• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

Mimochodem, jedna z mála automobilek, která nedělá tajnosti s hmotností EV. Nové TMY (Dual Motor) má pohotovostních 1,992 kg. Zlatého bludišťáka pro toho, kdo najde hmotnost před dvěma dny představeného Eniaqu. Tipuju dva metráky nahoru oproti TMY.

zdeneksvarc jeden dotaz do chatgpt a odpověď je na světě.
    Faceliftovaná verze Škody Enyaq 85x má pohotovostní hmotnost přibližně 2 230 kg a celkovou hmotnost 2 750 kg. Pro srovnání, předchozí model Enyaq 85x měl pohotovostní hmotnost kolem 2 222 kg. Tento nárůst hmotnosti je důsledkem vylepšení designu a aerodynamiky, které byly součástí faceliftu.

Nevidím to tak složité, ale převážit jsem je nebyl.

dagus jeden dotaz do chatgpt a odpověď je na světě.

Tak tady můžeme udělit pouze zlatého dezinfáka. ChatGPT v rámci snahy o odpověď syntetizuje staré informace (URL s nadpisem "Srovnání: Prázdná hmotnost (EU) Skoda Enyaq iV vs. konkurence 2025") a halucinační iniciativu ("Tento nárůst hmotnosti je důsledkem vylepšení designu a aerodynamiky, které byly součástí faceliftu.). Ve tvém případě / promtu mohla ChatGPT vycházet z jiného zdroje, ale výsledek je podobně zcestný.

To nic nemění na tom, že ChatGPT je v mnoha jiných ohledech super. Až se Škoda uráčí zveřejnit hmotnost nového Enyaqu, i ChatGPT si aktualizuje data a nebude vařit z digitální vody.

zdeneksvarc za mě je to docela o ničem co za těch 5 let mozhli všechno vylepšit, žádné nové zásadní věci tam nejsou....
      takže jsem rád, že mám plně odladěnou starou Y z Berlína a ani cena se tak tolik nezmenší, takže tak....

okoun Já myslím, že je tam přesně to, co realista mohl očekávat, tzn. stejné úpravy jako v Modelu 3. Optimista očekávající např. 800 V baterku, 48 V architekturu, drive by wire, V2L a další věci ze Cybertrucku. může být samozřejmě zklamán.

okoun Za mě má nová TMY přesně to, co bych očekával. FSD tlumiče (dost pravděpodobně), odvětrávané sedačky, kameru v předním nárazníku, zadní obrazovku pro děti. A hlavně odtok vody z frunku pro chlazení čerstvých lososů uložených v ledu 😄 Větší trakční baterku nepotřebuju. Odladěná 400V architektura stačí. 48V palubní elektroniku taky nepotřebuju, protože stejně ještě nemaj všechny komponenty na 48V. Za mě nejzásadnější věci má TMY od první verze. Octovalve ♻️, rozumnou hmotnost díky gigacastingu, spolehlivou palubní 16V Li-Ion baterku, rozumné rychlosti nabíjení a rozumnou appku ☑

Taky jsem rád, že mám plně odladěný berlín, akorát díru do frunku jsem teda nevrtal 😄 Jakmile bude nová TMY perf, bude to ovšem velký pokušení 😄

darklogic Souhlas. TMY je lidovka středně velkého SUV. Není to technologický showcar jako Cybertruck. 800V architektura automaticky neznamená rychlejší nabíjení, viz korejská e-GMP. Úspora na hmotnosti mědi ano, nižší proudy ano, ale úzké místo jsou stejně přívody šťávy ke stojanům. Určitě bych uvítal V2G. Pokud ho nová TMY nebude podporovat, tak jo, tohle je nedostatek.

zdeneksvarc já jsem realista, 800V ani vetší kapacitu jsem nečekal, ale třeba 48V ano a větší efektivitu pohonu také....
            všechny fičury co má nová Y jsou jen kravinky a přední kamera není něco co by auto nějak vylepšilo, stará Y má přední kameru také sice nahoře ale stačí to, nikdy mi to neukazovalo špatně v tom 3D modulu při parkování a ukazuje to velice přesně....
            Ta přední kamera dole + páčka na směrovky to jsou věci pro NON Tesla zákazníky aby je úplně neodradili, protože již stávajícím Tesla zákazníkům tohle tak šíleně nevadí...

okoun nikdy mi to neukazovalo špatně v tom 3D modulu

Mně to ukazuje pravidelně špatně, když doma zastavím před vjezdovou bránou. Tu pak otevřu, chci vjet a auto se tváří, že chci projet zdí. Ale to jsou drobnosti...jen komentář k tomu, že někdy to špatně ukazuje.

darklogic jo to se mi také tváří z půdorysu, ale když si dám 3d zobrazení tak už tam je vidět že se dá projet....

