- Upraveno
nosek_tomas2004 Tipnul bych si bonding dvou 35b linek s Terminátorem Gen2 nebo G.fast (spíš to první).
nosek_tomas2004 Tipnul bych si bonding dvou 35b linek s Terminátorem Gen2 nebo G.fast (spíš to první).
Ano to bylo zmineno uz nekde, ze by to melo byt. Vychazi to i z meho routeru, kde jsem se docetl ze v zahranici uz to je a muj umi 2x 35b, takze jen mi to musi pustit na ustredne ale kdovi kdy. Teoreticky skoda ze to neumi bonding 4 kroucenych linek, mozna bych mohl dostat navic od souseda (ty to snad ani nevyuzivaji)
Pochybuji že ti někdo dá dráty souseda na bonding. Vždyt by si tím odřízli v budoucnu možnost zřídit linku u souseda
honzam Tak když do každého RD vede těch párů min. 5, tak by 4pair bonding tak nereálný nebyl z hlediska kabeláže. Otázka jsou samozřejmě náklady na provoz a existence HW co to umí... A taky další věc, a to nedostatečný počet portů na DSLAMech, protože mnohde už CETIN odmítá zřízení nové služby pro nedostatek kapacity DSLAMu.
kolikrat vidim rDSLam tam kde jsou 4 firmy a 10 domu a kde je domu 40-50 a do vetsiny jsou linky zavedene, tak tam naqaqat, jedte si 600m navic k existujicimu LAMu pak se mlati 2 linky na 1 pripojku protoze daleko. Ta hlaska : (V současné době je na této adrese omezená kapacita sítě, proto aktuální dostupnost ověřte u vybraného operátora) vybiha pri snad kazdem overeni na Cetin webu...
jcltm: jaky nedostacujici pocet portu? Kolik lidi vyuziva xDSL? U nas v dome jsem se ptal, odpoved mas casto, ze to jde vzduchem, ze si plati Vodafone a televize hraje
Mam kamarada, co me rikal ze planoval v panelaku u sebe zrusit optiku, ze to neuzije a ze by mu stacilo do mobilu 100GB, ale potom nejak sim utekla, tak uz to neresil.
Byl jsem s technikem u nas v dome, dole ve skrini, kdyz to otevrel a rozhodne precpane mi to neprislo, hadam ze v dome bude vic linek nezapojenych, stejne jako to mu bylo u me.
Kdybych s tim neprudil, tak do dnes ani nevim ze mam navic drat v husim krku, rikali by ze to nejde.
Pro cloveka s TV asi mozna jo i kdyz takovej Netflix, Disney a dalsi VOD jim podle me sezere, zkus to pul dne jako duchodce treba prepinat
No a u me je to 90GB za dve hodky, takze pro me 2TB mesicne je bezne
Divam se do vyuctovani mobilniho operatora za minuly mesic. Hlasova SIM s mobilnimi daty, 384 GB preneseno. Pouziva se mmj. jako hotspot doma (v dome neni zadny pevny internet - majitel pokonil rekonstrukci, nemyslel na kabelove chranicky ani na strechu ani k pate pozemku, kde je 250 Mbps VDSL). CTU ve vyrocni zprave uvadi 320 GB/mesic.
Takze o tom, ze domacnostem staci 100 GB/mesic, v dnesni dobe trochu pochybuju.
zajdee I na jediném mobilu dám za měsíc přes wifi dost přes 100 GB + 10 GB přes LTE. Domácnost pravidelně přes 500 GB a to bez IPTV a bez zálohování (dalších 500 GB na uploadu). A to žádný Steam ani nic podobně náročného nepoužíváme. Takže ne, 100 GB nestačí mnohdy ani jako náhrada wifi pro jeden jediný mobil, natož pro domácnost.
Presne proto bych treba nesel do 5G, kdy je ten internet u SIM omezeny. Treba u mobilu ukaze i hezkych 800Mb/s ale jak bych projel treba 20GB a vic, pujde rychlost dolu.
Potom jsou tu ty 250Mb/s kde slibuji, ale zase je to jen vzduchem, nebude to tak stabilni a to uz mam zase blizko kabel, takze pak clovek radsi zustava s xDSL a doufa ze se to jen a jen zlepsi
jcltm ty DSLAMy vícepárový bonding umí (4 nebo dokonce tuším 8 páru), bohužel běžně není na trhu modem, který by to uměl. problém by nastal v kapacitě metalické sítě. Mě to rodinného domku vede 5 párů (když je nadzemní vedení je to méně), ale všechny ty páry vedou do rozvaděče, kde je třeba jenom 20/40 a tam by nastalo úzkém místo... volných portů v DSLAMu by taky nemuselo být dostatek (a vysunuté DSLAMy moc rozšiřovat nejdou).
Ve výsledku by to moc masová služba nebyla, tak se nedivím, že se tím nikdo (ani ve světě) moc nezabývá.
Podobně je to s nasazením g.fastu, kde pokud by to mělo mít smysl, musely by být DSLAMy na úrovní účastnických rozvaděčů (aby to bylo cca 300 m k uživateli) a to znamená kopání (zpravidla do nich nevede optika ani trubka), takže to už je výhodnější udělat optiku zrovna...
Lokálně lze provozovat všechno, ale pokud to nasadí na pár lokalitách, tak je budou všichni peskovat za to, že to není globálně.
Před chvílí mi přišel mail, že VDSL od Metronet/Dragon jde pod JON: https://www.jon.cz/metronet/
O firme JON CZ jsem nikdy neslysel, hadam ze to spustil nejaky Franta v garazi na par mesicu, abyse nereklo
Myslim ale ze jakakoliv mala firma, proste bude mit tento problem a skonci to. Pokud to neni nejaka znamejsi zavedena, kde maji treba na to nejake dotace apod.
Jedine pockat, pokud to nebude fungovat, zadat u predplaceneho internetu na rok penize zpet a prejit.
JON bude v pohodě, myslím si, že dostaneme i kvalitnější služby, ty jejich family balíčky vypadají taky dobře. Jediné co by mě zajímalo jak funguje to jejich xDSL 500/50 potažmo 500/500. To CETIN snad na metalice ani nedělá ne?
📡 Telekomunikace.cz