• Události
  • Vigvam 22. ledna 2025 / Setkání ISPíků u Kolína se CyberTruckem

jcltm Naopak. Je to jednodušší než u benzinu. Říká se tomu Plug&Charge, standardizované to bylo v roce 2014 jako ISO 15118. Tesla má svůj proprietární systém, který zavedla dávno před nějakým ISO 15118 a funguje dodnes už třináct let. Přijet, zasunout, vysunout, odjet. Elektromobilita je plná zbytečných předsudků.

Je fajn řešit jestli se tam přijede na voze nebo na koze a jestli je ten vůz či kozu čím nakrmit, ale co mě víc mrzí je kolize akce s CSNOG 2025.

Souhlas, má to být o akci...tak se přijeďte všichni podívat a probereme to tam ;-)
    https://www.mikroisp.cz/

Těším se na pokec ;-)

stepan_benes Ano už druhý rok mi to udělali na stejný den, a to je každý rok, také zvu...ale aby byla sranda ještě větší, tak lidi-zaměstnanci z CZ.NIC jedou i ke mně ;-))) přijde mi to, že čekají snad na termín, až to vydám...nevím proč

jcltm no u benzinu vidím jednoduchost v tom když ho chci zapálit jinak v ničem jiném ne 🙂

• Upraveno

okoun Já to myslel spíš tak, že půjde nabíjet bez všemožných kartiček a registrací stejně tak jako naberu benzín. A ne že budu mít tu elektřinu za dvojnásobek jenom proto že jsem nepředal každému provozovateli osobní údaje a nestrávil hodiny studiem ceníků a podmínek. Např. myslím situaci, kdy poletím na dovolenou a BEV si půjčím na letišti.

jcltm Tady bohužel musím souhlasit. Pokud sami provozovatelé nabíječek nepochopí, že takovou divočinu nelze dlouhodobě provozovat, budu doufat, že zasáhne EU a dá to dopořádku jako třeba u cen mobilního roamingu.

jcltm to je přece taková běžná cenová politika všech korporací. Buď v klubu "bonusáček sleváček" a nebudeš mít vánoční kolekci za 600,- ale jenom za 299,-. A když si jí koupíš v lednu, po sezóně, bude za nákladových 80,-. Bodíky sbíráte?

• Upraveno

TTT To že je to běžné ještě neznamená že je to dobře. A zrovna u benzinu tohle není, resp. rozhodně nedostanu s věrnostní kartičkou palivo za polovinu.
          Co se týče slevových karet apod., není to zrovna něco co by člověku dělalo radost a chtěl to. To, že jsou schopni řetězce dávat slevy typu -50 % totiž vypovídá o jediném, a to o tom že je to běžně neskutečně předražené. Zlatá je v tomhle cenová politika v Německu, kde mají supermarkety raději stabilně nízké ceny a akce obvykle max 10-20 %. Ale to už je fakt v tomhle vlákně silně OT.

• TTT replied to this.

jcltm mno, v PHM je v CZ celkem konkurence, tedy do nedávna byla. Až to všechno koupí Orlen, tak i sleva na věrnostní kartičku bude .. https://www.orlen.cz/tankarta

Ano, všude tam kde vládne oligopol, jsou slevy jen na oko. Běžná cena je vysoko a sleva se dává jen někomu, však to známe z GSM no ne? V Německu, v potravinách, je pořád obrovský podíl "lokálů" (i v řetězcích).

klidně ať to @zdeneksvarc oddělí do nového vlákna

Vážení, je super, že ta elektromobilní diskuze okolo vystavovaného CyberTrucku tu stále jede, ale jen chci říci, že dnes už 210 účastníků a poslední volné noclehy na případnou párty i den předem ;-) https://www.mikroisp.cz/

kapacitu máme okolo 250lidí jednou to bylo 300 a bylo to opravdu moc, ale to se ještě asi vejdeme...ale to ubytko jestli někdo má ještě zájem, zbývá cca 15míst před i po akci

o 5 dní později

Díky za upozornění...dělá to te´d pravidelně jednou za pár dní někdy ve 3.40...někdy v 8.55.. přijde mi to jako útok
            kousne se DB..stačí restart...netušil by někdo dle logu co s tím ? googlil jsem a jedině nedostatek paměti, ale ten server má k dispozici 16GB

Jan 16 08:55:14 newshop5.wifiprofi.cz mysql-check-socket[361439]: Socket file /var/lib/mysql/mysql.sock exists.
            Jan 16 08:55:14 newshop5.wifiprofi.cz mysql-check-socket[361439]: No process is using /var/lib/mysql/mysql.sock, which means it is a garbage, so it will be removed aut>
            Jan 16 08:55:14 newshop5.wifiprofi.cz mysql-prepare-db-dir[361465]: Database MariaDB is probably initialized in /var/lib/mysql already, nothing is done.
            Jan 16 08:55:14 newshop5.wifiprofi.cz mysql-prepare-db-dir[361465]: If this is not the case, make sure the /var/lib/mysql is empty before running mysql-prepare-db-dir.
            Jan 16 08:55:14 newshop5.wifiprofi.cz mysqld[361500]: 2025-01-16 8:55:14 0 [Note] /usr/libexec/mysqld (mysqld 10.4.19-MariaDB) starting as process 361500 ...
            Jan 16 08:55:15 newshop5.wifiprofi.cz systemd[1]: Started MariaDB 10.4 database server.
            Jan 20 03:40:55 newshop5.wifiprofi.cz systemd[1]: mariadb.service: A process of this unit has been killed by the OOM killer.
            Jan 20 03:40:55 newshop5.wifiprofi.cz systemd[1]: mariadb.service: Main process exited, code=killed, status=9/KILL
            Jan 20 03:40:55 newshop5.wifiprofi.cz systemd[1]: mariadb.service: Failed with result 'oom-kill'.
            Jan 20 03:40:55 newshop5.wifiprofi.cz systemd[1]: mariadb.service: Consumed 21min 44.663s CPU time.

• hapi replied to this.

jinak poslední dvě místa na spaní před a tři po a je nás už lehce přes plánovanou kapacitu 250...momentálně 252 ;-) kdyby se někdo ještě chtěl účastnit a chtěl ještě spát

Máte nad tou SQL nějaký monitoring alespoň, nebo jen ten log? Třeba ideálně prometheus mysql exporter. Alespoň by bylo vidět základně co se tam děje, takhle to je bez grafů využití těžký.

krystofklima A process of this unit has been killed by the OOM killer.

toto asi mluví za vše

hapi dekuji za to co jsem zjistil a nejake blizsi reseni problemu
                Google take nevi...alespon co jsem hledal. Chatgpt si neplatim,tak jsem nezkousel
                Diky

"OOM killer" malo pameti, hodi to kill aplikace. Mozna se podivat na konfiguraci MySQL.

chatgpt ví ho*no. Ta hláška stačila vložit do google a hned to řeklo zabití na základě málo paměti což ale neznamená že paměť zabrala mariadb.

📡 Telekomunikace.cz