• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

• Upraveno

cmgn jen pesimista

Já nejsme pesimista, ale realista, který vidí, jak lobbistické skupiny tlačí elektromobilitu přes veškeré zákonné nařízení, příkazy, pokuty a šikanu jak výrobců tak i obyvatelstva a přesto to nejde a nepůjde. Ono to šlo jen když byla puštěna infuze dotací. EV může mít skvělé parametry, ale nechte lidi si vybrat, tak jak to řekl Trump. Příliš tlačíte na pilu a navíc k tomu nemáte ani ty peníze. Určitě máte i vy pravdu, ale já se snažím vidět realitu okolo nás.
Pesimista je ten, který ukazuje jaká je skutečnost?

Armáda i policie odmítají elektroauta, v Bruselu chtějí vyjednat výjimku
Elektromobily se nehodí k pronásledování zločinců, hašení požárů ani do válečné vřavy, shodují se čeští policisté, hasiči a vojáci. Ministerstvo vnitra a obrany proto navrhuje, aby vláda v Bruselu vyjednala výjimku, aby se konec prodeje spalovacích motorů, který by měl přijít v roce 2035, netýkal bezpečnostních sborů.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-armada-i-policie-odmitaji-elektroauta-v-bruselu-chteji-vyjednat-vyjimku-40508653

Už jen chybí ty tank na baterky.

• Upraveno

Ano, jste pesimista. Nikdo nikomu nic netlačí, koupit si můžete cokoliv.

To, že se z kdysi dobré myšlenky EU rodí byrokratický paskvil, to už vidí každý rozumný člověk. Ale za to elektromobil nemůže. Naopak, měli bychom dělat vše proto, abychom jich tu měli co nejvíc, abychom ropu zbytečně nepálili do vzduchu, když ji potřebujeme na výrobu snad všeho. Radši přemýšlejme, jak ty peníze narvat do transformace energetiky z fosilní na co možná nejvíc obnovitelnou, moderní, řiditelnou a tím pádem s co nejlevnější komoditou.

To, že to EU dělá blbě, o tom žádná. Ale elektrický pohon prostě je efektivnější, jednodušší a lokálně čistší. Stačí trochu progooglit studie, kolik lidi zabijou dopravní nehody a kolik emise výfukových plynů.

Ale to musíme taky každý začít u sebe. Hledat cestu, jak být lepší a odpovědnější a ne brečet u státu, ze něco nedělá.

Já třeba v Brně projektuju 100 MWh bateriové úložiště a svete div se, i s marží 1 kc / kWh mi vychází krásných 80% zisk. To stejné ve spolupráci s jiným subjektem, který má přes 400 trafostanic a potenciál na 500 MWh akumulace a flexibility. A zase. Proč bych toho nevyužil a nedokázal prodávat elektřinu za 2,7 s DPH, když vím, že si ji dokážu vyrobit za 1 Kč a ještě uložit?

A to mám technologie, které při 12000 cyklech vydrží v pohodě 6 let mého provozu. Kde asi bude cena a hlavne kvalita baterii za 6 let? Rozhodne dal nez ted. Ale nejsem pesimista, radsi budu vizionář a optimista. Věřte mi. Lepe se s tim žije.

A stačilo by, kdyby se Evropa snažila soustředit na svoji energetickou bezpečnost (což se naštěstí už dělá) a budovala páteřní linky skrz celý kontinent. Španělsko a Portugalsko mají obrovský potenciál fotovoltaických i větrných zdrojů (Španělsko už je ze 70% na obnovitelných zdrojích dnes) a to třeba ve Španělsku zatim vůbec nejede rezidentní fotovoltaika jako u nás.

Takze, stačí se jen snazit a ne žít s pesimistickou náladou. Trump má pravdu, že průmysl potřebuje levné energie. Bohužel pro nás, on má obrovské pravomoci jako jeden člověk a spoustu nerostných zdrojů pod sebou. Evropa tohle nemá. A když má, jako třeba u nás Lithium, tak se vymýšlí kraviny, jen aby se nestavělo, netěžilo apod…. A je to škoda.

