• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

zdeneksvarc
Presne tak, ja mam 58 kwh na superchargeru a 1801 kwh celkem, to jsou 3%. Celkem jsem za 10 tisic kilometru cekal na nabijecce 30 min. Jinak stoji doma a nabiji se, kdyz ho nepouzivam. Za tu dobu bych s mazdou cx5 tankoval 25x. Takze bych musel jedno tankovani stihnout za 72 vterin a to vcetne cesty na benzinku, zaplaceni atd.

Edit: tech 30 minut jsem byl vlastne v Burger Kingu 😃

tomcizech jo a proto lidé co jezdí s BEVem tak rychleji tloustnou 🙂

zdeneksvarc Ano, všech brněnských 20 (8+12) stojanů je v provozu.

Tak to je velká paráda. Tím pádem je to největší supercharger v ČR a taky větší než ve Vídni, kde je 16 stanic.

kamilj Já opravdu nevím jak vy, ale my jsme dostali co jsme potřebovali. Asi je to o koordinaci a taky myslet na zadní vrátka.

Což o to, zadní vrátka v podobě velkého kanystru s benzínem připravena byla, ale bohužel zrovna ve vedlejším v objektu, na který spadly dráty VN. Tam jsem se fakt neodvážil jít, zvlášť, když to pak zlověstně cvakalo 🙂 No a kvůli těm spadlým drátům nešla ani elektřina, takže nebylo kde natankovat.

Přiznám se, že jít za hasiči pro benzín do elektrocentrály, abych udržel v chodu síť, mě ani nenapadlo. Možná by mi to bylo i trochu blbé, abych neubíral na potřebnější věci.

V tomto momentě mě ale hodně štvala Tesla, že neumožňuje dodávat elektřinu zpátky do sítě. Mám velké bateriové úložiště na kolech a nemůžu ho použít na dodávku proudu 🙁 I blbá Kia to umí.

V tahačích začíná být taky pěkně vymalováno, jestli do toho MAN, Volvo, Iveco, Scania a Mercedes pořádně nešlápnou. Parametrově se trochu chytá eAcros 600, ale dizajnem je to jak Sergej vs L0 šinkansen 🙄

Zatím to brzdí nedostatek průjezdných MCS nabíječek, ale něco mi říká, že se to brzo začne měnit. Jednak je to budoucí zlatý důl a jednak stačí pokrýt jen dálniční tahy. A dost možná přibudou MCS nabíječky na heliportech 😄

Dobře si to rozdělili limonádovníci. Pepsi objednává Tesla Semi 🇺🇸 a Coca Cola objednává Windrose 🇨🇳

Lepší dobrá kopie než špatný originál 😄

o 9 dní později

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech mnohem menší redukci emisí skleníkových plynů, než jakou by zajistily za výrazně nižší částky jaderné elektrárny.
      https://www.idnes.cz/technet/veda/energetika-jaderna-energie-nemecko-obnovitelne-zdroje.A240930_112618_veda_alv

Asi tak...

kamilj hele ale to vypínání jaderek v německu nebylo rozhodně kvůli emisím CO2, to fakt ne 🙂
        jinak díky tomu, že v německu je hodně větrníků mám skoro každou noc energii za pár šlupek 🙂

o 12 dní později

darklogic nikdo nečekal takový zájem, když si pamatuji ty články jak se psalo že to bude hnít dva roky a potom šlus 🙂

darklogic

A je vymalováno. Zas prodeje spadnou tak jak v Německu.

Rozhovor u Moravce, kde nějaký eko-Pirát poukazoval, jak si představuje ekonomiku automobilového průmyslu.
          Václav Vislous, Martin Jahn a Filip Turek - Otázky Václava Moravce - Elektromobilita

To bude hodně zajimavé, jak to tady vše dopadne...

kamilj
            tak já doufám, že se spustí další kolo když byl takový zájem aneb Češi si potrpí obecně na dotace a zlevněné produkty, v tom jsme borci...

ten nějaký eko-pirát rozhodně není v tomhle názoru sám mezi ekonomy, podívejte třeba na přednášky od Radka Špicara, ono jich je více. Nesmíte halt brát ve vodách kolem Vašíka Klausového.
            Všechno co tam bylo řečeno má logiku a hlavně se to stalo v minulosti, proč by to mělo být teď jiné fakt nechápu, ledaže by někdo do toho úmyslně házel vidle, což samozřejmě jisté skupiny dělají protože je to logicky v jejich zájmu.

krásný rozhovor s odborníkem na auta panem Vaculíkem který se opravdu snaží dívat na věc po technické stránce

okoun No nikdo...prodejci Tesly strašili, že raději objednat auto hned na jaře, aby se nestalo, že pak už dotace nebude. Jsem si říkal "no, to určitě, jen vlhký sen prodejců, co chtějí prodat", ale ve výsledku tak moc nepřeháněli.

kamilj Tak určitě prodeje spadnou - kdo z IČařů elektromobil chtěl, tak se ho snažil pořídit tak, aby získal dotaci a nebylo pozdě. Takže předpokládám, že ta křivka prodejů teď prudce spadne, aby pak zase postupně pomalu začala růst přirozeným vývojem...pokud teda nebude ve vzduchu předpoklad další dotace a čekalo by se na její spuštění.

Co je v odkazovaném videu netuším, pokud někdo neudělá souhrn. Opravdu po mně nikdo nemůže chtít, abych koukal na Turka.

o 11 dní později

zdeneksvarc no díky té energetické divizi Tesly ji jsou teď dost akcie nahoru, líbí se mi že Tesla to má rozjeté na více frontách a ne jen auta a náklaďáky, tak si myslím že by to měla mít každá lepší firma...

okoun nechápu čím si to Brno tak vysloužilo

Vytíženou tranzitní trasou balkánských gastarbeiterů pendlujících mezi domovem a prací v západních zemích. Dřív býval symbolem úspěchu návrat v mercecdesu. Dnes převzala tento sociální status Tesla. Ideálně s free unlimited supercharging, pochopitelně.

📡 Telekomunikace.cz