Ethernet přes koax (75 Ω)
zdeneksvarc Mimochodem, je tu někdo, kdo zažil ještě 10Base5? Ten mě minul
Ehm, se hlásím. Žlutej coax, to bylo sprostých slov při trasování/ohýbání. :-) A byl to v nečem pokrok/ústup stranou proti ARCnet, který pamatuji také (RG-62 coax, 600 metrů, 2,5 Mbps) - dneska z toho v podstatě je BACnet. :-)
Ale raději jsem měl IBM TokenRing, to byla už strukturka Cat 2 na celých 4 Mbps a později 16 Mbps. :-) :-)
Ano, přiznávám, po večerech místo IT novinek spíše listuji katalogy nahrobních kamenů, už bude čas....
Tak všem moc díky za tipy, nakonec jsem objednal ty IgniteNet G-Linq, dám sem pak vědět jak to funguje.
- Upraveno
majklik ARCnet, který pamatuji také (RG-62 coax, 600 metrů, 2,5 Mbps) - dneska z toho v podstatě je BACnet. :-)
Ale raději jsem měl IBM TokenRing, to byla už strukturka Cat 2 na celých 4 Mbps a později 16 Mbps. :-) :-)
Smekám klobouček....
A to jsem si myslel, že když pamatuju síťový konektory vyráběný ze škrábanýho cuprexitu
https://lipe.rajce.idnes.cz/posledni_den_s_Consulem_2717/366880541
https://lipe.rajce.idnes.cz/posledni_den_s_Consulem_2717/366880543
že jsem nějaký pamětník. Ale proti tobě mi ještě teče mlíko po bradě
P.S. Náhrobní kameny už dneska nefrčí, co zkusit jiný kámen, třeba diamant z popela?
- Upraveno
Tak jak jsem slíbil, tady je minirecenze Ignitenet G-Link.
Co mě trochu naštvalo je defaultně zapnutá nezabezpečená wifi, celé rádio lze ale naštěstí vypnout. Kdo by to chtěl používat i jako AP, má to obstojnou podporu více SSID a VLAN. Samotné rádio je 2x2 MIMO na 2,4 GHz.
Rychlost takto na stole přes iperf3 pěkných 948 Mbps oběma směry, tj. linkspeed gigabitového Ethernetu.
Má možnost správy přes bezplatný ecCLOUD / EdgeCore CLOUD a také samozřejmě web GUI.
Umí pracovat jako mesh nebo PtMP master/slave s možností oddělení jednotlivých klientů.
PoE to neumí, ale má svorkovnici DC IN-OUT 12 - 54V. Přepínač na jednotce pouští napájení do koaxu.
Spotřeba obou spojených jednotek propojených přes koax napájených jedním přibaleným zdrojem (12V 1,5A) je 6 W v idle, 8 W v plném zatížení (vypnutá wifi na obou jednotkách). Tj. 3 - 4 W na jednotku. Spotřeba měřena na 230 V.
Komunikace přes koax je standardizovaný protokol G.hn, bandwidth je na výběr 100 nebo 200 MHz (default). Měla by být možná koexistence s T2/S2. Na koaxu používá šifrování a autentizaci jméno/heslo.
Základna je odlitek z kovu, možnost montáže na stožár/stěnu.
Ještě jedou díky všem za tipy, toto se mi zdá jako daleko lepší řešení než ty čínské noname 100Mbps převodníky, navíc cena je myslím velmi pěkná. https://www.discomp.cz/ignitenet-g-linq-venkovni_d88023.html
frogale Netuším, zatím jsem to zkoušel jen takto na stole, linkspeed na koaxu byl cca 1400 Mbps při té defaulní BW 200 MHz. Budu nasazovat příští týden na cca 10m svod silného 6,8mm v RD, tak dám vědět kolik to pojede. Delší koax který bych vyzkoušel k dispozici nemám.
Každopádně je to standardizované G.hn, tak možná zkusit pohledat něco k tomu.
My už řadu let používáme system od Českého výrobce Wodaplug
orel005 Semtam jsem o Wodaplug zaslechl. Akorát mě odrazovala produktová neuspořádanost. Vyznat se v jejich webu bylo celkem dost frustrující. Do teď se to nezměnilo. Nejspíš primárně neprodávají koncákům, ale instalačním firmám, které jejich produkty znají dobře.
Každopádně to vypadá, že používají powerline čipy na koaxové medium. Jako proč ne. Měď jako měď, modulace stejná. Jde o to, kterých 100 MHz nebo 200 Mhz mi to medium poskytne. G.hn na to jde podobně.
- Upraveno
jap Latence a jitter?
zdeneksvarc Na stole jsem nezaznamenal zvýšení latence ani jitteru oproti Ethernetu.
- Upraveno
zdeneksvarc Tak jsem si to dal na stůl ještě jednou, tentokrát s nějakým starým 10m zbytkem koaxu a rychlost stále gigabit, ping stále < 1 ms ve WIndows, takto výstup přímo z jednotky k té druhé:
PING 192.168.111.193 (192.168.111.193): 56 data bytes
64 bytes from 192.168.111.193: seq=0 ttl=64 time=0.621 ms
64 bytes from 192.168.111.193: seq=1 ttl=64 time=0.604 ms
64 bytes from 192.168.111.193: seq=2 ttl=64 time=0.599 ms
64 bytes from 192.168.111.193: seq=3 ttl=64 time=0.603 ms
64 bytes from 192.168.111.193: seq=4 ttl=64 time=0.587 ms
--- 192.168.11.193 ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 0.587/0.602/0.621 ms
Při plném zatížení přes iperf3 vyroste ping z iperf3 klienta k iperf3 serveru na 20 ms stejně jako při přímém připojení přes Ethernet. Za mě velká spokojenost.
Je to přesně tak. G.hn je určené pro recyklaci nepoužívaných rozvodů. Nebere v potaz spektrální kompatibilitu. Jede si svých 200MHz a neřeší.
- Upraveno
zdeneksvarc g.hn pouziva pasmo 5-200mhz a tak by nemel kolidovat s televizi na vyssich frekvencich nekde o tom i psali, treba tady
- Upraveno
jap Vždyť v tom článku je právě návod, jak přesázet frekvenční spektrum tak, aby se na tom koaxu nerozhádalo. Což například pro provoz PPV v hotelech obnáší oříznutí G.hn na šířku 140 Mhz:
For example, a GAM can configure the G.hn signal to begin at 60 MHz. Looking at Figure 4, we clearly see that the Power Spectral Density (PSD) for the G.hn signal is from 60 MHz to 200 MHz on the G.hn port using the coaxial cable.
A k tomu potřebujeme něco jako je ten Positron GAM, který startuje od 2.000 USD. Stejně tak G.hn na telefonních rozvodech bude kolidovat jak s VDSL, tak G.fast i kdyby začínal od 30 MHz. Nahoře je pak kolize s VKV/DAB od nějakých 174 MHz, což se asi na telekomáckých rozvodech bez stínění řeší nebo ne?
Je mi líto, ale ty spotřební G.hn krabičky fakt nejdou strčit na živé rozvody ani v hotelu, natož dráty kabelovky nebo CETINu. Opravte mě, pokud se mýlím, protože se budu mýlit rád