besoon bohuzial tak to vidis ty, bezny klient to vidi inak...som v tomto segmente 10 rokov.
Vidim to asi takto...(u nas na slovensku) zacinali prvy isp cca 2004-2008.
Potom zacinala druha vlna niekde tak rok 2010-2012. Od vtedy uz novy isp nezacinali.
Niekde okolo roku 2014 koncila era, kedy by na baraku nemali ziadny net. (novostavby neratam)
Okolo roku 2015-2019 este casto fungovali migracie medzi WISP, a ukazovala sa nejaka kvalita celkovej sluzby ci uz technicka alebo podpora.
Posledny masivny priliv zakaznikov bol v roku 2020-2021, kedy prisla korona a opat sa ukazali realne kvality sieti.
Od roku 2022 je prudky pad a uz ziadne migracie neexistuju, su to vyslovene jednotky kusov ( a to sme x tisic klientova siet) V tomto case je skor slusny priliv klientov na optiku na nic ine. Na optiku idu priebezne stale klienti.
Teraz nastava otazka co sa stane, ked prestane priliv na optiku, u nas je saturacia trhu v niektorych lokalitach extremna. Poskytujeme sluzby aj na open network ZSD (obdoba vasho ČEZu) Da sa na tom fungovat ale ako nahle je tam pusteny telekom, orange ci o2 tak je to vazna bieda a clovek uvazuje co ma vlastne zmysel. Poskytujes na takej sieti kvalitnu sluzbu (je to zavesna XGS PON siet) klient to ma 2 roky a potom pride o2 a ponuka za 20eur neviem aky net a neviem aku telku a vsetko zadarmo a ludia maju stale tendenciu prechadzat...a stale musis aj ty nejake fiktivne zlavy davat a hovno s tych sluzieb mas....nie je sa co cudovat, ze to vela ISP aj u nas uz zabalilo a vcas predali. Skoncili tu aktualne 3 firmy, 1 velky lokal cca 25 tisic klientov, 2 velky lokal cca 8 tisic klientov, a jeden mensi 1500 klientov. Kazdy je vystarany, predal v idealny cas (2020, 2021 a 2023) ti ludia ktori s tym zacinali (boli to 15-20 rocne firmy) mali 25 rokov, teraz maju o 20 viac a chcu mat uz klud, hlavne ked vidia ten trh...ja este rozmyslam nad tym, je to asi malo pravdepodobne, ze ak vsetko zozere velka trojka (u nas stvorka) a zostane par strednych firiem, ceny budu vysoko, sluzby otazne ake...ci znova sa niekto nepokusi po vela rokoch (rozumej 10-15 rokov) ozivit tuto myslienku z cielom velkej zmeny...som na to zvedavy ako sa cely ten trh uprace. SK aj CZ je specificky trh, bereme za normalne aby v ramci krajiny boli stovky ci az tisicky podnikatelskych subjektov podnikajucich ako ISP, toto nikde inde nieje. V amerike ked sledujem WISPov tam to vyzera inak, pociatky ako boli roky 2004-2008 asi lokalov ani nemali a vela firiem sa zobudilo az niekde po roku 2012 ci uz kvoli sluzbam velkych isp (nekvalita) alebo aj kvoli tomu, ze uz bol dostupny relativne lacny a lahko ovladatelny HW pre cvicene opice...