midnight_man Já to mám propojené přes BT k miniserveru a vyčítám data do Home Assistanta, je tam na to addon (batmon).
Dá se případně připojit i přes sériové rozhraní.
Baterie pro zálohování
midnight_man Tyhle JK BMS resime modbusem do zabbixu.
krb pisem spravu
- Upraveno
Zdravím, JK BMS jsou mé oblíbené, včetně správy na mobil. Bohužel výrobce dodnes nevyřešil správu přes mobil na dálku. Aspoň v době, kdy jsem to potřeboval (stav 2023). Výsledkem je adaptér na rozhraní 485 (což ale není 485, ale prostý serial, nevím, proč to tak blbě JK označuje), který data upravuje a posílá na mobilní telefon (pouze zatím Android). Takže na telefonu vidíte to stejné, co lokálně přes BT. Apka je vlastní, což vidím jako výhodu při současné stavu "zavirovaných" Aplikací z Čína apod. a spolehlivosti cloudů. A také vše v BMS můžete měnit, stejně jako v lokálu. Může poslat i SMS s alarmem.
Zrovna tak ty data můžete dostat na jakýkoliv server, kde se shromažďuje i něco dalšího. Výhodu vidím v tom, že vše do posledního bajtu je pod kontrolou a můžu si s tím dělat to, co chci. Vyjímkou je jeden přepínač, který jsem nerozchodil a tipnu si, že se to asi nepodaří nikomu, trápil jsem se s tím dlouho a výsledkem je zjištění, že tam ve firmware má JK chybu. Komunikace s JK je bohužel absolutně nulová, dospěl jsem k názoru, že snad ani oni nemají zdrojáky k výrobě. Jejich web s podporou píše už několik let, že je přetížen, ať zkusím později, ale na 100 proc. to tam padá do koše a nikdo to nečte. Evidentně o nějaké připomínky ani nestojí. Je to škoda, ta BMSky jsou docela OK i cena dobrá a široký výběr. Také nejdete několik PDF s kódováním toho stejného, které si ale totálně odporují. mpcz, 27nov2024
Ohřev venkovního Racku řeším nezávisle na BMS, topnou policí.
Beru to z těch Huawei beden co tady furt nabízím.
Aj si to niekto v globale pocital, ze to co usetri na LifePo voci olovu a nasledne musi zaplatit bms, vykurovanie racku a tym padom aj vyssiu spotrebu elektriky ze to sa to oplati?
U nas nic nemenim, prdnem olovo a za 5 rokov to aj tak vymenis....a nemusim zas tak riesit ze v racku je 5 stupnov....
LTO znamená lehký topný olej?
gemb jasný, na klasické backupy jedem taky olovo. Ale pokud na sajt přidáš panely a chceš akumulovat, tak ti nezbývá moc možností. Jasný není to možné všude, ale pokud máme velkou příhradu a vejde se tam k patce 3.5m na šířku panelů, tak je škoda tam pod sebe dvě řady nedat a pak mppt, malej střídač a lifepo baterka na překlenutí noci a ušetříš víc než jen panel mppt a zátěž a dobíjení aku olova, kdyby byl výpadek a zrovna se dobíjeli.
- Upraveno
gemb Zdravím, doba pokročila, ano, asi by to chtělo spočítat, nebylo by to od věci. Předem se dá řící toto:
- současná cena Lifepo4 vč. BMS a monitoringem na mobil vyjde asi tolik, co olověná staniční
- váha LIFEPO4 je podstatně nižší. Jen stěhovat 24V baterie PB a Li (po článcích) někam po žebříku je veliký rozdíl
- baterii PB sice nejdéle po 5 letech vyměníš, to je pravda, ale také je třeba říci, jakou má v té době kapacitu, pokud vůbec je v té době schopná zálohovat to, co má. Spíš vůbec není. V té době bude lifepo4 v nejlepších letech.
