Když jsme u toho chlapcům co byli v Sendražicích montovat loni o vánocích sousedovy Wifi jsem říkal že se na jaře plánuje přez půl obce chodník (rekonstrukce) aby to řekly na firmě , mohlo se něco udělat
Optika na vesnici
- Upraveno
Pro honzam: Ano pod D11 máme hotovo, chybí jen protlak pod státovkou. Plán je na zítra.
Pro bigj: Ano, chodníky jsou ideální pro řešení optiky. Ke mě se informace nikdy nedostala, jen když nás lidi viděli v Nedělištích tak volali a psali, že starosta v Sendražicích s tím taky souhlasí. Potvrzuje to jen to proč jsem to vlákno začal. Je to supr marketing. Bohužel jsem po tom víkendovém snažení, kapánek vyždímaný.
Pridam to sem, ale muzese hodit vsem https://www.millsltd.com/default/fispy-microduct-fault-identifier.html
Jak to funguje?
Máme 5mm sondu, která se dá zafouknout a pak hledat lokátorem.
Přesně jak píšou kluci. Kaeser jedině u výrobce taky máme M17. Raketu jsem měl 55 a teď mám 67mm.
Rozdíl v úderu je markantní. Reguláror u M17 nemám.
helapc, máš v nákladoch aj svoje know how, techniku (stoje, kompresor a pod.), alebo si tieto veci požičiavaš?
Ja som pred 2 rokmi robil rozpočet na obec cca. 1100 domácnosti, dĺžka optickým vedení bola 30km. Keď by som si mal kúpiť báger, kompresor + príslušenstvo, zafukovačku, veľký príves, auto a pod. a robil by som si to sám, cena za 1m komplet bola na cca. 10€, čiže 300 000€ + € za bager a ostatné + musíš zamestnať viac pracovníkov, čiže sme v pohode na 400 000€. Ponúkol som firme, ktorá všetko má (stavia pre Telekom) 450 000 - 500 000€ aby to spravila na kľuč - nemali záujem.
Čiže mne to nejako podľa tvojich výpočtov na Slovensku nevychádza.
Ale teším sa, že to dokážete v CZ robiť takto, lebo na Slovensku bude o pár rokov len jeden, dvaja poskytovatelia služieb na optike.
express +- sedi co si napisal
iTomB Energetici mají na hledání specifických poruch kabelů zemní mikrofon. Mikrofon je na bodci, ten se zapíchne do země a přes sluchátka slyšíš, co se děje pod zemí. Do poškozeného kabelu pouštěli z dodávky pulsy z nějakého generátoru a chlapík šel podél trasy kabelu a mikrofon zapichoval do země a poslouchal. Říkal, že jiskření je slyšet tak na 10 až 20m daleko. Pravděpodobně by to fungovalo i na nějaká skřípnutí nebo proražení trubiček, kde by vzduch na poškozeném místě unikal a pískal.
Jak jsem psal moje práce v tom není. Nejsou v tom náklady ani na mašiny co vlastním jen na ty co jsme půjčovali.
Pokud dělám komerčně tak 500-650,-Kč/m.
midnight_man
Zakopat optiku bych řekl, že má smysl. Návratnost je sice delší, ale časem se to vrátí a jako investice v dlouhodobém horizontu je to OK.
Spíš mám strach, že v naší banánové republice do toho nasypu prachy, čas a kus života a pak někdo "zalobuje", povolí se třeba ty převěsy po sloupech, optiku začne nabízet kdekdo za tašku hrušek a celá investice bude v pr****