Díky všem za poznatky, na videa se podívám.
Adresni plán aktuálně 0 teprve se se vším seznamuji (jak to vlastně funguje, jak to zabezpečit, jak to co nejvíc automatizovat atd). IPv6 blok bychom měli mít již dlouho přidělený, jen se s tím nikdo z mých předchůdců neměl zájem zaobírat a ani to po nás vlastně nikdo ze zákazníků nechtěl (nebo o tom nevím). No a jak ty předchozí admini odchází do jinych prací, tak na vás zákonem padajícího hovna padá všechno co po nich zbylo v nezměněném dobrém i špatném stavu. Aktuální sprška je IPv6, do které se mi zpočátku nechtělo, ale na druhou stranu se mi to po ošahání docela líbí
. Toť moje kariérní postupy ve firmě. Díky bohu už na mě nic víc než podrobná znalost BGP spadnou nemůže
Zatím si to všechno testují po doma na Mikrotiku na 6to4 tunelu od Hurricane. Je to jako si otevřít fungl krabici s legem s hromady novýma kostičkama.
Síť máme řízenou centrálně ze serverovny přes XYZ VLAN (mix historických DHCP do různých lokalit na optice a pak PPPoE s Rádiusem primárně pro bezdrat klienty, sem tam nějaká sólo VLAN pro firmy s naroutovanym veřejným rozsahem). Klientů kolem 3 tisíc asi nevim přesně.
Nejvíc by se mi teda líbila varianta že to prostě přihodím do Rádiusu. A klient by dostal IPv4 i IPv6 naservírovanou skrze PPPoE a v našem systému to pak dokáže obsloužit v podstatě i uklízečka.
A to ješte vůbec nevím jestli to zákazníkovi dávat automaticky nebo na vyžádání (babce je jedno jakou má adresu, hlavně aby ji šli ty internety). Je toho předemnou ještě hodně co si budem
Každopádně díky za nakopnutí.