no ano, protože se nechovají zcela korektně. Asi to bude tento problém: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/L3+Hardware+Offloading#L3HardwareOffloading-MACtelnetandRoMON
Vigvam 2024 - Zimní setkání ISPíků
Pravděpodobně, občas se to chová divně, stalo se mi taky, když jsem měnil na dalším hopu hw, tak ten první switch ztratil routy a do vypnutí L3HV je odmítal nahodit… Nikde to nesigmalizoval, v routing table normálně byly, restart switche nepomáhal, min. 10 minut mi trvalo, než mi to docvaklo…
Já jsem od toho upustil právě kvůli divnému chování s OSPF(ztrácely se routy). Ale je to cca 3/4 roku zpět, tak to možná vyřešili.
- Upraveno
všechno to je v changelogu a v manualu. I známe limitace i konfigurační nápravy daných stavů: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/L3+Hardware+Offloading#L3HardwareOffloading-Layer2Dependency
je třeba si uvědomit že když se tohle dělá hw boxech tak se upraví config a ten se pak aktivuje. Tady zadáváte věci postupně a oni se sami aktivují okamžitě což není dobře ale většinou stačí off/on l3hw a je vyřešeno. Je jasné že když mu měníte L2 tak L3 se může rozbít. Řešení:
It is recommended to turn off L3HW offloading during L2 configuration.
Psát sem staré zkušenosti nemá smysl. Je tam spousta věcí opravených. Jenom tak pro příklad. CRS328 v7.10, uptime 202 dní, 1.6Gbit tok L3HW. Celou dobu bez ručního zásahu.
Buď se tomu věnuju a nebo si stěžuju. Kam se zařadíte?
je velká hitparáda když se pak dostaneš k síti která je zbastlená z mikrotiků protože " Mikrotik toho umí hodně " .... pak to dáváš 3 roky do kupy a zjišťuješ že invenci a vlastním implementacím se meze nekladou.
sám jsem si takhle nasral do bot kdy jsem na verzi 6.x používal chybně na iBGP MED a po migraci na v 7.x jsem musel část sítě překlopit na iBGP s OSPF underlay :-).
Když jsem řešil něco s Mikrotik supportem odpověděli mi bratru po ROCE že v 7 má novou impelemtaci OSPF a mám tedy zkusit udělat update .... sorry kluci ale rok jsem čekat nemohl a mezi tím se Mikrotik nahradil
- Upraveno
pak to dáváš 3 roky do kupy a zjišťuješ že invenci a vlastním implementacím se meze nekladou.
V Mikrotiku naozaj dokazes napr. IP nastavit tak na bridge ako aj na interface v bridge. Dokonca to aj chodilo na niektorych druhoch hardware alebo verzii software. To bolo potom prekvapenie ked to pri upgrade prestalo fungovat a samozrejme sa nadavalo na Mikrotik. Je tam viacej veci co sa da rozne (vacsinou zle) nastavit. To ale nie je problem Mikrotiku ale toho kto to nastavoval.
- Upraveno
Zvláštní...jezdím jen po dvou typech lidí, jedni, kteří MikroTik používají snad i ke splachování a nikdy je nezklamal, a ti druzí, kteří mají s MikroTikem problém snad ne každý týden, ale každý den, a to dokonce když ho jen vidí na cizí střeše.
Zajímavé, konspirativní, jak ten MikroTik vybírá zákazníky, kterým prodá bezproblémový kus a kterým prodává ten shit.
A že někteří opravdu tu smůlu mají, až mi z toho někdy mrazí. Na druhé straně ti s ročními, či dvouletými Uptime....
oboje v řádech tisícovek klientů a tisícovek kusů nasazených, podobné jako s elektromobily, někdo s ním bude spokojený a někdo bude vymýšlet cokoli, aby se vyhnul jen myšlence na nákup takového zařízení....zajímavé
Vážení, vidím tu plodnou debatu. jen jste se trochu víc odklonili od původního tématu, že bude Vigvam v lednu a na ten Vás všechny zvu a kde jinde tuto debatu prohloubit, než klidně i tam, ať už večer u grilu po akci, kam se to hodí nejvíce, třeba i k bowlingu. Nebo i přes den, do nějaké zajímavé diskuze u přednášky.
