automobilka se k tomu postaví tak jako by se k tomu postavila při jakékoli jiné závadě u (spalovacího) auta, buď to proběhne OK nebo se na vás vykašle, což to je ale obecně věcí daného koncernu nikoli jestli máte auto na ropu či elektřinu.

kamilj Decentralizace energetiky znamená spotřebovat energii co nejblíž k místu výroby. Dům, areál, obec. To nemá nic společného s ideologicky očištěným prodejem komodit.

okoun

okoun Preju Vam, at Vam zacne degradovat co nejpozdeji. Moc Vam to preju. Hybridniho Lexuse Gs450h jsem jezdil od roku 2008. Baterie se uz musela vymenit v 2016. Soused mel Teslu S od 2015. Prvni baterii menil v roce 2018, v ramci kulance, o vymene mluvi i ted, ale uz za svoje. S dojezdem je na 2/3 a v zime uz ho ani nevytahuje. Moje MB R z roku 2008 jezdi doted kamos,
              Pro me je to fun zone na zahranicnich cestach a cekam na solid state..

okoun ktery auta tu jezdi 16 let?

cmgn Jasny, preju mnoho najetych km v ramci zaruky.

• Upraveno

pixall prevadzku ani ceny vobec pod kontrolou

STRATEGICKÉ KOMODITY musí vlastnit stát! A energie do toho patří. Nesmíš si to nechat vzít a jako stát to musíš mít pod kontrolou. Pokud rezignuješ, oni ti pak zasáhnout do čehokoliv i do ostrovních technologií a zničí tě. My jsme rezignovali a myslíme si, že když se odpojíme nic se nám nestane.

pixall V zimnom obdobi dotahujeme vacsinu spotreby zo siete

Takže stejně potřebuješ spolehlivý tvrdý stabilní zdroj elektřiný po několik měsíců! Takže když bude stoupat spotřeba musíš stavět i nové tvrdé spolehlivé zdroje elektřiny ať je jak je a navíc je udržovat po celou dobu v chodu.

Kolobok Jakože vlastních znalostí chemie a fyziky ze střední školy a nebo jsi opravdu odborník na bateriové články v EV a profesně se tím zabýváš mnoho let? Jen se ptám, abych našel ten zdroj tvrzení.

darklogic Zkušenosti.. To je zdroj mojich tvrzení. A teď babo raď, co ? Nemusím být biolog, abych konstatoval, že to co mám na botě je psí hovno. Nebo ty na to potřebuješ genetika, biologa, enviromentologa a hlavně nějakého politruka?

Od kdy se životnost litiové baterie měří lineárním časem? Životnost lithiových baterií se snad měří v cyklech.

Takže pokud nějaké baterce odešla třetina kapacity po pěti letech, musela mít v první řadě pořádně nalítáno. Tisíc cyklů minimálně. Pokud na jedno nabití najedu 300 km, musela mít 300 tkm. A to v nejpesimističtějším případě.

Kolobok Jo tak, takže klasická vysoká škola života. Zde konkrétně probíhala výuka na hybridu z roku 2008 a jednou si odskočil přednášet dokonce soused od vedle. Od té doby máme o celém odvětví vše nastudováno a můžeme dávat moudra dále do světa.

zdeneksvarc Řešit lithiové baterie je už asi bezpředmětné. Číňani se rozhodli zamíchat a znovu rozdat karty a už se objevují první kusy sodíkových akumulátorů. Když pojede vývoj stávajícím tempem, tak za pár let stávající EV půjdou místo do bazaru rovnou do šrotu.

Kolobok tak o hybridech bych polčel to jsou stroje sestavené na to aby žraly peníze hlavně na servisech a o baterii nemluvě, tam je po podobné jako baterie od parkside 🙂
                          Ale jako obecně přistupovat k věcem jako že soused měl problém s kávovarem po pár měsících není úplně hodno vašeho rozumu 🙁 Já zase mohu říci že můj soused na starém Sku z roku 2015 žádný problém s HVbat nemá a má degradaci 80%.... často jezdí do zahraničí a o žádné výměně neuvažuje, je to jen pocitová kravina.

zdeneksvarc no ona je to napůl pravda, když auto většinu času stojí tak baterie dle dat kupodivu degraduje rychleji, ale nebavíme se tady o 5 letech, každopádně pokud stojí spalovák tak je to mnohem větší problém, auto obecně má jezdit, má se používat a potom je to OK.
                            dle naměřených dat je právě nečekané že počet najetecj km nemá tak zásadní vliv na degradaci jako počet let, za mě je ideál do 5OOk km a potom šrot což je cca těch 1500 plnech cyklů, jasně je to kus od kusu někdo prostě najede 400 někdo 600

