- Upraveno
gemb Dovoluji si nesouhlasit! Pokud se jedna o renovovanou sit s koaxama QR 540 a 870 a pod (ano i nadzemni standard je QR540) a sit je dobre nasegmentovana tak si dovoluji rict ze se vyrovna optice. Delame dohled a spravu pro 20 lokalit. Ze zacatku to boli vysunute cmtsky ale jak se to dokopalo a zainvestovalo se do poradni CMTSky od CASA Systems a cisco CBR (ja preferuji casu) tak nevime, ze nejake site mame, jezdime jen pripajet. Reseni je mit hodne nodu a max 2 zesiky zanim a idealne kazdej vystup oddelenej. Takze pokud se neco sere tak to ma dopad na minimum klienu. Tahle CMTS je proste neskutecna. Pokud dojede ke snizeni SRN ze nektereho smeru tak automaticky zmeni modulaci dle preden nkonfigurovanych pravidel. Neco jako ACM pri radiach. Takze pokles snr z 40 na 25 dBm nemusis reit okamzite. Pokud je neco hoodne zle tak treti moznost je selektivne zmenit sirku pasma pro konkretni modem a ne celou sit (vse plne automaticky). Jak jsme to nasadili a zacali poskytovat 1000/200 meg pres d3 a 3.1 tak se nam vali objednavky od klientu co se vraci z optiky. Takova profi cmts ma v nejnovsim firmwaru i podporu low latency modu v d3.1 a to uz nerozeznas od optiky vubec. Ping stabilne 1 ms. Realne do roku budeme resit navyseni na 2,5 pak 5 gig. 10 gig je zatim v nedohlednu. Cena karet d3.1 pro jednu lokalitu vychazi neco pres 30 tis eur. Samotna CMTS vysla neco pres 300tis eur. Pri d4 pak ratame se systemem N+0 takze jen vykonne nody bez pouziti zesilovacu s podporou až do 3,8 GHz (ano i pres starej koax).