Tak...
Lokální rozsahy jsem měl nastavené, NATování (v nastavení starého driver) též, telefony i FreePBX (Asterisk) jsou v jedné LAN.
Mezi android telefonama s aplikací, už mi to telefonuje (pravděpodobně byl problém v těch kodecích, kdy asi záleží i na pořadí v konfiguraci?). Po úpravě SIP extensions (nutné k prospání nové konfigurace kodeků zřejmě) už tekl i zvuk.
Jenom mám otázku - když dojde k navázání toho zvukového přenosu, tak to jde pak přímo telefon-telefon, nebo to jde i přes tu ústřednu? Protože sice se zvukový přenos navázal, ale s brutálním zpožděním, snad 4s. Přičemž oba Android telefony (aplikace "Sipnetic"; random z GPlay) jsou na stejné WiFi, vzájemný ping kolem 1ms...Tak jenom, kde případně mám hledat problém? Naštěstí ty android telefony momentálně používám jenom jako test, jestli to FreePBX mám relativně funkčně nastavený, ve finále to používat nechci.. Dělá mi to nezávisle na zvoleném "modulu" pjsip/chan_sip...
Ty CISCA - žádný SIP příchozí provoz ne Asterisku nevidím, problém bude v té XML konfiguraci, které je pravděpodobně (dle internetu a ostatních fór) pro každou nainstalovanou verzi FW mírně odlišná a pokud není 100% správná, cisco sice píše registering, ale ani to nedělá. Moc jsem se tomu teď nevěnoval, ale našel jsem v průběhu týdne nějaký další dokumentace, pomocí kterých bych to snad mohl dát dohromady ten konfigurák...
Zatím ta "sebevražda" vypadá celkem nadějně musím říct 😆😅 (vím, že pro Vás je čas mnohem , ale já se u toho aspoň něco naučím a nevadí mi to)
Díky všem moc za trpělivost a pomoc.