Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)
okoun V Evropě lesy přibývají. I když ekologisté pracují na opaku. V mém okolí se během posledních 100let výměra lesa zdvojnásobila. Problém je se skladbou. Dřív byla pro výrobu potřeba kvalitního dřeva - z utržených peněz za dřevo se zaplatila výsadba a péče o nový les. Dnes jde většina dřeva na palivo a produkci kaleného jahodového dřeva a výsadba se platí z dotací. pak ten les taky podle toho vypadá. Ekologisti by ty stromy nejraději nechali shnít nastojato. největší barbarství v okolí bylo rozřezání staletých dubů na palivové dříví.
Už budeme jezdit na dřevoplyn? :-) Hele, dřevo spálíš/vyroste. To funguje - pokud roste tam, kde ho spálím. Pokud se pálí dřevo dovezené od Amazonky a vysazuji stromky dovezené kamionem z Polska, tak už to moc nevychází. Ale to uhlí je horší (když se vozí zhusta z Austrálie). Ale při správné časové škále i to uhlí je neutrální, jen ekologisti nechtějí čekat (jak se dinosaurům dýchalo a přesličky rostly, vůči těm dnešním mdelům). Pravda, když se to přepískne, může to teoreticky skončit i projektem Venuše II...
Ale tohle snad se letos vyřeší, ne? V záři konečně končí konečně kotle třídy 1/2. Takže 1. října vyráží starostové s místním kominíkem do ulic, za nima komando URNA, jen na ukázání prstem vyvlečou domácí, přibijou pro výstranu na vrata, v druhém sledu místní hasiči vyvlečou starý kotel a pohodí na přistavený kamión kovošrotu. Tohle se cca 2x zopakuje v rozestupu několika let (pak letí ty dřevo/peletky..., následujé plynové) a zůstává naprostá čistota s elektrokotly/přímotopy/tepelnými čerpadly (Jen si možná někdo pořídí něco takového, aby to měl čím živit: ).
To bude horší ta černá práce. Protože sedím v knajpě na baru, vedle je šéf sociálky a kořalku za barem nám nalejvá borec, co zrovna z té sociálky doběhl, kde vysvětlovat, že fakt nemůže sehnat práci a musí být na dávkách. A ouřada jen pokrčí rameny - přecí Vám (a sobě) tu hospodu nezavřu. :-)
- Upraveno
majklik tohle je EURO -7 a co třeba https://cs.wikipedia.org/wiki/Stirling%C5%AFv_motor ?
okoun Uff, to myslíš vážně? Vždyt to nabíjení a jeho ceny je jak devadesátkovej Bronx... Pokud to má být na úrovni, tak:
Jedu, z dálky vidím totem s jasnou cenou za 1 kWh bez ohledu na moji elektropčíslušnost. Několik řádků, dle watáže. Přibrzdímm, přiskočí švarná operátorka, pípám normální platební kartou/mobilem/kroužkem v nose (na čem tu kartu zrovna mám), jen přirazí správný drát a nenechám slečnu mrznout/pařit se venku a nabídnu místo vedle. Nu, až je nabito/vybito, tak jen pípnu znova na závěr, přihodím diškreci dle spokojenosti se službou a odjíždím. Takto si představuji služby v tomto století, co má býr inovativní a naplňující potřebu zákazníka (samozřejmě genderově vyváženě, když jede nabíjet manželka, očekávám pod totemem švarného kadeřníka v korporátních slipečkách.... Problém budou mít dobíjecí megaskorporáty, v rámci ESG to bude muset být pořádný šedesáti zástup).
Realita? Každej krám ukazuje jiné nabíječky, nejúplnější pro Česko je nakonec asi XLS tabulka na webu MPO. Přehrabuji hrst přívěšků s RFID čipy/aplikací, abych měl tu správnou registraci, protože když nemám, jistě, můžu nabíjet, ale cena hnedka člověku vysvětlí, proč tomu říkají roamingové nabíjení (přesně evokuje roamingové ceníky telco operátorů -15 let). Jistě, jsem free, kašlu na to, máme přece ze zákona (díky za něj) bezregistrační nabíjení (asi všude Hubject?), debilně pípám QR kód, vyskakuje v mobilu stránka s nabidkou, ten mi padá úlekem z ruky, protože to vypadá jak za volání přes satelitní telefon před čtvrtstoletím a ještě minutově, takže si musím přepočítat na kWh, abych měl naprosotu jistotu, že budu oškubán jak Vodňanské kuře...
