Ano, jste pesimista. Nikdo nikomu nic netlačí, koupit si můžete cokoliv.
To, že se z kdysi dobré myšlenky EU rodí byrokratický paskvil, to už vidí každý rozumný člověk. Ale za to elektromobil nemůže. Naopak, měli bychom dělat vše proto, abychom jich tu měli co nejvíc, abychom ropu zbytečně nepálili do vzduchu, když ji potřebujeme na výrobu snad všeho. Radši přemýšlejme, jak ty peníze narvat do transformace energetiky z fosilní na co možná nejvíc obnovitelnou, moderní, řiditelnou a tím pádem s co nejlevnější komoditou.
To, že to EU dělá blbě, o tom žádná. Ale elektrický pohon prostě je efektivnější, jednodušší a lokálně čistší. Stačí trochu progooglit studie, kolik lidi zabijou dopravní nehody a kolik emise výfukových plynů.
Ale to musíme taky každý začít u sebe. Hledat cestu, jak být lepší a odpovědnější a ne brečet u státu, ze něco nedělá.
Já třeba v Brně projektuju 100 MWh bateriové úložiště a svete div se, i s marží 1 kc / kWh mi vychází krásných 80% zisk. To stejné ve spolupráci s jiným subjektem, který má přes 400 trafostanic a potenciál na 500 MWh akumulace a flexibility. A zase. Proč bych toho nevyužil a nedokázal prodávat elektřinu za 2,7 s DPH, když vím, že si ji dokážu vyrobit za 1 Kč a ještě uložit?
A to mám technologie, které při 12000 cyklech vydrží v pohodě 6 let mého provozu. Kde asi bude cena a hlavne kvalita baterii za 6 let? Rozhodne dal nez ted. Ale nejsem pesimista, radsi budu vizionář a optimista. Věřte mi. Lepe se s tim žije.
A stačilo by, kdyby se Evropa snažila soustředit na svoji energetickou bezpečnost (což se naštěstí už dělá) a budovala páteřní linky skrz celý kontinent. Španělsko a Portugalsko mají obrovský potenciál fotovoltaických i větrných zdrojů (Španělsko už je ze 70% na obnovitelných zdrojích dnes) a to třeba ve Španělsku zatim vůbec nejede rezidentní fotovoltaika jako u nás.
Takze, stačí se jen snazit a ne žít s pesimistickou náladou. Trump má pravdu, že průmysl potřebuje levné energie. Bohužel pro nás, on má obrovské pravomoci jako jeden člověk a spoustu nerostných zdrojů pod sebou. Evropa tohle nemá. A když má, jako třeba u nás Lithium, tak se vymýšlí kraviny, jen aby se nestavělo, netěžilo apod…. A je to škoda.
Nicmene, v jedné věci máte určitě pravdu. Vypnutí německých jaderek byl zločin a státy střední Evropy se bez jaderných zdrojů v současnosti neobejdou a minimálně 20-30 let tomu nebude jinak. To je neufinancovatelne.