Jak jsem psal moje práce v tom není. Nejsou v tom náklady ani na mašiny co vlastním jen na ty co jsme půjčovali.
Pokud dělám komerčně tak 500-650,-Kč/m.
Optika na vesnici
midnight_man
Zakopat optiku bych řekl, že má smysl. Návratnost je sice delší, ale časem se to vrátí a jako investice v dlouhodobém horizontu je to OK.
Spíš mám strach, že v naší banánové republice do toho nasypu prachy, čas a kus života a pak někdo "zalobuje", povolí se třeba ty převěsy po sloupech, optiku začne nabízet kdekdo za tašku hrušek a celá investice bude v pr****
- Upraveno
Takze situacia Slovensko. Zakopem optiku ako lokalny ISP. Prvý rok mi pride do lokality Antik a zavesi po stlpoch VSD optiku. Na druhy rok príde Telekom, zakope optiku a bude vesat dropy po ich starých drevených stlpoch. Otazka aký zmysel má byt operator na Slovensku ???
- Upraveno
miso7711 V lokalitach kde mame zakopanu optiku a ma tam zavesenu optiku este niekto iny uz Telekom nebude investovat, nevychadza im tam navratnost (info priamo zo zdroja). Takze pokial budes prvy tak nebudes mat problem. Mame aj obce kde mame zakopanu optiku a je tam s nami aj zaveseny telekom a je tak ako v panelakoch, ludia vymyslaju a migruju ale ziadny pokles zakaznikov tam neevidujeme. Skor naopak.
- Upraveno
miso7711 ved to je cela pointa problemu, presne ako hovoris...lenze v cesku nemaju takeho hraca ako mame my Telekom. Najviac mi odstrelilo dekel ked telekom kopal tam kde uz swan ma roky optiku v domoch...ono ak optika po stlpoch uz je, telekom to neodlaka...potrebuju tiez nejako poriesit situaciu s DSL ktora je pekna len na papieri a realita je inde...su s tym problemy a pre nich je riesenie tahat optiku a nie budovat predsunute VDSL.
- Upraveno
Karel_ Spíš mám strach, že v naší banánové republice do toho nasypu prachy, čas a kus života a pak někdo "zalobuje", povolí se třeba ty převěsy po sloupech, optiku začne nabízet kdekdo za tašku hrušek a celá investice bude v pr****
Na Slovensku sa toto stalo viacerym. Stat v nespravnych rukach vie byt riadna kurva. Najprv sa tu jedna skupinka velmi silno natahovala po tom, aby cely balik eurodotacii na vystavbu optiky (v prepocte par miliard Kc) skoncil u nej - podarilo sa to zastavit tym ze sa operatori zaviazali, ze pokrytie vybuduju za vlastne, a vacsina z tych europenazi sa preliala inde. No a ked uz kde-kto zakopal trasy do zeme (miestami za strasne peniaze s navratnostou na desiatky rokov), tak ruzovy operator s drevenymi stlpami tolko chodil presvedcat na ministerstvo, az pretlacil, ze minister v tyzden ked sa lucil so stolickou (a viacmenej aj s politickou karierou) podpisal zmenu vyhlasky, a na existujuce stlpy sa uz moze vesat. Podstatne pripomienky k tejto zmene ministerstvo odignorovalo, resp. uplne zatajilo, ze ich dostalo. A ked uz bola zmenena vyhlaska na svete a pruser s nou, zmrdi z ministerstva ktori to spiskali, uz boli prec - predpokladam ze aj s namastenymi vreckami. ISP, ktori si predtym pobrali uvery na vystavbu podzemnej optiky, mozu akurat nadavat, plakat, trhat si vlasy, pripadne snivat o tom ako zmrd visi za krk zo stlpa na optickom kabli. Ale zmarene investicie to nevrati a ani uver sa tym nesplati. To je riziko podnikania v praxi.
vyhláška je super..aspoň dačo dobré urobili optika sa dostane do obcí za horami za dolami..kde by nikto nič nevykopal dalsich 10-20 rokov (okrem ruzoveho)....
Nie v kazdom okrese je tak silný hráč ktorý dokáže kopať...
navyše...so závesním vedením musí súhlasiť obec....proti obci sa nedá ísť.
Však wifi jede tak počkáme
gemb no neviem v akom roku sa toto malo udiat ale telekom aj pred zmenou zakona toto robil...zakon sa menil v r.2020...od roku 2015 robia optiku a uz od roku 2017 boli bezne vidiet dropy zo stlpov....
Ano Telekom robil zavesy aj predtym. Ale bolo to proti predpisom, vybavoval to ukecavanim starostov a uradnikov, a robil to iba tam, kde mu na to kyvli. Projektanti mali na to presviedcanie stedry budget - poznam jeden pripad ohlasenia drobnej stavby, za ktory dal Telekom projektantovi udajne medzi 25 a 30tisic eur. Ohlasenie na drobnu stavbu v rozsahu asi 1000 domov (!) bolo na urad v piatok podane, v pondelok uz bolo povolene, a o 2 mesiace bolo postavene. O takejto rychlosti povolovania sa da inak iba snivat. Na niektorych miestach tieto veci napadla prokuratura a zrusili im povolenia, nabehla na to potom aj stavebna inspekcia, doslo to az na sudy, a realne hrozilo ze velky telekom bude musiet davat svoju optiku dole. Tak pritlacil lobing na maximum a pretlacil zmenu vyhlasky, v podobe, ze ani za tie ciernoty z predoslych rokov nic nehrozi. Vyhlasku ukuli so statnym tajomnikom Durcekom, ten v slabej chvili povedal aj verejne, ze zmenu vyhlasky pripravil Telekom. Cele pripomienkove konanie prebehlo velmi divne, nedalo sa najst na slov-lexe a ked sa tam potom objavilo, chybali v nom pripomienky, ktore ministerstvo preukazatelne dostalo. Vyhlasku podpisal Arpi Ersek ked uz mal po volbach zbalene a bol posledny tyzden vo funkcii (datum nepamatam presne, ale myslim ze zhruba 23.2.2020).
Inac podobnym stylom dosiel Telekom aj k zmluve na myslim Infovek II, tiez to bolo tak ze odchadzajuci minister dal podpis na zmluvu s Telekomom na vela rokov, a len co dopisal, zavreli sa za nim dvere a zostal uz iba smrad.
Holt, musi sa uznat ze v tom vedia chodit.
midnight_man navyše...so závesním vedením musí súhlasiť obec....proti obci sa nedá ísť.
To sa mylis. To ze s tym musi suhlasit obec, plati iba v pripadoch, ked ma nadzemne vedenie stavat podnik, ktory este nadzemnu siet nema (a zaroven musi okrem suhlasu obce aj preukazat, ze sa technicky je nemozne stavat pod zemou). Ale v trase existujucich vedeni je mozne pridat dalsie vedenie bez suhlasu obce, resp. ak si to obec neupravila v uzemnom plane, tak ani nema legalny sposob ako zabranit nadzemnemu vedeniu. Vid https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-532 - §4 ods. 5. Pre Telekom a energetiku sa hodi pism. a) a b) na hlavne trasy a d) na pripojky. Pre ostatnych muklov je pism. e).