A to se pak člověk chvilku zakecá v hampejzu, protože fakt ta boží kočička tomu rozumí a vysvětlí mi konečně, jaký je rozdíl mezi superradiací a Penroseůovým jevem na povrchu rotující černé díry, ale protože mi ten tenzorový počet jde pomaleji, tak nabíječka zatím udělá černou díru v peněžence s 2 Kč/min čekačky (dobře, na turbu, na lejzy kačku nebo padesátník, jak kde)... To jsem zvědav pak na pouliční nabíjení, až se připojím večer do kandelábru/obrubníku, zda v noci půjdu přeparkovat nebo ráno bude auto majetkem dobíjecí společnosti...
Apropo, pokud tě stresuje různé ceny u ropáka, tak u CCSky můžeš platit za průměr. Jistě, pokud jedu Tank ONO, tak je to blbost, pokud to střídám jako manželky, tak něco ušetřím s tím měsíčně vyhlašovaným tarifem. Ale pořád ty skoky jsou asi níže, jak při skákání mezi různými dobíjecími sítěmi, pokud nejsem všude kamarád.
A přemýšlím CCSka u elektro, clearuje to Hubjectem, ale asi navázáno na EON?
okoun A jak ten Stirling chceš použít? Je zima, elektrika není, potřebuješ zatopit, potřebuješ elektriku, spalování čehokoliv doma je fuj?
Ano, pokud seženeš někde zdroj tepelné energie, tak s ním elektriku vyrobím a teplo i použiju. V létě můžu i chladit. Na výrobu by byla asi lepší FVE, v létě určitě. Pro domácí použití to bude i lepší, než Peltier. Budu mít větší účinnost i výkon, ale za značnou počáteční raketu. Takže pokud budu potajmu pálit doma dříví, abych z toho dostal nějaký výkon (a okoun hledící z vrchu do údolí mě nepráskne), tak mám vystaráno. :-)
Leda sehnat velkou bednu těch výše zmiňvaných Betavolt Ni-63 baterií, vyloupat a tím to nahřívat, možná bých z toho dostal víc, než přes ten diamantový přechod. Akorát při plánované ceně 500 USD/kus, tak to bude také slušná raketa za topení. :-( Zase bych měl vystaráno na pár desítek let.... Možná počkat, příští rok slibují 1W model na stronciu90 za 1000USD/kus, to už by mohlo být výrazně lepší.
zdeneksvarc Tomu jeřábu je to jedno, jenom musí mít dost místa. Zkusil jsi použít to Ep=mgh, jak to vychází pro tunové závaží a 1 kWh?
A děr je celkem nedostatek. Báňský úřad se celkem snažil a co jde, tak je v rámci rekultivace zasypáno.
Ale jednu takovou důlní čerpaču máme v Ostravě na Jeremenku. Voda padá cca 600 metrů dolů, výkon cca 650 kW, doba běhu cca 15 minut, akumulace cca 150 kWh, cena těsně pod 80 MKč. Ano, jde o experiment, v podstatě aby si místní vejško studenti mohli hrát, ale ukazuje to, že masivní nasazení je jinde... Jsou myšlenky, že místo vody se použije něco jiného, třeba pouštět dolů vozíky s pískem a když je elektrika za levno, tak je tahat nahoru, ale potřebuji k tomu hromadu otroků pro provoz, co budou řešit distribuci písku v šachtách a pak zase těžbu nahoru (práce pro migranty?) a akčnost je jak z otrokářské doby... To taky fakt není něco primitivního, jak přečerpávačka...