Nicmene, v jedné věci máte určitě pravdu. Vypnutí německých jaderek byl zločin a státy střední Evropy se bez jaderných zdrojů v současnosti neobejdou a minimálně 20-30 let tomu nebude jinak. To je neufinancovatelne.

cmgn . Vypnutí německých jaderek byl zločin

Bohužel v Německu zdravý úsudek historicky nikdy neexistoval.
    Osobně vůbec nechápu jak si tohle Němci mohli nechat líbit. Nejdřív imigraci a potom vypnutí jaderek, nehledě na emise, nehledě na svůj průmysl..

• Upraveno

cmgn Vypnutí německých jaderek

To byl ekoteroristický zločin kdy ekoteroristé zmanipulovali lživou studií celou Evropu. Je to učebnicový příklad manipulace s veřejností za určitým zájmem jiných.

Až dáte dohromady 100 MWh bateriové úložiště rád se na otevření přijedu podívat. Pokud Vám při zprovoznění nezmění podmínky tak jak je to dnes běžné kdy podnikatelé neví co bude za 1/4 roku. 80 % zisku, ale na jak dlouho?

Oproti Dlouhým stráním je to pidi kapacita. Nic proti. Uvidíme v čase jak Vám to půjde.

Myslím si, že daleko výhodnější cesta pro stát je uložení energie do přečerpávací elektrárny.
      „Baterie“ Dlouhé stráně bude mít zvýšenou kapacitu na 3700 MWh.
      https://emovio.cz/2021/03/30/baterie-dlouhe-strane-bude-mit-zvysenou-kapacitu/

Ono by to chtělo v Evropě. Jsou tu lidské zdroje, surovinové zdroje a všechny státy napříč Evropou mají své zájmy. Své zájmy.

Víte kdybych nebyl vizionářem se spousty reálných projektů, které běží desítky let tak dnes bych si tady s Vámi nepsal.

jenya Bohužel v Německu zdravý úsudek historicky nikdy neexistoval.

Německo nedělá malé chyby. To jádro jim setsakramentsky schází. Zpráva z 11. 2. 2025:

Bavorský premiér Markus Söder žádá opětovné spuštění tří předloni odpojených německých jaderných elektráren. Řekl to v úterý na tiskové konferenci po zasedání zemské vlády, která jednala o dalším rozvoji jaderné energetiky v Bavorsku.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-bavorsky-premier-zada-spusteni-tri-odpojenych-jadernych-elektraren-40508627

kamilj Oproti Dlouhým stráním je to pidi kapacita. Nic proti. Uvidíme v čase jak Vám to půjde.

Decentralizace energetiky. Kolikrát to tady už zaznělo. Z mého pohledu obrovská chyba, že energetická transformace:

1) Je tlačena bandou diletantů odtržených od reality, kteří v lidech nevzbuzují špetku respektu.
        2) Postrádá gamifikaci, která je úspěšným základem lidského zájmu, co svět světem stojí.

K bodu dva. Majitelé elektromobilů mi občas přijdou jako malé děti. V tom dobrém slova smyslu. Všimněte si, že taková Tesla je pro majitele něco jako tamagoči. To samé se dá udělat s řízením spotřeby v domácnostech. Myslíte si, že když jsou lidé ochotní se parodovat Mortal Kombat v Lidlu po otvíračce se slevama nebo vydržovat napěchovaný Stocard, že nejsou ochotní ušetřit kačky za kWh odloženou spotřebou? Si piště, že jsou. Fandím agregátorům a těším se, že zavedou "energii hrou", když si dovolím parafrázovat Komenského.

cmgn Ono se bohužel u těch elektrokartu zapomíná na jeden základní problém téhle technologie, ale ta je uhelným kamenem těch kontraindikací uvedení v život super života s generačním updatem.. Baterie v autě reálně vydrží 5 let. Potom si jí koupíte v podstatě za cenu nového auta.. Standardní spalovací vozidlo má dneska průměrné stáří tuším 14 let a i po 14 letech jste z dobrého spalováku schopni dostávat velmi podobnou užitnou hodnotu jako před těmi 14 lety.. U elektrokartu za tuto dobu vyměníte baterku minimálně 1, ale spíš dvakrát, za cenu ojetého kvalitní spalováku.. A to je ta podstata toho, proč tyhle auta prostě bazarově nejedou a nepojedou.. Dokud se nevyřeší technologie baterií, kde 2000 životních cyklů je úplně ok, ale chemie baterky se začíná srát po 5 letech

okoun si asi myslí, že jsou z olova, soudruzi z Ruska je maj z olova, tak jsou přece z olova... 😂

Kolobok Baterie v autě reálně vydrží 5 let.

