okoun Přesně tak, náklady na vzorný servis jsou ještě mnohem horší. Nás možná čeká po 10+ letech výměna baterie. Cena baterií klesá tak, že v roce 2034 bude výměna pod 100 tisíc.
Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)
- Upraveno
tomcizech no jo, ale kdo bude měnit baterii v autě za cenu půlky auta? Samozřejmě k ceně baterie je třeba započítat i práci a že 10+ let staré auto nebude chtít ani tu baterii dobrovolně ze spárů koroze vydat a že se budou muset měnit i jiné komponenty. A samotná cena výroby baterie není cena za kterou to koupíš.
- Upraveno
hapi hele tady je návod: https://service.tesla.com/docs/Model3/ServiceManual/en-us/GUID-D2C770A6-BF67-4F69-88F9-910F28C6BD43.html
vypadá to že se žádná složitá práce nekoná... počítaj na práci 5,4h
a když se nebudeš bát, tak si koupíš ojetou třeba tady: https://www.ebay.com/itm/204256023306
Nevyměníš si ji sám protože ti Tesla baterií neprodá. Neprodá ji mimo své servisy. Ostatní věci ano ale vysokonapěťové části nedostane externí technik do ruky. Zajímej se, nedávno vyšlo video o servisu mezi Prahou a Brnem a tam říká co z Tesly si může objednat jako člověk, co jako obecný servis a co jako registrovaný servis a co nedostaneš mimo oficiální servis.
Myslel jsem si to, že vaše odpověď bude taková jaká je. Vidím, že ekonomický propočet to není. To co jste napsal je maximálně zjednodušené. Těch proměných do výpočtu vstupuje daleko, daleko víc. Vidím, že se s Vámi nemá o cenu přít. Bezpečně vím, že 10x levněji nejezdíte. Alespoň jste mně vysvětlil, jak se ekonomicky díváte na EV. Děkuji. Pak se nedívím tomu to co se okolo nás děje.
Zkuste to příště bez té osobní roviny. Bez těch urážek.
Že je elekro lidí málo je fakt. Je otázka, zda ti z automotive vypadne lidi se správným papírem. Obecně nám klesá ochota pro technické obory globálně... Jiná věc je, až automotive padne na držku, zda nebudeme mít jiné starosti, než kdo mi vymění aku v autě. :-(
Co jsem postřehl, tak spousta servisů brečí, že mají problém sehnat někoho s papírem potřebným právě na tyto novější BEV, aby si mohli udržet ten správný servisní status..
A obecně servisy mají kolikrát sehnat kohokoliv. Známej je ex servisák u Fordu. Ten servis, kde před sto lety servisoval, stále jen žije z toho, že tam mají založeny ty jeho papíry a když je potřeba s ním zamávat, tak se tam staví na kafe (a auto si raději v jejich dílně oservisuje sám). A takových nebude málo. :-)