Asi sa nechapeme, pri 2160Mhz je link 1500Mbit, pri 1080MHz taktiez 1500Mbit, takze zmysel to aktualne nema, len aa zabije pasmo. Kedze to vie prenasat ledva 700/700 fdx, ping neriesim zatial tak zmysel to bude mat ked to odomknu vo FW, aby za to linkova napr ako airfiber na 1950Mbit potom to fdx moze ist skoro giga giga, resp max ethernetu, kedze je aktualne hranica stale 1500Mbit tak to vyznam nema.
Nove Wave LR (nano) 60G PTP vs. AF60G LR - Zkušenosti
airbilly na tych par minut mozno desiatok minut v roku a vyslovene par okamiho kedy pri dazdi bude aj tak skakat kapacita hore dole je to uplne jedno. Pri takychto spojoch na 3 ci viac km to berem ako 80Ghz a to ze ide alebo nejde. Lebo uz troska silnejsi dazd sa s tym bude hrat, letne burky ani nehovorim, to pojde dole. Pri 1080MHz by mala byt teoreticky o cca 3dB vyssia citlivost, takze by to malo drzat o chlp dlhsie spojene, pri 540MHz by to malo byt dalsich 3dB, otazka je ako tieto srandy funguju. Ja pocitam, ze niekde pri -72dBm sa to odpoji nadobro. Takze nemam zatial overene, ci uzsi kanal aj realne prinesie v tomto efekt ze by to drzalo spojene napr pri -75 ci horsom signale. Kazdopadne co sa tyka wave ai, raz ma to zachranilo, bol spoj ktory na 1km a 64,8GHz fungoval, presla burka a zostal odpojeny...neviem co sa dialo v atmosfere ale bol tam enormny utlm. Po prepnuti na wave ai auto sa to aspon spojilo na signal -71dBm, malo to link 375Mbit a islo to, tento proces som ale spravil manualne, je otazne ci by sa to spametalo automaticky bez mojho zasahu.
Ona ta citlivost není zase tak výrazně lepší aby vydržela výrazně déle než následný nedostatek kapacity. To není jak 17GHz která krásně kopíruje téměř lineárně vliv počasí a rozdíl 3dB to udrží déle. 60GHz prostě nic takového nemá stejně jako 80GHz, prostě jak je poblíž hranice tak to "vzdá".
On mě pochopil zcela správně.
1080 se nám rozpadá na cca -75, 2160 padnul už na -72. Nicméně při tom Mordoru to bude skákat v rozmezí mezi těma hodnotama tak moc že je úplně jedno jestli se to rozpadne hned nebo až za 5 minut. Pokud tam tlacis 300+ Mbps tak je možná lepší aby to spadlo co nejdřív a přeplo se to na stabilní backup. Má někdo zkušenost s tím automatickým shutdown ethernetu při určitém ratu? Neměl jsem odvahu být betatester.
já co jsem zkoušel tak je jiné chování i signál 1080MHz i 2160MHz se stejným středem což je logické ale s rostoucí vzdáleností ukazoval 2160MHz lepší signál. Ale je otázka jak vlastně signál měří. Ale vesměs je to fuk, je to jenom zajímavost.
Puski Carrier drop mam zapnuty iba na AF60LR na 8,5km a tam vseobecne funguje.
Nastavene to mam na kapacitu 750Mbit, treshold timer down 0sec, up 60sec.
V praxi sa to chova tak, ze ked klesne rate pod 750Mbit, zhodi na 60sec port. Ak je rate stale pod limitom, je to dole kym to nestupne nad limit. Ak sa to rozpoji, tak port ide hore a po spojeni hend zacnu prechadzat data.
Aj ked je port dole, klientska strana je dostupna cez radio (ak je ok signal) a na APcku tiez pise, ze je v carrier drop stave.
Preco 750Mbit? No, chcel som mat este trochu rezervu pre nejakym packetlossom atd. Vacsinou to ide a pekne to robi ako chcem, ale nezvlada to uplne dobre narazove zmeny signalu. Napriklad vykyv stoziaru (STA monorura) pri silnom naraze vetra. To proste vidis na polsekundu ze signal zrazu -73, rate 300Mbit napr a hned skoci spat hore, port nezhodi a na pingu vidis par krat timeout. Ale to uz je problem mojej instalacie (najnizsie mozne miesto na stoziari a aj tak...).
Samozrejme na Wave som to nezapinal, lebo tam je uz backup vstavany. Zatial realne silny dazd ktory by mi zhodil 1,1km nebol (dlhsiu linku na Wave nemam, v robote ano ale su stabilne), takze pri forcnuti na 5g (scan na 60g) sa to preplo ok, akurat ked to slo spat tak vypadlo asi 5-10 pingov (ale iba konkretna session, tomu som nechapal).
mne tam tiez netecie vela, max 100Mbit, lebo hEX s + eoip + bondig = a nemam cas vymenit to za nieco lepsie, resp. odlabovat do doma ze preco je tomu tak...
Ale vzhladom na vzdialenost som potreboval nejako riesit rozumne prepnutie na backup a toto riesenie mi postacuje.