gemb Já právě ISP trh opustil před 11 lety a od té doby jsem v IT ve vývoji SW. Na střední jsem brigádničil právě v letech 2010-13 jako kabelová krysa u lokálního ISP a moc rád na tu dobu vzpomínám. Dopoledne jsme jeli na výjezdy a odpoledne jsme konfigurovali v kanclu u PCčka síť, updatey a tak.... celý ISP bylo o 5 lidech a i majitel běhal s vrtačkou a tahal kabely. Konkurenční boj s jiným lokálem neexistoval, lokality byly rozdělené a respektovali se.
Ty ISPaci byli taky o něčem jiným. Ten "můj" mel kamennou prodejnu s PC, hosting, housing, IT outsourcing, eshop.... všechno okolo PCčka jsem řešil u něj. Nebyla potřeba chodit jinam. Ceny dobrý, support a přístup k zákazníkům výborný. Klienty měl ISPík v každé ulici ať to byla celá bytovka nebo jen krámek, kam jezdili servisovat tiskárnu. Prostě lokální byznys na úrovni, který měl osobnost, ne marketingem nahoněný brand. Jenže pak přišel cloud, Alza a Starnet a místo 3 podobných prodejen / poboček 15 minut chůze od baráku mám 2 AlzaBoxy a prodejny prázdné.