Neprodáme, postavíme víc optiky a zachováme si cenu paušálu.
Optika na vesnici
kozlicek
helapc
Díky za vyčerpávající odpovědi. Z mé strany obrovský respect, že to takhle valíte
Je mi jasný, že lidi budou prskat, přitom málokdo si uvědomuje tu lopotu, už jen to běhání a papírování kolem.
V kolika lidech to zvládáte na vesnici, dá se to třeba ve 2-3 lidech? A jak řešíte výkopy, počítám, že fréza je super někde v poli, ale na vesnici moc ne. Bobkem, ručně, nebo najmout UK dělníka?
- Upraveno
@helapc
Jestli můžu, tak z pohledu projektanta.
máš víceméně ve všem pravdu, jenom trošku to poupravím.
S investorem většinou řeším celou trasu i technicky, řešíme možnosti a alternativy jak a co by šlo případně zrušit v případě problémů.
Co se týká páteře a přípojek, doporučuji vždycky nakreslit síť i s přípojkami ( ty můžou být orientačně ) a rozeslat na správce sítí, ušetří to potom hromadu práce. Na stav.úřad se potom dá čistá páteřní trasa, ale ve vyjadř. už máme i přípojky, takže pak nejsou problémy s vytýčením apod.
Pokud je trasa kratší než 5km tak nemá smysl dělat etapy.
Rozhodnutí jestli Uzemní rozhodnutí nebo Územní souhlas, je důležité, při úz. souhlasu budou potřeba podepsané výkresy všech dotčených vlastníků, což je někdy skoro nemožné.
Dnes už není potřeba na Stav. úřad dokládat SoSb, protože je možno pozemek vyvlastnit ( Vyvlastňovací úřad řeší i možnosti jiné trasy, atd. takže pozor - oficálně se to nazývá "nařízení strpění Věcného břemene") je to poslední možnost ale když je nejhůř... Teď řešíme jeden případ na vsetínsku, majitel nechce povolit překop jeho pozemku na okraji obce.
Ad služebnosti - nejvyšší ceny má standardně SuS, potom většinou Povodí ( v mém případě) Moravy . ´plně nejhorší je Správa železnic, ale tam už se blýská na lepší časy, protože bude řešit VBř podle znalce.
Co se týká soukromníků a např. trasy v poli, máme dobrou fintu, jde např. o 10 vlastníků vedle sebe, výkop cca 100m, každý nabídněte cenu cca 1000 - 1500,-, pokud se jim to zdá málo, navrhněte ocenění soudním znalcem.
Cena obvyklá za VBř v poli je cca 2-3 Kč/m.
Najmout si 2-4 Ukrajince a zajistit jim práci na minimálně 10hod./den tři měsíce co maj vízum. Když budeš mít štěstí tak mezi nima najdeš jednoho, který to dokáže šéfovat když tam nebudeš. V obci děláme převážně ručně, občas malou drážkovačkou do 50cm. Protlaky si děláme sami, ušetří to spoustu času.
Vybavení:
- kompresor Kaeser 1.5m3 15bar na krtka a zafukování
- krtek 67mm
- zbiječka
- pila na asfalt
- centrála Heron 5.5kW
- dvouosý vozík
- zafukovačka
- svářečka
- SUV
Akože pre mna je to fascinujúce..ja som za.. treba kopať kde sa dá. Len nejak mi to finančne nevychádza respektíve neviem ako si dovoliť nainvestovať 50-60tisic eur do obce s pár domami a potom čakať roky na splatenie...uuuf. Možno som začal neskoro a nemáme dostatočné finančné krytie.
Robia tu teraz okolo nás optiku, prepojovaciu trasu na BTSku mobilného operátora. Ťahá sa to rok a pol, sme účastníkom konania, takže vidím čo sa deje... sú to neuveriteľné výdavky na pretlaky, povolenia..železnice, dialnice, dohadovanie sa s desiatkami vlastníkov...min 3x už bola skoro bitka na mieste keď majitelia pozemkov volali hliadku...mimo to, rieši to asi 5 firiem...a to je posratá trasa asi 4 km....
midnight_man to čo sa tu píše je fascinujúce ale zároveň je to ukážka toho, že v takomto zložení sa to ideálne celé začne a skončí po dvoch rokoch a firma ktorá do toho ide spraví jednu či dve dediny....aj to som asi optimista....proste vychádzam z toho čo tu robí Telekom a nevidím to tak pekne. Ale popri tomto potom ani nieje snáď čas na montáže či servis existujúcich klientov...
Hapi je to lokalita tří vesnic.
- Upraveno
Gemp, máme hotový tři vesnice a čtyři rozdělaný. Pro inspiraci nabízím k nahlédnutí náš GIS.
Optika.helapc.cz
Neřešte Holice.
- Upraveno
Je to Netstork od Globema. Mám to dlouho a za alianční ceny. Není to jen tenhle Web client, hlavní je nástroj na evidenci a plánování. Nově k tomu maj i vyjadrovacky, ty jsou na té stránce vlevo nahoře. Vyšší desítky tisíc, dle mě.
Jsem zas tolik nerek.
Když jsme u toho chlapcům co byli v Sendražicích montovat loni o vánocích sousedovy Wifi jsem říkal že se na jaře plánuje přez půl obce chodník (rekonstrukce) aby to řekly na firmě , mohlo se něco udělat
- Upraveno
Pro honzam: Ano pod D11 máme hotovo, chybí jen protlak pod státovkou. Plán je na zítra.
Pro bigj: Ano, chodníky jsou ideální pro řešení optiky. Ke mě se informace nikdy nedostala, jen když nás lidi viděli v Nedělištích tak volali a psali, že starosta v Sendražicích s tím taky souhlasí. Potvrzuje to jen to proč jsem to vlákno začal. Je to supr marketing. Bohužel jsem po tom víkendovém snažení, kapánek vyždímaný.
Pridam to sem, ale muzese hodit vsem https://www.millsltd.com/default/fispy-microduct-fault-identifier.html
Jak to funguje?
Máme 5mm sondu, která se dá zafouknout a pak hledat lokátorem.