• Upraveno

kamilj pixall prevadzku ani ceny vobec pod kontrolou

STRATEGICKÉ KOMODITY musí vlastnit stát! A energie do toho patří. Nesmíš si to nechat vzít a jako stát to musíš mít pod kontrolou. Pokud rezignuješ, oni ti pak zasáhnout do čehokoliv i do ostrovních technologií a zničí tě. My jsme rezignovali a myslíme si, že když se odpojíme nic se nám nestane.

pixall V zimnom obdobi dotahujeme vacsinu spotreby zo siete

Takže stejně potřebuješ spolehlivý tvrdý stabilní zdroj elektřiný po několik měsíců! Takže když bude stoupat spotřeba musíš stavět i nové tvrdé spolehlivé zdroje elektřiny ať je jak je a navíc je udržovat po celou dobu v chodu.

Ja som obcan/podnikatel, nie stat. Na tento stat sa s energiami nemozem spolahnut ani najmenej, lebo tento stat zlyhava v zakladnych cinnostiach uplne pravidelne. V mojich silach a moznostiach je postavit si individualnu FV elektraren na pokrytie vacsiny spotreby, to som spravil. Na zvysnu spotrebu dufam ze tu mame elektricku siet, a eventualne keby nie, tak mam este velky dieselagregat, ale naftu tiez musim niekde nakupit, nemam ju z vlastnej studne na zahradke. Dobre rady, ze mam stavat jadrove a precerpavacie elekrarne, su pre mna ako obcana uplne nanic, to je uplne mimo mojich moznosti a ani to z mojej pozicie nemam sancu ovplyvnit.

darklogic Já vím, že pro tebe je vstřebatelnější mlčet 🙂) Mimo to jsem si samožřejmě například stavěl a stavím a lítám s dronama a RC modelama, postavil jsem nějaké UPS založené baterkách všeho druhu, napřed na 18650 článcích na které jsem montoval balancery (v době, kdy to ostatní viděli maximálně v rozebrané baterce od notesu), podom s Li-Ion packama a vlastní diagnostikou, s Li-Po, nakonec i s LiFePo, prošlo mi rukama počítám tak 300 různých druhů baterek, packů a pod., od 4 voltů až po 48V 200Ah, 800 amperové packy do koloběžek, bugin a kol. Dokonce jsem si hrál jednu dobu i s vysokokapacitními kondenzátory.. Vcelku dlouho jsem se bavil s kamarádem, který stavěl elektroautobusy pro Mosku a jiné města v RF a problematiku mám vcelku v malíku a ten mi to prostě řekl.. S batekou můžeš dělat co chceš, ale po 5 letech začne chceš nechceš docházet k chemickým prpcesům na iontové membráně a ty jsou nevratné. Teplota, cyklování, udržování optmálních podmínek udrží parametry max o 30 procent déle.
                              Ano hybrida jsem si koupil protože jsem v tom viděl obrovský potenciál, ten Byl dokonce ještě NiMH, který v tom je, ale skončil jsem cca v roce 2016 s tím, že dokud se do aut nedostanou nové technologie akumulátorů, nepřišel čas. Cesta Li-ion článků je slepá.. Ono když vám před očima pšoukne modul 24V 50Ah změníte hodně rychle názory.. Když v tom zůstanete po nehodě, máte to i s kremací.
                              Takže tolik.. Game changer budou SSB na základě kovů alkalických zemin a pevnou membránou místo gelové polymerové. Bohužel to bude trvat..

TTT Ale kdepak, používají se tam Litium Titanátové články.

pixall tento stat zlyhava v zakladnych cinnostiach uplne pravidelne.

Ano i náš stát selhává a taky ve všem. Je rozumné myslet na vlastní zabezpečení to ano, ale není to cesta myslet jen na sebe. Protože oni nás doběhnou ve všem. Sám to vidíte co se děje. Nemyslete si, že když budete ve všem nezávislý, že jste tomu utekl.

Vynikající klip z Finska

I lidé z Finska mají ty stejné pociti kam to jde jako my.

kamilj ale není to cesta myslet jen na sebe. Protože oni nás doběhnou ve všem. Sám to vidíte co se děje. Nemyslete si, že když budete ve všem nezávislý, že jste tomu utekl.