Toto tvrzení je podloženo čím? Pokud teda není myšlena ta 12 V baterka :-)

Kolobok a proto je záruka minimálně 8 let, aby automobilky musely všem tu výměnu baterky platit co? A Tesly z roku 2014 tu vůbec nejezdí :-)

Ach jo 🤦‍♂️

darklogic jo to jsem to asi fakt špatně pochopil, že pan Insider myslel tu 12ctku 🙂

Mě se líbí jak se tu pomlouvá elektromobilní lobby. A přitom bych se vsadil, že za vypnutím německých jaderek a hatování elektromobility stojí fosilní lobby nebo země.

• Upraveno

zdeneksvarc Decentralizace energetiky.

Ty 100 MWh baterie je decentralizace? Já jsem jednoznačně pro tvrdý spolehlivý levný zdroj a tím je momentálně jádro, přečerpávačky a plyn. Využívám energii tehdy kdy já chci! Do teď to tak tady bylo než někdo přes energetickou krizi (která vznikla před válkou) vnukl myšlenku decentralizace FVO do každé rodiny. Proč? Sleduj toky peněz, pan Beran o tom podrobně hovoří.
                  Proč bych měl dělat decentralizaci když budu mít funkční tvrdý spolehlivý zdroj energie nezávislý na větru či slunci. Stejně ten tvrdý zdroj energie budu muset vždy paralelně provozovat ať mám všechny pole ČR posety FVO panely a k tomu na každé zahradě větráky na dotace.

Decentralizace je i to když se otáčíme o 180 st. s energií jen na Ameriku? Já jsem jasně pro průhledný zdroj z východu a ze západu. Ať jsou to tyče do jaderek, plyn a nebo ropa.

zdeneksvarc ušetřit kačky za kWh odloženou spotřebou?

Já neříkám nešetřit energií, ale opravu ty kačky když si budou hrát ušetří? Na druhou stranu kdo si hraje nezlobí.
                  Já vidím, jak se daří energetickým firmám od začátku krize. Jen v Česku si přišly na 100-ky mld. A Norsko to neví co už s penězi má dělat. Někdo to musel zaplatit a ještě zaplatí.
                  Můj ekonom říká, "pro malé peníze (ti co si hrají) nevidí ty velké" Lidé opravdu nevidí ty velké. Hezky ty "děti" zabavili.
                  Tak si hrejte, ale hrejte si za své Zdeňku. Za své. Pak se ukáže zda je ta nová technologie bez dotací funkční celek. Snad už každý ví jak ty dotace (hra) fungují.

Musím i napsat, že ta polemika se nám nad tématem kultivuje.

cmgn proto je záruka minimálně 8 let,

Zajímalo by mě, jak se doopravdy automobilka postaví k vyřízení reklamace když baterie garantovanou životnost neudrží.
                    Jen, aby zákazníkovi nesdělili, "Víte, po dobu užívání jste ji nevhodně nabíjel a udržoval" Vyjedou stoh grafů nabíjení a označí tady, zde a ještě zde. Je nám líto, ale musíte dodržovat přesný postup užívání.
                    Víme jak to chodí u mnohých reklamací s velkými korporáty.