Kromě pana Boltíka i já budu mít přednášku, třeba i na téma nutnosti FW na MikroTik, či ano, či ne. co dělat, případně proč instalovat verzi 7 ...prostě návrat ke kořenům, nejen produktové přednášky, ale i ty zajímavé filosofické o pojetí sítě
Vedle toho například nyní i dvě velmi zajímavé přednášky od ČTU, jedna ohledně Broadband Atlas, co nám navařila Unie, ale stejně se tomu nevyhneme, pokrytí definované až na úroveň každého adresního místa. K tomu se jistě rozvede velmi zajímavá diskuze...a druhá velmi zajímavá debata je ohledně novely zákona a to ve prospěch vymáhání pohledávek od klientů a nových postupů definovaných zákonem....
A pak také od MPO s tím související nově zaváděné DTM digitální technické mapy, kde, každý kdo mít jistotu nenarušení provozu, uvede své spoje, ať už drátové, či bezdrátové !!!
U Kolína, vedle dálnice D11, je to za pár korun, zajímavých přednášek celý den, večer oblíbená grilovačka a tentokrát zajištěná zavíračka až ve 3h ráno, místo loňské 2h ranní
Přijeďte všichni, bude to fajn, těším se na Vás ;-) - link na registraci zde www.MIKROISP.cz
AKTUALITA - kdybyste někdo chtěl večer ještě zůstávat na grilovačku a posezení s bowlingem, tak je posledních 6 postelí !! ;-)
krystofklima tak je posledních 6 postelí !!
Ve vlaku?
miract právě že potom teprve bude přistaven vlak, všechny 4 vagony ;-)
Vagon, jako zážitek dobré, ale...
miract Tak právě proto informuji, že je ještě 6míst i jinde, než to bude zážitková jízda ;-D
krystofklima Je jeste jeden druh clovek co u toho premysli, nebere vse jako dane a neodsuzuje na zaklade cizich reci .. tam se radim ja
… nicmene, kdyz me neco zklame, tak druhou sanci uz vetsinou nedavam.
Jinak kazda akce ma vzdy velka lakadla, hold takove ty “clickbaitove titulky” ale vetsinou tam clovek jede s ocekavanim, co se pak nenaplni
viktornovotny Jj, Viktore, tomu se prostě říká reklama...bez té by toho spousta nebyla. Na druhé straně, proto akci spíš vedu jako povánoční večírek ISP. I přes zajímavý program mi přijde nejzajímavější, že se všichni potkáme, posedíme, večer dáme gril a pivko, potom kdo chce tak bowling a bude pohoda
No a k tomu přes den halda zajímavých přednášek a možnost rozšířit obzory Zatím čekám, kdy dostanu objednávku i od Tebe, stálého návštěvníka mých akcí, čehož si samozřejmě navíc velmi vážím a děkuji za tu podporu, stejně jako každému kdo přijde na tyto akce a pomáhá nám "žít" toho ještě pořád přežívajícího ducha komunity
Ja clovece asi nepojedu, takze spis zase v lete Hradiste
Viktor nechce spát ve vlaku.
Jen krátká aktualizace, po včerejším rozeslání upomínek a dotazů se nám ještě uvolnilo pár míst na spaní i mimo vlak ;-)
zbývá 7 noclehů před akcí a 6 noclehů po akci mimo vlak ;-)) tedy v sudech, domečcích, tak jak už to v areálu znáte
Mozna budu mit volnaska, technik asi nepojede. Tak pokud nekdo bude chtit, muzu ho vzit sebou Plzen Praha Vigvam.