A dělat to na povrchu. Jako, postavit Dlouhé stráně 2 na Energy Vault postupu, tak pro těch cca 3,5 GWh musím u každého krajského města postavit baráček cca 200x150 metrů a cca 30 pater na výšku - oko každého městksého architekta se rozajsní. To je něco, co tu naprosto zapadne do běžné výstavby. To už raději rozkopat asi šest těch dalších lokalit, které dovolují něco podobné Stráním udělat. Výše byl zmíněn Šumný důl v Krušných horách. Ale v reálu max můžeme počítat, že dojde na přestavbu Orlík-Kamýk na přečerpávačku (cca 700 MWh), papírově/projekčně připraveno a ČEZ si to postaví jako pofoukání na bebíčko, že další atomka nebude. :-)
Bohužel, zatím se chováme tak, že po nás tu nic nezůstane. :-(
A ta akumulace pomocí aut? V Dánsku dělali pokus s těma dodávkami od Nissanu, asi 10 ks a vyrazili z toho vejvar cca 130 EUR/rok/auto. To není velká sláva, ale na kafe jo. :-)
A třeba Tesla tomu není nakloněna. Také to moc EV zatím nepodporuje.
kamilj Staví se prd, ale to o Orlíku za 6 let je trochu podraz. Upřimně, stavěly se věci, kde často na projektech byla razítka s hákovým křížem, ono to dost zabralo připravit i dříve. Jistě, EIA, zelené spolky a podobné nebyly (nebo se řešily hodně rychlým způsobem).
miract To jsem zvědav, zda to tam postaví. Jen pohled na mapu. Je to chráněné území pro suchomilné druhy. Zelení budou štěstí bez sebe, postavit na tom kopečku přečerpávačku. Rozdíl hladin 60 metrů, celkem malý objem kopce. Kolem žádný rozumný zdroj přírodní vody - vodoprávní řízení bude také chuťovka. To fakt asi je úlet a pro takový objem je rozumnější nějaká hala sodíkových akumulátorů. A za tři roky, to maximálně starosta pochopí, jaká zelená sdružení bude muset jeho město sponzorovat z rozpočtu, aby nedělala potíže. :-(
no jo, už je pozdě na to prohledávat pobřeží Ruska k ukořistění RTG
majklik Účinnost podle lidí z Energy Vault je 80-90% na celý proces. Rudy by to mohl spočítat
okoun Tesla není nakloněna V2G protože spousta lidí má nabíjení u nich "zdarma" a potom si budou vozit elektřinu domů či ji prodávat
Tohle nebude ten důvod, protože se tomu dá jednoduše zamezit. Kolik kWh Supercharger nabije, tolik kWh musí auto spotřebovat, než se zprovozní V2L. Nakonec Cybertruck třeba oboustranné nabíjení podporuje.
majklik Zkusil jsi použít to Ep=mgh, jak to vychází pro tunové závaží a 1 kWh
Tak jsem to trochu propočítal s pomocí ChatGPT. Výsledek není moc povzbudivý. Uvažoval jsem o referenčním gravitačním akumulátoru o kapacitě 100 kWh.
1) Pokud bychom měli k dispozici 30 metrů zdvih, potřebovali bychom 1,2 tisíc tun závaží
2) Pokud bychom měli k dipozici 1 tunu závaží, potřebovali bychom zdvih 37 km
Pro představu, tunové závaží na 30 metrovém zdvihu by dalo titěrných 82 Wh.
Při nereálné stoprocentní účinnosti. Když bychom uvažovali o 90% účinnosti pro zdvih a 90% pro spouštění, tak bysme součinem došli k 81% účinnosti. Dále jsem nezohledňoval řízení výkonu nabíjení ani generování přes nějaké reduktory. To je na další kapitolu, protože s fixním převodem bychom si nevystačili.
zdeneksvarc to zatím cesta není. Ale to vůbec nevadí. Mnohem lepší je pracovat na stabilizaci nestabilních zdrojů. Ať už technologii nebo řízením :-)
zdeneksvarc Gravitacni akumulator lze jeste udelat trosku jinak. Uz jsem videl projekty, kde hloubjeji v mori naplnovali vak a kdyz chteli energii zpet, tak vyuzili tlak vody.
Nevim zda to ma extra nazev.
https://www.osel.cz/12113-ocean-battery-bude-ukladat-obnovitelnou-energii-na-dne-oceanu.html
Neco je i tady https://byznys.hn.cz/c1-55152770-jak-zabalit-elektrinu