• Upraveno

kamilj Já jsem jednoznačně pro tvrdý spolehlivý levný zdroj a tím je momentálně jádro, přečerpávačky a plyn. Využívám energii tehdy kdy já chci! Do teď to tak tady bylo než někdo přes energetickou krizi (která vznikla před válkou) vnukl myšlenku decentralizace FVO do každé rodiny. Proč? Sleduj toky peněz

Zdroje ako jadro, precerpavacky, atd, su pekne, ale nie su moje, a nemam ich prevadzku ani ceny vobec pod kontrolou. Najprv mi skrachoval dodavatel elektriny, potom ma vyzmykal dodavatel poslednej instancie, a potom nas este chcela zmykat domrvena cenova regulacia. Presli sme si za 2-3 roky od 50 EUR za MWh cez 280 EUR, 750 EUR, 860 EUR, 400 EUR, 300 EUR... par mesiacov mi naklady na elektrinu tvorili z ceny produktu namiesto 15% zhruba 200%, to sa potom blbo robi cokolvek. Prevadzku nemozeme odstavit na par mesiacov, kym je cena energii sialena.
                      Tak som investoval do fotovoltaiky. Momentalne mame vacsinu roka pokrytu spotrebu z vlastnej vyroby. V zimnom obdobi dotahujeme vacsinu spotreby zo siete, ale v cene nizkej tarify. Akumulatorove uloziska nam umoznuju ulozit si energiu na na pokrytie spotreby za cca 18-24 hodin (v jednom mieste ale az dokonca na cca 7 dni), to je velmi prijemne aj z hladiska nepretrziteho napajania, vypadok elektrickej siete sa nas uz vlastne nedotyka. V lete mozeme klimatizovat kolko chceme, energie mame viac ako potrebujeme. Ked este lepsie nalozim s prebytkami z leta a podari sa mi ich preniest cez virtualnu bateriu na zimu, budeme celu spotrebu pokryvat vlastnym zdrojom.
                      Jadro je fajn - ale co je doma, to sa pocita :-)

Doplnene: Pri realizacii FV som sa pozeral na moznost cerpat dotacie. Bolo to tak ako si pamatam z minulosti - plno papierov a povinnosti, zaplat toto, hento, tamto, predloz to, potom cakaj nikto nevie dokedy, a potom niekedy mozno daco dostanes, alebo aj nie. A este potom nesmies toto ani hento, lebo zoberieme dotaciu a dostanes sankciu. Nemam ani tolko casu ani penazi, aby som mal chut hrat taketo hry s nasim statom, zafinancovali sme si to cele sami. Navratnost pri dnesnych cenach energii (pre firmy) odhad 3-5 rokov. Keby som to kupil pred tym nez prisla energeticka kriza, cez tu krizu by sa to splatilo cele najviac do dvoch rokov.

kamilj To, že je nějaký autobazar neschopný prodávat EV, není nic, co by vypovídalo o baterce EV. Vždyť kdejaký český youtuber doveze a prodá více jetých EV, než co vykazovali v prodejích Auto ESA. To je spíše na zamyšlení, co tam dělá za lidi.

kamilj vážený pane, ta auta tu nejezdí 4 roky jak by mohlo vyplynout z vašich skvělých příspěvků, ale už tu jezdí okolo těch našich českejch proklínanejch 16 let, jasně na to jsou tvrdá data v jakých kondicích jsou baterie při jakých nájezdech a stářích a chováních majitelů a vězte že ta data ukazují, že ty baterky jsou na tom daleko lépe než byly původní teoretické predikce.
                        pokud by to bylo dle vašich bateriových tvrzeních tak třeba Tesla, která má zisk jen z BEV tak by to už dávno zavřela a akcie by byly na nule ale ono je to přesně naopak. jasně jsou i vadné baterie, tak jako může být cokoli vadného z výroby, problém ovšem je v tom, že když se náhodou něco takového stane tak na českém internetu je z toho hned humbuk 🙁
                        takže automobilka se k tomu postaví tak jako by se k tomu postavila při jakékoli jiné závadě u (spalovacího) auta, buď to proběhne OK nebo se na vás vykašle, což to je ale obecně věcí daného koncernu nikoli jestli máte auto na ropu či elektřinu.

kamilj Decentralizace energetiky znamená spotřebovat energii co nejblíž k místu výroby. Dům, areál, obec. To nemá nic společného s ideologicky očištěným prodejem komodit.

📡 Telekomunikace.cz