Prvu cast odpovede pricitam tomu, ze netusite, kto som a kolko energie som za posledne desatrocia venoval snahe o zlepsenie veci okolo nas. No kedze moje sily aj moznosti ovplyvnovat stav krajiny su limitovane, a upadok v poslednych rokoch je uz vyrazne mimo mojej komfortnej zony, druhu cast riesim stahovanim do civilizovanejsej krajiny s dlhodobo stabilnym prostredim. O ktorej dufam, ze aj napriek globalnym problemom vydrzi v relativne dobrej kondicii aspon do casu, kym po mna pride zubata - pred ktorou jedinou sa skutocne neda ujst.. ;-)

pixall krajiny s dlhodobo stabilnym prostredim

Možná se tam i potkáme. Přípravy v plném proudu započaty...

Vlastně se mnou i souhlasíte, že ta doba je vymknutá z kloubu a hned nazpět jen tak se nevrátí. Ještě jsme nedošli do bodu kulminace. Dnes vyděláváte z FVO a zítra vám ho zdaní např.

Protože elektromobilita je propojena ze zelenou bažinou, přichází další střípek do puzzle. Jen, aby se vědělo v čem jedeme.

Skandál v Bruselu. Evropská komise platila neziskovky za šíření zelené politiky
                                  Brusel čelí rozsáhlé kritice kvůli tajným smlouvám a lobbováním za zelenou politiku. Evropská komise (EK) měla finančně podporovat neziskové ekologické organizace, které lobbovaly a šířily zelenější politiku napříč EU. Podle informací nizozemského deníku De Telegraaf komise uzavřela tajné smlouvy hned s několika environmentálními nevládními organizacemi (NGO) k propagaci ambicióznějších zelených plánů bývalého eurokomisaře Franse Timmermanse. Tyto dohody a dotace byly součástí domnělého „stínového lobbingu“, jehož cílem bylo ovlivnit členské státy a poslance Evropského parlamentu, píše nizozemský deník.
                                  https://www.echo24.cz/a/Hthq4/zpravy-svet-skandal-v-bruselu-komise-financovala-neziskovky-kvuli-lobbovani-za-zelenou-politiku

pixall druhu cast riesim stahovanim do civilizovanejsej krajiny s dlhodobo stabilnym prostredim. O ktorej dufam, ze aj napriek globalnym problemom vydrzi v relativne dobrej kondicii aspon do casu, kym po mna pride zubata - pred ktorou jedinou sa skutocne neda ujst.. ;-)

Trochu OT, ale kterou zemi máš na mysli? Ať trochu rozředíme ty nesmyslné a často jednoznačně dezinformační posty místních soudruhů 😉

Prosím pokračovat v tomto vlákně pouze k věci, tzn. elektromobilita, energetika a související.

okoun No jestli i ostatní oponenti uvažují touhle logikou, tak se nedivím, proč lověj rozumy tady. Napsal jsem svoji zlkušenost a ty to bereš jako útok na svoji integritu. Já jsem opravdu rád, že Vám EV přinášejí radost a pocit výhry nad systémem. Je to naprosto v pořádku. Já nechodím ve vašich botách a vy zase nechodíte v mojich botách. Každej potřebuje něco jiného. Pro mě je prostě elektrokart neuchopitelný, protože když se potřebuju otočit například do Brna, jako dneska večer a zítra zase zpět do Prahy, tak chci, abych se nemusel starat, kde to dobiju. Dojezd 900+ je pro mě prostě must have. Do G31 naliju 80 litrů a můžu se na to otočit do Mayrhofenu a zpět bez tankování. To je realita. Proč bych měl, když jedu na lyže někde ztrácet 45minut u Mnichova, když můžu z Prahy vyrazit ve 4 hodiny ráno a v 9 jsem na turniketu na Horbergbahn? Nebo v 9 hodin večer vylítnout z Prahy a být 6 hodin ráno v marině Janova? Pro někoho je čas relativní veličinou, pro mě je to jasně definovaný přiděl, jehož definitiva využití je podstatou efektivity.
                                    Lexus je zatím jediný auto, který potřebovalo pouze tu výměnu baterky, výměnu výfukového bloku, protože to propálilo svod za kolektorem a výměnu sensoru tlaku kola, protože jsem ulomil ventilovou trubku.. Jo asi mě čeká ještě řemen CVT, ale jinak je to krásný historický důkaz evoluce. Už jenom proto si ho nechávám, ačkoliv ho vytáhnu párkrát do roka.

Kolobok Mít tvoje nájezdy, taky šáhnu po spalováku typu Stelvio QV. Ale pro 30 tkm ročně a čtyřčlennou rodinu s vlastním nabíjením je TMY prostě bezkonkurenční. Další věc je spolehlivost japonských spalováků vs. spolehlivost běžné evropské produkce plné všelijakých kurvítek. Samostatná kapitola.

📡 Telekomunikace.cz