okoun Uff, to myslíš vážně? Vždyt to nabíjení a jeho ceny je jak devadesátkovej Bronx... Pokud to má být na úrovni, tak:
Jedu, z dálky vidím totem s jasnou cenou za 1 kWh bez ohledu na moji elektropčíslušnost. Několik řádků, dle watáže. Přibrzdímm, přiskočí švarná operátorka, pípám normální platební kartou/mobilem/kroužkem v nose (na čem tu kartu zrovna mám), jen přirazí správný drát a nenechám slečnu mrznout/pařit se venku a nabídnu místo vedle. Nu, až je nabito/vybito, tak jen pípnu znova na závěr, přihodím diškreci dle spokojenosti se službou a odjíždím. Takto si představuji služby v tomto století, co má býr inovativní a naplňující potřebu zákazníka (samozřejmě genderově vyváženě, když jede nabíjet manželka, očekávám pod totemem švarného kadeřníka v korporátních slipečkách.... Problém budou mít dobíjecí megaskorporáty, v rámci ESG to bude muset být pořádný šedesáti zástup).
Realita? Každej krám ukazuje jiné nabíječky, nejúplnější pro Česko je nakonec asi XLS tabulka na webu MPO. Přehrabuji hrst přívěšků s RFID čipy/aplikací, abych měl tu správnou registraci, protože když nemám, jistě, můžu nabíjet, ale cena hnedka člověku vysvětlí, proč tomu říkají roamingové nabíjení (přesně evokuje roamingové ceníky telco operátorů -15 let). Jistě, jsem free, kašlu na to, máme přece ze zákona (díky za něj) bezregistrační nabíjení (asi všude Hubject?), debilně pípám QR kód, vyskakuje v mobilu stránka s nabidkou, ten mi padá úlekem z ruky, protože to vypadá jak za volání přes satelitní telefon před čtvrtstoletím a ještě minutově, takže si musím přepočítat na kWh, abych měl naprosotu jistotu, že budu oškubán jak Vodňanské kuře...
A to se pak člověk chvilku zakecá v hampejzu, protože fakt ta boží kočička tomu rozumí a vysvětlí mi konečně, jaký je rozdíl mezi superradiací a Penroseůovým jevem na povrchu rotující černé díry, ale protože mi ten tenzorový počet jde pomaleji, tak nabíječka zatím udělá černou díru v peněžence s 2 Kč/min čekačky (dobře, na turbu, na lejzy kačku nebo padesátník, jak kde)... To jsem zvědav pak na pouliční nabíjení, až se připojím večer do kandelábru/obrubníku, zda v noci půjdu přeparkovat nebo ráno bude auto majetkem dobíjecí společnosti...
Apropo, pokud tě stresuje různé ceny u ropáka, tak u CCSky můžeš platit za průměr. Jistě, pokud jedu Tank ONO, tak je to blbost, pokud to střídám jako manželky, tak něco ušetřím s tím měsíčně vyhlašovaným tarifem. Ale pořád ty skoky jsou asi níže, jak při skákání mezi různými dobíjecími sítěmi, pokud nejsem všude kamarád.
A přemýšlím CCSka u elektro, clearuje to Hubjectem, ale asi navázáno na EON?