TTT @kamilj Teď tomu trochu nerozumím, rezervovaný výkon (jističe) se počítá podle výkonu FVE !!
                Tzn. důležité je, jaký výkon FVE jsi uvedl do žádosti? 30kWp nebo 15kWp? Máš to postavené jako východo - západní montáž?
                Tzn. 50% panelů vždy na jinou stranu? Jestli ano , tak jsi měl uvést výkon FVE pouze 15kW podle střídače a potom by ti samozřejmě určili nižší hodnotu jističů.

Co se týká pokut za překročení rezervovaného výkonu nebo příkonu - jde hlavně o mikrozdroje do 10kWp, kdy by standardně stačily jističe 16A, ale většina zákazníků si dá 20A nebo 25A a tam už se dát přetoků nad 10kW dosáhnout...

Takže pánové, netvrďte nebo o prasárnách, ale napřed si ověřte podmínky připojení.
                Pozor v podmínkách dotace Nová zelená úsporám je nyní podmínka, že “rezervovaný výkon sjednaný ve smlouvě o připojení s provozovatelem distribuční soustavy bude omezen na maximálně 50 % instalovaného výkonu FV systému.

• TTT replied to this.
                  • Upraveno

xgeorgo V žádosti je výkon panelů 30kWp (čistej jihozápad) a k tomu 15kW střídač. Prasárna je, že distribuce chce, abych dal jistič odpovídající těm panelům, ne tomu výkonu střídače, respektive domluvenýmu rezervovanýmu výkonu (ten chci 0kW).

A u těch 50% bude ta prasárna v tom, že i když budeš mít omezený výkon na 50% jistič budeš platit z instalovaného výkonu panelů. Ne z povolených 50%.

IMHO, jak se dá na panelech, co mají 10kWp a střídače 10kW dosáhnout přetoků větších než 10kW? Nějaká alternativní fyzika? Jinej ČEZsmír? 😂

Prostě vojeb, no. A pak budou plakat, že se tu instalujou mařiče energie. Sami si za to můžou. Kdyby nedělali vojeby, tak by existovalo spusty lidí, co si doma daj baterky a budou levně nabíjet a draze vybíjet, ale to přece "nejde", tak se to radši bude pálit v odporovejch drátech... však sme v ČEZku!

TTT jistě, počítat výkon elektrárny na kWp je kravina už jen když večer pustím do gridu z baterie protože je za to super cena tak mohu dát daleko více než mám kWp na panelech 🙂
                    Energetika v CZ je fakt best of

TTT však sme v ČEZku!
                      okoun CZ je fakt best of

Jen jste nastoupili do letadla zelený svět, hrajete jejich hru a nemáte šanci se dostat k řízení do kokpitu. Tak co se divíte. 😉 A to ještě hra nezačala. Momentálně se rozdávají figurky.

🇨🇳 Reakcia Číny na Muskovu Teslu

Čínske elektrické superauto Jangwang U9 dosahuje zrýchlenie 100 km/h za 2 sekundy a je schopné preskakovať jamy za pohybu.

kamilj nevím jaký zelený svět, mě tyhle věci přijdou úplně přirozené a logické, sorry 🙂

• Upraveno

okoun úplně přirozené a logické

ANo, ano. Taky mně to příjde přirozené a logické maření energie z FVO a následně zvýšení ceny za kwh.

V Evropě se taky najdou zajímavé projekty.

Mimochodem, na australském webu je od včerejška nová TMY v angličtině, https://www.tesla.com/en_au/modely a VW se naučil dělat frunky, které nejsou rozměrově určené akorát pro batůžky stárnoucích gayů.

zdeneksvarc hele není to o tom že by VW neuměl dělat frunky ale je to o tom že nechtějí, to samé je celkové s EV, když VW chce tak udělá velmi slušné BEV ale zase nechtějí, každý ať si na to odpoví sám proč VW nechce když umí 🙂

kamilj Sorry, jako nechci se vás nějak dotknout, ale evidentně nechápete co se vám snažím sdělit. Mě nevadí OZE, mě vaděj starý fosilní žáby, co vytrvalým sezením na pramenu, a neustálým házením klacků pod nohy Smartgrid, dovedli energetiku v CZ přesně k oněm mařičům. Sorry, ale kdyby nebyla místní společnost zpitomělá od fosilních lobbystů, dávno by existoval Lex OZE III a s ním spojené BESS. Možná by byla i dynamická cena distribuce a žádnej mařič by se nikdy nevyplatil. Takhle máme uhlí, ten úžasnej systém HDO a možná přibudou mařiče, skvělý energetický mix, no ne?

P.S. Dost mi to připomíná Vikyho a Fičáčka z dolního a horního klobásova. Konečně ten jejich urputnej boj za levnej Russáckej plyn nese nějaký ovoce. Viky je poslední dobou nějak podezřele tichej, asi ho to plácnutí přes prstíky bolelo a Fičáček musí někde vytáhnout miliardy pro Křétu, a tak je viditelně zoufalej.

📡 Telekomunikace.cz