https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=210505

This is a big day for us and hopefully for you too.

WinBox 4 is finally here, for Windows, macOS and Linux.

We have worked on it long and hard, but it's still only the first public beta, so a lot of things will change for sure. Not all features are there yet, they will come soon, and you will not have to wait another 15 years. There are a lot of new design decisions that might be hard to get used to, but we have chosen to leave most of the look familiar. Enjoy and write your comments, suggestions and wishes. Of course, a lot of design things will still change, we know there are some controversial things. Please try to report bugs first, design comments second.

• We have Dark mode!
  • Apps are native!
  • Most importantly, since it's all built from zero, we have the ability to quickly change and fix things!

You, our beloved forum users, are the first to get it. Don't tell anyone just yet 😃 Just don't be too harsh on us yet, first, let's celebrate that it's finally the day!

zdeneksvarc změnil název na WinBox 4 (Linux, macOS, MS Windows) .

No, opět další designový kočkopes jako Windows 11 nebo Office 2024. Jak udělat z funkčního a přehledného softwaru nepřehledné peklo. To je teď moderní doba, vše změnit a udělat méně přehledné a intuitivní. 🤢

Třeba pro mě, čtrnáct let pořádně nepolíbeného MS Windows, jsou jedenáctky celkem příjemné překvapení, co se týká přehlednosti a použitelnosti.

Právě třeba Winbox 3 měl pár věcí dolepených docela prapodivně. Proto jsem na Winbox 4 hodně zvědavý.

je to moc macovské. Smysl nabídek v kartách co se rozevírají pod sebou je obšlehnutý z web rozhraní. Řekl bych že absence záložek na kartách bude dělat bordel i když je vhodné vidět graf trafiku a čítače.

Asi jsem stará stuktura, ale já osobně z nového "best of super new look" teda nejsem moc nadšený....
    Jak to máte Vy?

Za mě super, na Ubuntu 22 konečně mgmt RouterOS bez potřeby spouštět Wine. Na design si musím zvyknout, hlavně absence tabů (místo toho klikátko s výběrem) a taky kontextová nabídka (např. copy je jen ikonka místo textu).

Na Linuxu to nema nativni podporu waylandu coz je obrovske minus. Design asi nebudu komentovat ... neni to ono 😃 ale to bude vec zvyku

kure05 Jak nahraju .wbx soubor s uloženejma účtama?

V aktuální verzi 4.0beta1 nelze.

Hromada lidí si stěžuje na absenci záložek, je to snad nejvíce stěžovaná změna v nové verzi.
    Už se někdo od MK vyjadřoval že diskutujou co s tím.

Doufejme že to takhle nezůstane protože počet kliků na akci razantně narostl.
    Celkově mi to hodně příjde jako webfig, to nevím jestli je správná cesta...

kure05 Treba skopirovat Addresses.cdb z AppData (win), je to uvedene v prispevku od Normisa, import zatial nie je.

zdeneksvarc Ano, mě je jasné, že tobě se bude líbit winbox4 i W11, protože jak řekl Hapi, je to takové už hodně MACovské. A to je právě to, co mi vadí. Já mekař nejsem a tyto UI mi vůbec nesedí, jsou pro mě nepřehledné, všechno je slito. W11 také není špatný systém, ale určitě zas někdo vymyslí (možná už vymyslel) nějaký hack, třeba jako oblíbený classic shell na W10 a nižší.
    WinBox je konfigurační soft, takže když má člověk nějakou myšlenku v konfiguraci, musí konfigurovat a ne přemýšlet nad něčím jiným, třeba kde se co nachází. Ty chybějící záložky mě také celkem zarazili, stejně tak neaktivní uplně všechna pole, která nejsou ničím vyplněné. Byl jsem zvyklý si otevřít tabulku a psát, pak třeba 3x TAB a psát dál. Tady jsem to udělal jak jsem zvyklý a zasekl jsem se na tom, že pole je neaktivní a musel jsem drápnout myš a pole rozkliknout.
    Možná by nebylo na škodu, kdyby třeba šel nastavovat nějaký template UI. Pro někoho MACovský desisgn, pro jiné zas classic jako je teď. 😅

Taky se mi to nelíbí. Hlavně v seznamu nelze seřadit podle poznámek, kde mám názvy AP a klientů.

vydajú WINBOX 4 a nedomyslia import adries 😃 😃 čo čakali že ISP ktorí majú 200 položiek v liste si to tam naklikajú? lol...

je to beta. Já jsem třeba nenašel scan na wifi. Ale je to bílé, šedé, víc šedé a ještě víc šedé takže hmm 🤔.

W11 jsou překvapením? Já je používám ale jejich GUI prakticky neznám protože jediný co 99% vidím je chrome a spodní lišta. a to vypadá jako WinXP v klasickým vzhledu. GUI prakticky není vidět. Nezáleží na tom.

What's new in v4.0beta3:

*) fix crash on macOS 11

What's new in v4.0beta2:

*) allow closing regular windows with Ctrl+W, Terminal still Ctrl+Shift+W.
    *) restore possibility to filter by flags in table filter view
    *) increase comment column wrap button size and width when wrapped
        - also hide resize mouse style when comment colulmn is wrapped
    *) fix app stability when table filters used
    *) store current workspace (if autosave) state when switching to other
        - also fix potential crash on Workspace apply/ok
    *) remove unneccessary debug warning

No bohužel ve stylu: "Slyšel jsem, stáhnul jsem, zkusil jsem, vrátil a se k původní verzi" K chybám se nebudu vyjadřovat, je to stále beta verze, takže ctím potřebný čas na vývoj. Omlouvám se, ale tyhle pseudo jablíčkové styly nejsou nic pro mě. Dám tomu nějaký čas dozrát a uvidím....

wtf ? stary winbox 2MB, novy 54MB ? a ten design, to je celkem ulet, jako asi se to casem zazije, ale ted je to jako hodne jinaci a nezvykle. No tesim se kdy Mikrotik vyda nejaky RoS, kdy bude vyzadovano mit uz novy Winbox a stary se s RB nespoji... takove ne/prime donuceni ho pouzivat driv ci pozdeji 🙃

📡 Telekomunikace.cz