Tak pomohlo v konfiguraci přepsat položku <transportLayerProtocol>
z 2
na 1
a v FreePBX povolit TCP v pjsip. Pak registrace proběhla v pořádku, a i hovor se spojil.
Nicméně dle (neoficiální) dokumentace to opravdu asi znamená překlopení provozu na TCP (nevím, jestli jenom SIP signalizace, nebo i samotného RTP přenosu audia). Tak přemýšlím, jestli je to vůbec dobrý nápad...
Každopádně na tom TCP se to registruje celkem bez jakýchkoli větších problému a ani do toho logu to neháže nějaké chyby...
Jenom by mě zajímalo, jak tomu řeknu, že bych chtěl, aby ten VOIP provoz běžen ve VLANě (a případně teoreticky aby ten PC port byl ještě na jiné VLANě, ale to je vedlejší). V dokumentaci/konfiguráku jsem našel pouze položku, která říká, zda má mít ten PC port přístup do VoiceVLAN. Ale asi z podstaty věci předpokládám, že tohle se musí nastavit odemknutím nastavení přímo přes menu toho telefonu že? Aby po startu věděl na jaké VLANě má kontaktovat to TFTP...Nebo se pletu?
A poslední dotaz - náhodou někdo nevíte, jak to s nastavením těchto URL adres?
Co je <authenticationURL>
jsem z "dokumentace" nepochopil vůbec. <directoryURL>
jsem pochoil, že by mělo být XML s "telefonním adresářem". Povedlo se mi najít i nějaký vzor, jak by o mělo vypadat, ale při vstupu v menu do "Directories" to vypíše "HTTP FIle Error" a zobrazí jenom vnitřní možnosti (přijaté hovory, zmeškané, vytočené a statistiky...) (z PC je normálně soubor přes HTTP přístupný (ne HTTPS, to asi chápu, že by telefon nepokousal).
Ten soubor s tím "adresářem" mám takto:
<CiscoIPPhoneDirectory>
<DirectoryEntry>
<Name>Doe, John</Name>
<Telephone>5551234567</Telephone>
</DirectoryEntry>
<DirectoryEntry>
<Name>Smith, Jane</Name>
<Telephone>5551234567</Telephone>
</DirectoryEntry>
<DirectoryEntry>
<Name>Ogunremi, James</Name>
<Telephone>3005</Telephone>
</DirectoryEntry>
</CiscoIPPhoneDirectory>
Předpokládám, že pak z toho adresáře nějak uložím položky do volby "Speed Dials", kde můžu mít uložené 4 klapky, kam by se mělo nejvíce telefonovat, aby nebylo vždy potřeba klapku vyťukávat?
Omlouvám se za takový přehršel otázek 🫣. Ale celkem mi to udělalo hodně radost, že se to rozběhlo. Ano, bezpochyby je to starý šrot, který se na nějaké serióznější použití už dneska nehodí, ale mě to na tu "hračku", co potřebuju stačí 😊.
cmgn Jak jsem psal, mrkni do tftp, jestli korektně stáhne všechny soubory.
Relativně všechno, co nutně potřebuje, tak stáhne. Jediné, co nemá (a co řve i na display) jsou soubory s lokalizací. Snažil jsem se je někde sehnat, ale našel jsou pouze Cisco dokumentaci, že byly, a že dokonce byla i čeština, ale ty samotné soubory s lokalizacemi jsou už někde v propadlišti dějin, takže asi nezbyde, než to nechat vteřinu "křičet" při každém startu 😅.
A vůbec se neomlouvej, vůbec nic se neděje, stejně bych na to neměl moc času se tomu věnovat 😊.