TTT Pěkné, jsem tak nějak žil s hodnotou středního odhadu 3 GW instalovaný výkon ve větu a 6 TWh roční produkce. Se dívám, že toto to posouvá na dolní/konzervativní hranici. Ale správně upozorňují, že hlavně ta maximální, je technická hranice. Ekonomická hranice bude ležet dost níž, spíše u té konzervy, kdy sami uvádí, že ve srovnání na území Německa na úrovni Česka, proti severu Německa, tak už to není taková hitparáda.
Což dost i koresponduje s tou simulací a vyhodnocením od ETH Curych, kde ekonomicky živatoschopné (bez trvalé provozní dotace) dávají větrníky na severu, na pobřeží, částečně ta severoněmecká nížina. Na úrovni Bavorska je už jen pár bodů, co je samostatně ekonomicky živatoschopných, naprostá většina bez trvalé dotace je neudržitelných. U nás to bude asi podobně, bude oblast kde to vyjde dobře, pak pár izilovaných bodů (asi obvykle lehké vyvýšení v rovině) a kolem to bude ekonomická bída. Tak nějak to i uvažují. Upozorňují, že moc neřešili logistiku, že řada vhodných míst bude mít problém to tam dopravit. Což i Německo dneska uvádí, že je největší brzda, zkrátka narazili na dopravní infrastrukturu a jak tam ty listy dostat (když nepočítám, že pod optimismem, jak nabouchají všechny vrtule na moře, což mají také slušný skluz, tak si v řadě míst upravili povolovací podmínky tak, že nejde postavit VtE tam, kde dle dřívějších stojí).
Ale za mě, pořád to je pěkně hnusné, hlavně ve velkém - kdyby to bylo ještě o trochu hnusnější, tak budou VtE levitovat (protože vrtulník lítá proto, že je tak hnusný, že ho země odpuzuje - jak potvrdí každý pilot).
gemb FVE panely, pokud to nění totální aušuš na papírovém podkladě a je to slušně nainstalováno, tak největší riziko je, že mi to v noci rozdupe Holeček, až půjde z hospody a splete si střechu s nedobitou osmitisícovkou a zdolá ji alpským stylem on-sight pomocí cepínů... Jsou střešní instalace 30 let staré a v horších podmínkách, než je Česko, přitom úbytekí účinnosti je pár procent. Spíše pak už ta elektronika uvnitř si zaslouží obnovu.