- PB baterie je značně háklivá na vybíjení do nuly kapacity. Stačí jedno takové vybití na nebo pod 10,5V a pokles její kapacity je velmi citelný (ověřeno v praxi). Ve výsledku zjistíte, že abychom měli využitelnou kapacitu 100Ah, musíme instalovat až 200Ah a pak ty ekonomické počty vypadají úplně jinak.
- ohledně spotřeby vytápění by asi bylo dobré vědět, kolik to v reálu spotřebuje a jaký topný výkon je třeba pro udržení teploty nad nulou pro nejhorší scénář - úplně venku na mrazu. Někde jsem jen zahlédl údaj 15W. To by při nepřetžitém topení 3 měsíce vyšlo na pár stovek. Určitě už to někdo v praxi odzkoušel, třeba se podělí o nějaké data.
- jsou i instalace uvnitř, tam vytápění nepotřebují a ani nemají takové problémy s vyšší teplotou, na což je zase olovo mnohem háklivější. mpcz, 27nov2024
Pozor to nabijanie v nizkej teplote je len obmedzene....nie nulove. Takze ono tie batt nabije....akurat dlhsie to trva.
situacii kedy po sebe vypadava el je fakt malo.
midnight_man situacii kedy po sebe vypadava el je fakt malo.
U nás je rekord 12x :-( Během myslím hodiny.
Myslim tak, že miniete zalohu....vypadok 7 hodin.....potom 3 hodiny OK, zas vypadok 6 hodin...Ak by sa ten battery pack nabil normalne za 2 hodiny, v zime pri znizenom nabijani sa bude nabiajt 10 hodin.
- Upraveno
Cetin už vyměňuje olovo za lefepo4. Taky už je dáváme. Sestavujeme si je sami z článků jako i do fotovoltaik. Ta teplota je omezující jen s tím trochu počítat, kdyby byly baterie přímo venku tak to bych je tam nedal to raději klasika olovo. Ale jinak nesmrtelné baterie. Používáme cca dva roky.
Tady se dělají negativa že LIFePO4 je třeba topit a já nevím co.
Děláte jak by bylo třeba celou zimu v racku udržova 20 stupňů, teplota je třeba řešit prakticky jen při nabíjení, vybíjecí teplota LIFePO4 je mnohem nižší a málokdy na ni v naších podmínkách narazíte.
mpcz to výše schrnul velice dobře.
Hellium Přesně. Navíc jsem nikdy neviděl klesnout teplotu ve venkovním rozvaděči pod nulu. I v největších mrazech stačilo provozní teplo z eletroniky. Pokud se budeme bavit o větších kontejnerech, tak se pořád dá dovnitř umístit další krabice, která zvýší termoizolaci prvků uvnitř.
Realne si aj merate tie teploty vo vnutri rozvadzaca? Ale nie teraz, ze teplotu vycitam na nejakom zariadeni ale samostatny snimac...my mame na vela miestach samostatny snimac vnutri v racku a vonku vystrceny cez priechodku. Takze viem porovnat rozdiel. V zime sa realne dostavame okolo nuly a 9-12U rack sa stratovym teplom pri odbere cca 100W teda nezohreje...rozdiel v teplotach je ale nie, ze vonku je -5 a vnutri +10 Ja to uprimne nesledujem tie ceny lifepo a nechce sa mi s tym hrat, skusat a bastlit co tu citam...skladat nejake primitivne clanky, bmsky a neviem co...ked uz tak nejaky hotovy komplet z urcitou kapacitou, proste priama nahra za to olovo kde pridem a menim jedno za druhe a nie na stole este bastlim a skusam....bastlilo sa 15+ rokov dozadu, dneska na to nemam cas.
- Upraveno
gemb Tak pro línější je tu možnost nechat si kvalitní baterku postavit od někoho, kdo se tomu věnuje. Takových jednotlivců i firem je už celkem dost, staví se to i do lodí, karavanů, k solárům atd. To co se tu zatím prodává jako hotovky je těžká čína, často nejen blbě funkční, ale nebezpečná. Ono i olovo se u nás prodává občas v šílené kvalitě...